Vierikka veti vahvimmin

Tulospalvelu eli Heli Salovaara onnittelee pullinkimestari Vesa Vierikkaa.

Ensilumi ei haitannut lauantaina Rautajärvellä järjestettyä pappamopo pullinkia, sillä järjestäjät aurasivat ja suolasivat suorituspaikan ajoissa.

Helevetin tunareiden järjestämässä kisassa perinnemopedeilla kiskottiin tractor pullingin tapaan kelkkaa. Taakan vastusta säädeltiin Volvon vaihdelaatikolla ja painolevyillä. Voittajaksi kaasutti järjestävän kerhon Vesa Vierikka.

– Tuurivoitto, vaatimaton pappamopopilotti kommentoi suoritustaan.

Kostea asvaltti söi hieman tapahtuman näyttävyyttä.

– Kuivalla soralla olisi saattanut hieman rengas pöllytä, vaikkei aivan samanlaiseen käryyn olisikaan päästy kuin traktoreiden kisassa.

Jyvät karsiutuivat akanoista, kun taakkaa lisättiin hieman joka vetoon. Vierikan mopo hyytyi ratkaisevassa vedossa Kahvila EloTähkän parkkipaikan puoliväliin. Eroa kakkoseen kertyi metrin verran.

– Laji näyttää helpommalta kuin se onkaan. Hankalinta on saada pidettyä mopo suorassa, sillä se tahtoo lähteä kääntyilemään hitaassa vauhdissa. Kokeilin yhdessä vedossa myös, saisiko kytkintä luistattamalla viimeiset lisämetrit, mutta ei se toiminut.

Vierikan ja muidenkin kilpailijoiden perinnemopot kestivät hyvin taakan kiskomisen.

– Ei tullut konerikkoja. Ja kytkimetkin taisi kestää ihan hyvin.

Pullinkin mestaruus irtosi vuoden 1974 mallisella ”läskitankki-Soliferilla”.

– Se oli sisäänajettu jo siinä vuosituhannen vaihteessa, kun mopoikään tullut isoveli sai sen. Siitä lähtien kulkupeli on pysynyt perheessä, Vesa Vierikka sanoo.

Mies harmittelee, ettei ole viime vuosina ehtinyt kaikkiin Helevetin tunareiden tempauksiin, vaan talvinen jääspeedway ja ajokauden avaus, munat siniseksi -pääsiäisajo ovat jääneet toisinaan väliin.

Tractor pullingissa kiskotaan hirviökoneilla talon kokoisia taakkoja. Pappamopo pullinki ei nostata aivan samanlaista kumin katkua ja desibelimyrskyä.

– Mutta olen minä yrittänyt ulkoiluttaa mopoa sen mitä vain kerkiää.

Rautajärven pappamopotempaus keräsi kymmenkunta kilpailijaa. Katsojia, pappamopoharrastajia ja kisaajia saapui kauempaakin.

Pullinkia varten rakennettu vetohäkkyrä on Raimo Hietalan, Pauli Haavasojan ja Heikki Keräsen taidonnäyte. Kelkan painopistettä säädettiin kesken kisan optimaalisemmaksi. Jotain viriteltävää jäi myös tulevan vuoden kisaa varten.