Lottovoittajan olo

Ammattiyhdistysjärjestöt pärjäävät näinä päivinä taloudellisesti hyvin.

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto katsoo jäsentensä etujen perään. Jäsenmaksut peritään suoraan palkastamme.

Nurinan vallatessa mielen saattaa joku kahvipöydässä tokaista kirjahyllyssään olevan rinnakkain kaksi arvoteosta, Kalevalan juhlapainoksen ja Poliisimiehen kalenterin, molemmat maksoivat monta sataa euroa.

Näin asia ei tietenkään ole.

Edunvalvontaan kuuluu kymmeniä asioita, joista me jäsenet emme tiedä puoliakaan. Lakossa ei kuitenkaan olla oltu sitten vuoden 1976, joten varoja karttuu.

On järkevää sijoittaa ne jotenkin. Jäsenkuntaa eniten hyödyntävimpiä lienevät loma-asunnot, joita saamme vuokrata asevelihintaan.

 

Voitin taannoin Leena Lehtolaisen tuomaroiman Poliisi&Oikeus-lehden kirjoituskilpailun. Palkkioksi sain maineen ja kunnian lisäksi vapaan käytön liiton Vierumäellä sijaitsevassa upeassa loma-asunnossa viikon ajaksi.

Suurin piirtein ikäiseni ja minua vanhemmat muistavat vanhan lottomainoksen. Itäsuomalaisessa maalaismaisemassa kuvattu kansanmies arveli numeroiden osuessa kohdalleen toimivansa suunnilleen näin: ”Aato pitäs vaihtoo, kuntoloma pittee ja kiertee vähän mualimmoo!”

Minä vaihdoin ajopeliä vuoden taituttua, parin päivän reissuja Eurooppaan olen tehnyt vuonna 2012 kaksi ja nyt siis oli kuntoloman vuoro.

Hyvillä mielin suuntasimme kohti Heinolaa lokakuun viimeisinä päivinä. Kirjoja pakattiin laukkuun, sillä ennustin ajan käyvän jossakin kohti pitkäksi.

Ei osunut ennuste pilkkaan.

Normaalisti luen Harri Nykäsen raidit yhdessä illassa, nyt lopettelin uusimman mainion teoksen vasta kotisohvalla. Urheilukamppeet sen sijaan piti jopa kerran pestä.

 

SPJL on tehnyt oikeat ratkaisut loma-asuntoa varustaessaan. Kaikki mahdolliset koneet löytyvät kiinteistöstä, varustus ja huonekalut ovat laadukkaita ja sijainti sellainen, ettei lasitetun kuistin ja laajan terassin puolelle näillä näkymin tule asutusta.

Huvilalta on alle kilometrin matka liikuntapaikoille, joita Suomen Urheiluopistolla piisaa. Hölkkäetäisyydeltä löytyvät muun muassa lukuisat hallit, joissa voi juosta rataa pitkin, veivata raakaa rautaa tai rimpuilla voimavimpaimissa, pelata jääkiekkoa tai luistella taiten, ampua, pelata monenlaisia pallopelejä joko verkon yli tai maaliin pyrkien, uida tai polkea vettä tai lillua muuten vaan jne.

Ulkosalla taitaa tätä nykyä suosituinta olla golf, mihin asiaan on varattu mahdottomat läänitykset. Juosta voi tietenkin ja talvella hiihtää tai pelailla taivasalla.

Kun lomalla kerran olimme, emme hyvistä olosuhteista huolimatta syöneet asunnollamme kuin yhden pääaterian. Muutoin käytimme vaihtelevasti samoin noin kilometrin säteellä olevia ravitsemusliikkeitä, joista saa kohtuuhintaisia lounaita.

Omaan huoltoon kuuluivat hieronnat, niistä suosittelen lämpimästi urheiluhierojakurssilaisten vastaanotolla käyntiä. Hinta on kolmannes verrattuna viereisen hotellin palveluihin.

Kokemuksesta voin kertoa oppilaiden muokkaavan raatona makaavaa asiakasta tehokkaasti. Illalla könysi tunnin saunottuaan petiin kohtalaisen pehmeä ukko.

 

En tiedä mikä on, mutta ajattelin viikon aikana muutaman kerran, että hyödyllisemmin voisi aikaansa käyttää. Aatokset lipuivat kuitenkin nopeasti unholaan ja soin tämän kokemuksen meille.

Useasti olen pohtinut hymyssä suin, mitä sodat käynyt vuonna 1911 syntynyt ja 50 vuotta sitten kuollut isäni ylipäätään miettisi tämänkaltaisesta elämästä. Reino Lämsä pitäisi eittämättä moista menoa täysin joutavana.

Vielä jos isälle lisäksi olisi kerrottu seuraavia juttuja.

Hänen liki kuusikymppinen poikansa käy hakemassa varastosta paperisäkkiin ladottuja rutikuivia koivuklapeja ja virittää niillä huvikseen tunnelmaa kohottamaan tulen pikkuauton hintaiseen takkaan. Tulisija on kivilattiaisessa huoneessa ja asumusta lämmittävät laattojen alla olevat sähkökaapelit.

Saunasta, jossa kiuaskivet lämmitti sähkövastus, sama ukko menee nojatuoliin juomaan pari olutta lasitetulle kuistille. Verannalla voimakkaat sähköllä toimivat kamiinat lämmittävät ulkoilmaa.

Isälle ei olisi kukaan uskaltanut kertoa pilkkeen hintaa tai tyhjän lämmittämisen kustannuksia. Uskon näet kalikan kappalehinnan olevan tässä kaupassa kohdallaan.

Aina ei tarvita voittoa lotossa, kun muuten voi hyvällä tuurilla toteuttaa juttuja, joista on nuorena haaveillut. Ruumiin ja sielun kannalta katsoen loma oli tarpeen.

 

Jussi-Pekka Lämsä