Ryhmä X on vastavoima taidekoneistoille

Anja Mattila-Tolvanen kokosi Ryhmä X:n ensimmäisen näyttelyn marraskuuksi Arkkiin.

– Ryhmä X on kuin aurinko pilvipoudalla. Koskaan ei tiedä, minkä pilven takaa se kurkistaa ja minkä näköisenä tulee esiin, Anja Mattila-Tolvanen kuvaa vapaamuotoista taiteilijaryhmää.

Pälkäneläistaiteilija käynnisti ryhmän vaihtoehdoksi taiteen ympärille syntyneille koneistoille. Ryhmä X:n ei tarvitse kantaa huolta muodollisuuksista ja virallisuudesta, sillä sen toiminnassa ei liiku raha.

– Kutsun taiteilijaystäviä näyttelyyn eri paikkoihin, eri aikoihin, Mattila-Tolvanen kuvaa ryhmän toimintaa.

Sarjakuvien ystävät liittävät ryhmän nimen sarjakuvien ja elokuvien supersankareihin. Mattila-Tolvasen mielessä eivät kuitenkaan olleet ihmetytöt, jäämiehet, kykloopit ja muut mutantit, kun hän keksi ryhmälle nimeä.

– Matematiikan yhtälöissä esiintyy mystinen X, joka ei yleensä koskaan ole sama. Ryhmä X toimii samaan tapaan: erilaiset taiteilijat saavat aikaan erilaisia kokonaisuuksia.

 

Kohteliaisuusmiehiä ja hetkiä luonnosta

Kim Goldsmithin Reconstructions-sarjaa

Ryhmä X:n ensimmäinen näyttely on esillä Pälkäneen pääkirjasto Arkissa marraskuun ajan. Mukana on neljän erilaisen taiteilijan teoksia: australialaisen Kim Goldsmithin ja tamperelaisen Ismo Jokiahon maalauksia sekä pälkäneläisten Virpi Yli-Vakkurin ja Anja Mattila-Tolvasen teoksia.

Vuolijoelle kesäksi gallerian avannut Virpi Yli-Vakkuri on asetellut Arkin vitriiniin selkeälinjaisia kiviveistoksiaan.

Suurimman huomion keräävät takaseinälle ripustetut Ismo Jokiahon kookkaat maalaukset. Niissä mieshahmot kumartelevat ja kättelevät muodollisen kohteliaasti.

– Halusin Pälkäneelle juuri Kohteliaisuusmiehiä -sarjan, joka teki minuun vaikutuksen. Se on ajatuksia herättävä kovan ja karkean nykyajan keskellä, Anja Mattila-Tolvanen sanoo.

Museotoimessa työskentelevä pitkän linjan tamperelaistaiteilija on kehittänyt aivan oman tekniikkansa. Ismo Jokiaho saa maalauksiinsa elävän, tapettimaisen pinnan kostealla kankaalla, ”tärpättirullalla”.

Kim Goldsmithilta on Arkissa esillä voimakkaita, persoonallisia sommitelmia. Teokset ovat elokuun satoa Hauholta, jossa nuori australialaisnainen vietti pari viikkoa Hovinkartanon taiteilijaresidenssissä.

Kim Goldsmithin Reconstructions-sarjaa

Reconsrtuctions-sarja koostuu kollaaseista. Goldsmith on täydentänyt maalattua taustaa valokuva- tai digitaalitekniikalla tehdyillä yksityiskohdilla.

Anja Mattila-Tolvanen itse ripusti Arkkiin tuoreita valokuvia.

– Nämä eivät ole undergroundia, vaan underwateria, taiteilija esittelee kimaltelevan järvenpinnan läpi kuvattuja vesikasveja.

Keskellä on erikoinen kuva lumpeesta: vesikasvi kukkii järven pohjassa.

– Kesä oli niin viileä ja sateinen, ettei lumme ilmeisesti ehtinyt kasvattaa kukalleen vartta. Eikä hämärä sadekesä suosinut myöskään luonnonvalossa kuvaamista, Mattila-Tolvanen nauraa.

Ismo Jokiahon Kohteliaisuusmiehiä

Hän on tallentanut kameransa kanssa muitakin ohikiitäviä luontohetkiä eri vuodenajoilta. Pakkasyön jälkeen värikkäitä kiviä peittänyt ohut jää ja myrskyn jälkeen vedenpinnalle muodostuneet siitepölyrenkaat ovat kadonneet pian sen jälkeen kun suljin on napsahtanut. Esillä on myös pari kuvaa taivaan valosta, joka tarjoaa aina uutta ihailtavaa.

Anja Mattila-Tolvasen taidetta on samaan aikaan esillä myös Milanossa. Hän on mukana näyttelyssä, joka ottaa kantaa musliminaisten asemaan. Mattila-Tolvasen teos kuvaa hunnun takaa nähtyä maailmaa sen valtarakenteita ja vähitellen tapahtuvaa vapautumista.