Vaalitulos tasoittaa asetelmia valtuustossa

Voimasuhteet tasoittuvat nykyiseen verrattuna Kangasalan uudessa valtuustossa. Suurin puolue kokoomus menetti kaksi paikkaa, ja toiseksi suurin SDP vahvisti asemiaan yhdellä lisäpaikalla; puolueiden välinen paikkaero valtuustossa on ensi kaudella enää kahden valtuutetun verran nykyisen viiden sijaan.

Keskusta piti asemansa kolmanneksi suurimpana ryhmänä seitsemällä valtuustopaikalla, mutta sen kantaan liimautuivat yhden lisäpaikan ottaneet kristillisdemokraatit viidellä paikalla sekä vaalien suurin voittaja, perussuomalaiset. Perussuomalaiset nostivat valtuutettujensa määrän yhdestä kuuteen.

Vihreät pitivät kolme paikkaansa, mutta vasemmistoliiton valtuutettuja istuu kokouksissa jatkossa vain kaksi.

Oman lisänsä äänten jakautumiseen toi se, ettei sitoutumattomilla ollut nyt omaa yhteistä listaa.

Jopa puolet uusia

Uusia valtuutettuja astuu palvelukseen peräti puolet valtuuston kokoonpanosta eli 26, joskin osalla heistä on jo aiempaa valtuustokokemusta. Uusia valtuutettuja tulee sosialidemokraateille seitsemän, kokoomukselle kuusi, perussuomalaisille viisi, keskustalle neljä, vihreille kaksi ja vasemmistoliitolle sekä kristillisdemokraateille yksi.

Vastaavasti tämänhetkisestä valtuustokokoonpanosta kokoomuksella on yhdeksän jatkajaa, sosialidemokraateilla kuusi, keskustalla kolme ja vasemmistoliitolla yksi valtuutettu. Perussuomalaisilla ja kristillisdemokraateilla kaikki nykyiset valtuutetut jatkavat myös ensi kaudella ja saavat lisäksi vielä vahvistuksia rinnalleen. Vihreiden nykyisistä valtuutetuista kukaan ei jatka seuraavalla kaudella, vaikka paikkamäärä pysyy ennallaan.

Vaihtuvuus on tällä kertaa suurempi kuin edellisvaaleissa. Vuoden 2008 vaaleissa uusia kasvoja äänestettiin valtuustoon Kangasalla 20; Kuhmalahdella uusia oli peräti 11 kaikkiaan 17 valtuutetusta. Näistä tuolloin uusista valtuutetuista jatkaa Kangasalla ensi kaudella 11 valtuutettua. Neljä vuotta sitten Kuhmalahden viimeiseen valtuustoon uusina valituista valtuutetuista ketään ei nähdä ensi vuonna Kangasalan valtuustossa.

 

Kokoomus ja vasemmisto miinukselle

Koko maan tavoin kokoomus, sosialidemokraatit, keskusta ja perussuomalaiset veivät neljän suurimman puolueen aseman myös Kangasalla. Siinä missä perussuomalaisia lukuun ottamatta suurimmat ryhmät menettivät kannatustaan, Kangasalla miinusmerkki kirjattiin vain kokoomuksen kannatusprosentteihin.

Suurimman häviäjän kokoomuksen kannatus pieneni kaksi ja puoli prosenttia, ja yhtä lailla heikkeni vasemmistoliiton (-1,9 %) tilanne.

Perussuomalaiset nostivat kannatustaan Kangasalla prosentuaalisesti enemmän kuin valtakunnallisesti keskimäärin; Kangasalla perussuomalaisille kirjattiin kannatuksen nousua yli yhdeksän prosenttia – ääniä kertyi edellisvaaleihin verrattuna yli 1300 enemmän.

Piraattipuolue päihitti niukasti Muutos 2011 -puolueen saaduissa äänissä. Piraatit keräsivät 29 ääntä ja Muutos 2011 kolme ääntä vähemmän.

Hylättyjä ääniä annettiin vajaa yhdeksänkymmentä.

Maria, Urmas ja Laura Tiits kävivät äänestysreissun yhteydessä tutustumassa Suoraman kouluun. Vanhemmat löysivät oman ehdokkaansa lopulta varsin kivuttomasti, vaikka liian moni ehdokas tarjoaa itsestään tiedoiksi vain kolme ännää: naaman, nimen ja numeron. Tiitsin perheen äänestämien ehdokkaiden äänimäärät eivät tällä kertaa riittäneet valtuustoon asti.