Käyttäjiä mietitään mukaan terveyskeskusremonttiin

Monien mielestä kuntalaiset ohittaneesta kulttuuritalon valmistelusta aiotaan Kangasalla ottaa opiksi. Valtuutettu Teija Kulmala (kok) nosti esiin ajatuksen, pitäisikö kunnan pääterveysaseman remontissa ja laajennuksessa huomioida myös siellä asioivat.

– Osallistaminen on oikein hyvä ajatus. Pitäisi nimenomaan kuulla asiakkaiden näkökulmaa, että tiloista tulee mahdollisimman toimivat, arvioi johtava ylilääkäri Sari Mäkinen.

Hänen mukaansa rakennusprojektia ei haluta tehdä saman tien liian pienenä. Väestömäärän kasvun kuntaan sijoittumisen lisäksi on pyritty ennakoimaan palvelutarpeisiin tulevia muutoksia vähintään vuoteen 2020 asti.

Kertaalleen käsittelyssä ollut hankesuunnitelma tulee vielä erikseen hyväksyttäväksi. Suunnitelmissa on saada saman katon alle niin kuntoutus, terveyskeskussairaala, psykososiaaliset palvelut kuin suun terveydenhoitokin. Erityisesti nykyisten päivystystilojen on katsottu tarvitsevan entrausta.

Kangasalan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Sari Mäkinen.

Ehdotus pääterveyskeskuksen laajennuksen välttämisestä Vatialan terveysaseman aukioloaikoja laajentamalla ei Mäkisen mukaan ole toteutuskelpoinen. Vatialasta on tullut entistä suositumpi terveysasema sen jälkeen, kun ihmiset saivat mahdollisuuden vaihtaa niin sanotun kotiterveysasemansa mieleisekseen. Nykyiset tilat eivät antaisi myöten mietitylle kahteen vuoroon siirtymiselle.

Pääterveysaseman remontin ja laajentamisen kustannusarvio on kolmelle seuraavalle vuodelle yhteensä 18 miljoonaa euroa. Yhdistymisavustusta hankkeeseen on määrä käyttää 1,3 miljoonaa euroa. Vatialan terveysaseman laajentamiseen on varattu kahdelle vuodelle 2,5 miljoonaa euroa.

Sahalahdelle kaavaillun vanhusten palvelutalosta jalostuneen avopalvelukeskuksen toteutus odottaa erillistä selvitystä kunnan vanhustenhuollon kokonaistilanteesta ja laitospaikkojen tarpeesta.

Sosiaali- ja perusturvajohtaja Raija Harjun arvion mukaan Sahalahden avopalvelukeskus ei tulisi ainakaan aluksi näkymään terveydenhuollon työntekijämäärissä, vaan liikkeelle lähdetään kotihoidon henkilöstön voimin.

Sairaanhoitopiirin menoihin, erikoissairaanhoitoon, Kangasalla on varattu ensi vuodelle noin 30 miljoonaa euroa.

Oriveden ja Juupajoen nykyisestä yhteistoiminta-alueesta irtaantumiseen varaudutaan, ja projektiin uppoavasta työpanoksesta tullaan terveyskeskuksen talousjohtajan Toni Haapalan mukaan laskuttamaan täysimääräisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?