Biljardipöytä oli ekan illan hitti

 

Tarkka keskittyminen, ja tästä se lähtee! Seitsemäsluokkalaiset Nelli Hokkanen (vasemmalla) ja Karita Tanhuanpää ovat tyytyväisiä upouuteen biljdardipöytään.

Nuorisotilassa saa ottaa rennosti, kunhan muistaa, että ohjaajan sana on laki.

Juttu on tuttu Onkkaalan pitkään palvelleesta Haanloukkaan nuorisotilasta, ja sama sääntö on kirjattuna uuden nuokkarin tussitaululle.

Viidelletoista nuorelle, jotka ehtivät vastavalmistuneen oleskeluhuoneensa avajaisiin ensimmäisen puolituntisen aikana, säännöt ovat selvät. Kenkämeri lainehtii ovensuussa, kahvipöydässä istutaan rauhallisesti ja koneet ja laitteet saavat käyttäjänsä ilman rähinää.

Uudessa nuokkarissa on uusi tietokone ja pelinurkkaus, mutta ruutujen välkyntä ei vedä vertoja tuliterälle biljardipöydälle. Sille riittää jo ensimmäisen puolen tunnin aikana niin paljon käyttäjiä, että ohjaajien täytyy jakaa pelivuoroja.

 

Keskeinen paikka on etu

Nuorisotyöpaja Pälkäneen Pajan toimesta kunnostettu Onkkaalan uusi nuorisotila Keskustie

Pelinurkkauksessa on oma värimaailmansa.

1:ssä Perhekeskus Pirtin vieressä avattiin tiistai-iltana

yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille. Viides- ja kuudesluokkalaiset aloittivat iltapäivätoimintansa tilassa jo viime viikolla.

Paikka on toistaiseksi vailla nimeä, mutta käyttäjiltä on kerätty ehdotuksia, ja tulos julkistetaan lähiaikoina.

Seitsemäsluokkalaiset Karita Tanhuanpää ja Nelli Hokkanen arvioivat tilan tuoreeltaan viihtyisäksi ja mukavaksi. Heillä on tähän asti ollut tapana käydä nuorisotilassa aina, kun se on auki.

– Täällä on isompi biljardipöytä, kivat isot sohvat ja enemmän kaikkia juttuja, mitä voi tehdä, Nelli täsmentää.

Tytöistä on tärkeää, että yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille on oma tapaamispaikka ja -aika.

– Uusi on paremmassa paikassa kuin vanha. On vain etu, että nuorisotila on ison tien varressa näkyvissä. Tänne löytää uudetkin paremmin, Karita toteaa.

Muuten tytöt ovat suhteellisen tyytyväisiä nuorten harrastusmahdollisuuksiin Pälkäneellä eivätkä ainakaan heti osaa nimetä uusia toivomuksia.

 

Väljyys kasvoi, neliöt vähenivät

Avajaisia valvomassa olleet Marika Kasanko ja Heidi Kiiltomäki ovat hekin tyytyväisiä uuteen tilaan.

– Pälkäneen Paja on tehnyt hyvää työtä. Kaikki on siistiä ja huolellisesti maalattua. Sisustus on meidän laatimamme, ja tässä samalla katselemme, missä vielä on puutteita, he kertovat.

Nuorisotyöntekjä Marika Karanko käynnistelee poikien kanssa nuorisotilan uutta tietokonetta.

He ovat yhtä mieltä nuorten kanssa siitä, että tila on viihtyisä, avara ja hyvällä paikalla. Väljyys on tosin kirjaimellisesti katsojan silmässä, sillä tosiasiassa neliöitä on vähemmän kuin Haanloukkaassa.

– Sitä mietin, miten tähän neljänkymmenen nuoren kanssa mahdutaan. Mutta toisaalta yhtenäistä tilaa on helpompi valvoa kuin neljää erillistä huonetta, Heidi Kiiltomäki pohtii.

 

 

 

Onkkaalan uusi nuorisotila on auki tiistaisin ja torstaisin sekä parillisten viikkojen perjantaisin kello 18–21.