Korvien välissä on nielu

Pankkien yleiseurooppalaista holtittomuutta pyritään saamaan ruotuun myös Suomessa, vaikka tuon toimialan toimiin ei ole ollut merkittävää huomauttamista sitten viime vuosituhannen häikäilemättömyyden. Sen seurauksena liian pieni osa pankinjohtajista joutui käräjille ja liian suuri osa parhaista asiakkaista tuuliajolle.

Pankkeja kielletään antamasta lainaa ensiasunnon ostajille, jolleivät he ensin kanna rahaa pankkiin vähintään kymmentä prosenttia asunnon hinnasta. Tietenkin joiltakin luottotappioilta näin vältytään, mutta samaan syssyyn pysähtyy asuntojen rakentaminen. Työttömyys lisääntyy, eikä kiihkeästi kaivattuja kaavoja tarvitse aikoihin kunnissa käsitellä.

 

Kuntauudistuksen nykyvauhti ja vapaaehtoisuus ei kelpaa hallitukselle.

Vaalien jälkeen julkaistu kuntakartta on edelleen kauttaaltaan vihreä. Sinistä ja punaista näkyy vain etelärannikolla, Tampereen seuduilla ja Utsjoella. Väri ei muutu muulla kuin suurella pensselillä huiskaisemalla.

Suuri pensseli tarkoittaa sitä, että yli 20 000 asukkaan kuntaryppäitä rakennellaan vaikka väkisin niin, että suurin kunta nielaisee pienemmät. Pikkukylistä ei tarvitse käydä kuntavaaleissa edes äänestämässä. Vai miten kävi esimerkiksi Kangasalan sivukylillä sen jälkeen kun suurkunta ensiksi nielaisi Sahalahden ja toiseksi Kuhmalahden?

 

Pälkäneellä luopioislaiset pitivät pintansa ovelalla ehdokasasettelullaan, mutta kyllä se jo ennen seuraavia vaaleja kivikirkonkin juurella hoksataan. Todennäköistä on se, että mikään taktiikka lähidemokratian puolesta ei enää neljän vuoden kuluttua onnistu, ei Pälkäneveden sen paremmin kuin Kukkiankaan rannoilla.

Mallasveden kunnissa olisi tuolloin Valkeakoskella yksinkertainen enemmistö. Pari kunnantaloa, kolme koulua ja ainakin yksi terveyskeskus suljettaisiin. Seurakuntasalitkaan eivät pysy avoimina muuten kuin metsiä myymällä.

Sen sijaan jos Kangasala määrätään kaappaamaan Pälkäne, Pirkanmaa kukistaa siinä pelissä Kanta-Hämeen eikä Valkeakosken Hakaa palaa enää koskaan jalkapalloilun Veikkausliigaan. Paperitehtaan hiipuvia voittovaroja ei enää jaeta urheilulle eikä Tehtaan kentän tyhjässä päässä nähdä myöskään kansainvälisten ahtaajien ja rahtilaivojen mainoksia.

Kangasala olisikin sopiva kumppani. Kun muutama tuhat kangasalalaista hakee tilipussinsa Tampereelta ja maksaa verojaan kotikuntaan, uusi kuntayhtymä pystyisi elättämään ehkä nykyistäkin paremmin asukkaitaan ja asukkaat sitä. Vain erikoissairaanhoitoon tarvittaisiin Tamperetta.

Siinä toteutuisi samalla Keskustan ajama kotikunta-maakunta-malli, jossa suurimmat sote -laskut maksaisi maakunta ja ne takaisi valtio. Muutama paikka vapautuisi näin taloushallinnosta ja budjeteista kiistely jäisi vähälle.

Hallitus hokee, että kaikki on kiinni korvien välistä, mutta puheet osoittavat, ettei korvien välissä ole aivoja. Siinä on nielu.