Haanloukas odottaa vielä jäädytystä

Viime vuonna lämmin vesisade sulatti Haanloukkaan joulukuussa niin, ettei luistelemaan päässyt.

Haanloukkaan luistelukautta ei päästy aloittamaan vielä viikonlopun pakkasilla.

– Kylmäkoneita ei ole laitettu päälle, koska luvassa on vielä reilusti plussaa ja vesisateita. Kaikki on kuitenkin valmiina, jos kelit alkavat kylmetä, kentänhoitaja Pasi Munne sanoo.

Kylmäkoneet haukkaavat melkoisesti sähköä lämpimällä säällä. Suuri osa noin 10 000 euron jäädytyslaskusta kertyy syksyn jäädytyskaudella.

– Alkukaudesta sähköihin hurahtaa helposti tuhansia euroja puolessatoista kuukaudessa. Viime vuonna Haanloukkaan sähkölasku oli yhteensä 13 000 euroa. Luistelukauden osuus siitä on noin 10 000 euroa, liikuntasihteeri Petri Ketola laskee.

Tekojäitä ei ole avattu muuallakaan maassa heti ensipakkasilla.

– Esimerkiksi Tampereella tähdätään siihen, että tekojäät ovat luistelukunnossa marraskuun puolivälissä. Me pyrimme siihen, että luistelemaan pääsee viimeistään marraskuun lopussa, Ketola sanoo.

Jään tekeminen onnistuu, vaikka lämpötila pysyisi hieman plussan puolella.

– Itse asiassa jäästä tulee parempi, kun se tehdään sulaan maahan. Silloin jää rakentuu ohuina ja tasaisina kerroksina. Kun jää tehdään jäiseen maahan pakkasella, se voi jäädä hieman irti maasta. Väliin jäävä ilmakerros toimii eristeenä ja lisää kylmäkoneen energiankulutusta. Lisäksi jää saattaa lohkeilla, Petri Ketola kertoo.

Tekojää paitsi aikaistaa luistelukauden alkamista, myös varmistaa sen jatkumisen yhtenäisenä maaliskuun puoliväliin saakka.

– Sellaisiakin talvia on ollut, että luonnonjäät on jouduttu jäädyttämään moneen kertaan alusta alkaen.

Luja-Lukon kiekkojaosto pystytti kaukalon valmiiksi viime viikolla. Luistelukauden käynnistymistä voitaisiin aikaistaa, jos seuralta saataisiin talkooavun lisäksi enemmän käyttömaksuja.

– Tekojäätä suunniteltaessa uskottiin, että seura maksaa noin puolet käyttökustannuksista. Käytännössä jaosto on maksanut vuoroista pari tuhatta euroa vuodessa.

Haanloukkaan toimintaperiaatteita on tarkoitus linjata marraskuun puolivälissä lautakunnassa.