Aikuisten satutunteja Kangasalan kirjastoissa

Aikuisetkin pääsevät satutunneille marras-joulukuun vaihteessa Kangasalla. Aikuisten satutunteja järjestetään Suoraman kirjastossa, Kangasalan pääkirjastossa sekä Kuhmalahden ja Sahalahden kirjastoissa.

Satutunnit vetää Jarno Kokkonen. Mies on pitänyt lasten satutunteja parin vuoden ajan Tampereen pääkirjasto Metsossa. Kokkonen on työssään huomannut, että monesti sadun hauskimmassa kohdassa kaikkein hersyvimmin nauravat paikan päällä lapsiaan vahtivat aikuiset. Usein satukirjojen teemat ja huumori avautuvatkin parhaiten aikuiselle kuuntelijalle — ovathan satukirjojen tekijät itsekin aikuisia.

Idea aikuisten satutunnista kehitettiin alkujaan omaksi ja kavereiden iloksi. Ensimmäisen aikuisten satutunnin Kokkonen piti tamperelaisessa Ravintola Kahvilassa, olut- ja ruokapalkalla. Tilaisuudesta tuli erittäin hyvää palautetta ja kokemus oli vetäjälle niin positiivinen, ettei kerta jäänyt viimeiseksi. Jarno Kokkonen toivoo, että hän onnistuu Kangasalan kirjastojen satutuntikiertueella paitsi viihdyttämään aikuisia kuuntelijoita, myös innostamaan heitä lukemaan enemmän omille lapsilleen. Hyvä satu virkistää, rentouttaa ja saa hymyn korviin niin kuulijalle kuin lukijallekin.

Sadun kuunteleminen poikkeaa elämyksenä hyvin paljon teatteriesityksen tai television katsomisesta. Satujen ja tarinoiden kuunteleminen mielletään nykyään usein vain lasten ajanvietteeksi, mikä on oikeastaan hassua kun asiaa ajattelee hieman laajemmin. Suullisesti kerrotut sadut ja kertomukset ovat olleet osa kulttuuriperimää aina ihmisrodun alkuajoista lähtien. Juuri niillä huvitettiin kanssaihmisiä leirinuotioiden äärellä ennen kuin radiota, elokuvia tai YouTubea oli edes keksitty. Olisi siis hyvä muistaa etteivät sadut ole vain lasten yksinoikeus, vaan myös aikuinen voi nauttia tarinankerronnasta.