Tuumaustauko kypsyttää uusia suunnitelmia

Luomuran väliaikainen toimisto on pieni mutta palvelee hyvin tuumaustauon aikana. Mikko Tuononen asettelee tietoa näkyviin.

Terve Talo -keskus eli Luomura ry:n näyttely- ja toimistotila Mikkolan Navetalla tyhjenee loppuvuoden aikana rakennusoppaista ja materiaalimalleista.

Luomura on muuttanut Rego-hallin naapuriin palomiesten entiseen taukotupaan. Toimisto on väliaikainen eikä sen yhteyteen ole suunniteltukaan näyttelytiloja.

– Nyt on hetken hengähdyksen ja tuumaustauon paikka. Meillä on niin paljon uusia suunnitelmia, että on paikallaan vähän keskustella, kartoittaa ja kerätä ideoita, ennen kuin asetumme aloillemme, Luomuran toiminnanjohtaja Mikko Tuononen selittää.

Hän toteaa, että Terve Talo -keskus kasvoi ulos Mikkolan Navetalta. Keskus oli yksi alkuaikojen tukipilareita, joiden varassa Mikkolan Navetta alkoi kehittyä nykyisen kaltaiseksi monipuoliseksi, avoimeksi ja innovatiiviseksi kulttuurikeskukseksi.

Mutta samaan aikaan Luomura itsekin kehittyi ja kiinnostus sen periaatteita kohtaan kasvoi tai suorastaan mullistui.

– Tilaus meidän tietotaidollemme kasvaa yhteiskunnassa sitä mukaan kun hometalot ja allergiat lisääntyvät. Ihmiset ovat nyt aidosti kiinnostuneita esimerkiksi luonnonmateriaalien käyttömahdollisuuksista rakentamisessa ja erilaisista ekologisista vaihtoehdoista, Mikko Tuononen kertoo.

Turpeelle ei enää naureta

Vielä kymmenen vuotta sitten Luomura pääsi MTV3:n kymppiuutisten loppukevennykseen oljen ja turpeen käytöstä rakennusmateriaalina. Nykyään turvetta myydään levyinä rakennusten lämmöneristykseen.

– Ennen näille hengittäville rakenteille ja vaikkapa painovoimaiselle ilmanvaihdolle hohotettiin, nyt otetaan asiat tosissaan. Ihmiset näkevät käytännössä, millaiset ratkaisut kestävät, Tuononen sanoo.

Siksi on tullut aikaa suunnitella koko keskus uudelleen ja rohkaistua antamaan tilaa uusille suunnitelmille.

– Etsimme aika isoa maapalaa, sillä uusia suunnitelmia varten tarvitaan konkreettisempi keskus, jossa on tilaa oikealle rakentamiselle eikä vain näyttelylle. Meidän pitää päästä näyttämään konkreettisesti, miltä luonnonmukainen rakentaminen näyttää ja miten se tapahtuu, Tuononen linjaa.

Mikko Tuononen tiivistää, että luonnonmukainen rakentaminen on parhaimmillaan Suomen maaseudulla. Paljon matkustelleena miehenä hän tietää, että suhtautumisessa rakentamiseen on suuria kulttuurieroja.

– Suomessa ajatellaan vielä aika luonnonläheisesti ja järkevästi. Luonto ja luonnonmukainen rakentaminen yhdistettynä suomalaiseen käytännöllisyyteen voisivat olla todella vetovoimainen teema maaseuturakentamista ja -asumista kehitettäessä, hän pohtii.

 

Neuvontaa on tarjolla

Alkavan talven on tarkoitus olla Luomuran työstämisaikaa, jolloin yhdistyksen toiminnan uudet ääriviivat selkenevät ja tulevaisuuden

Mikko Tuononen uskoo, että luonnonmukaisen rakentamisen alalla on mahdollisuuksia hyville menestystarinoille.

mahdollisuuksia punnitaan.

Luomura toimii suvantovaiheessakin – parhaillaan yhdistyksellä on yhdessä Työtehoseuran ja ulkomaalaisten kumppanien kanssa meneillään projekti, jonka avulla savirappauksen koulutusmateriaalia käännetään saksan kielestä suomeksi.

– Pelkkä käytännön tietotaito ei riitä teeman eteenpäinviemiseksi, vaan tarvitaan myös virallista materiaalia esimerkiksi ammattikoulujen käyttöön, Mikko Tuononen selittää.

Luomuran tietopankki palvelee asiakkaita myös lähikuukausina. Helpoin tapa on tutkia nettisivuja, jotka halutaan pitää monipuolisina ja ajan tasalla, ja käyttää yhteydenpitoon sähköpostia.

– Kyllä toki palvelemme paikan päälläkin, kun joku yhdistyksestä vain on toimistolla. Vakituista aukioloaikaa meillä nyt muutosvaiheessa ei ole, mutta aikaa myöten rytmi taas vakiintunee. Siksi sähköposti on varmin tapa tavoittaa meidät, Tuononen neuvoo.