Kolme yötä jouluun on…

Alkoholistiperheiden lasten joulupyhien odotus on huolten sävyttämää alkoholistivanhemman päihderiippuvuuden ja alkoholin tarpeen ohittaessa muut tarpeet ja velvollisuudet. Humalassa tai krapulassa ei kykene huomioimaan lapsen tarpeita saati sitten suoriutumaan joulun valmisteluista.

Alkoholin haitalliset vaikutukset tuntuvat alkoholistin läheisissä; he tunnistavat pahan olon myös itsessään. Katkeruus, turhautuminen, suru, viha ja epätoivo ovat monelle alkoholistin läheiselle tuttuja tunteita. Jopa pienet lapset joutuvat kohtuuttomasti kantamaan vastuuta itsestään ja päihteitä käyttävistä vanhemmistaan. He joutuvat olemaan jatkuvasti huolissaan, varuillaan ja tuntemaan turvattomuutta.

Alkoholistivanhempien kanssa kasvava lapsi joutuu muokkaamaan omaa toimintaansa vanhempien tarpeista lähtien. Pahimmillaan lapsi joutuu huolehtimaan yksin itsestään, pakenemaan väkivaltaa ja pelkäämään vanhempien vahingoittumista.

Juomisen takia lapsi elää jatkuvassa epävarmuudessa ja lapset reagoivat yksilöllisesti. Kouluikäisillä ja nuorilla tyypillisiä oireita ovat kouluvaikeudet, uhmakkuus tai toisaalta ”ylisuorittaminen” ja toisista huolehtiminen.

 

Annetaan lapsillemme raitis Joulu