Nuoret kirjojen pariin

Kangasalan Pikkuteatteri teki kirjavinkkausesityksen, jonka toivotaan johdattavan nuoria kirjallisuuden pariin.

Kangasalan Pikkuteatteri teki kirjavinkkausesityksen, joka esittelee pirkanmaalaisten nuortenkirjailijoiden teoksia trailerimaisilla lyhyillä dramatisoinneilla. Esityksellä tahdotaan edistää nuorten lukemisharrastusta ja tukea pirkanmaalaisia nuorisokirjailijoita.

 Ohjaaja-käsikirjoittaja Janne Salminen, millainen on Vierailevia tähtiä -esitys ja miten idea siihen syntyi?

Vierailevia tähtiä -esitys on neljästä nuortenkirjasta dramatisoitu noin oppitunnin mittainen näytelmä, jossa esitellään neljä pirkanmaalaista nuorille sopivaa kirjaa. Sain idean esitykseen noin vuosi sitten miettiessäni, millä tavalla nuoria voisi innostaa lukemaan. Ehdotin prokkista Kangasalan Pikkuteatterin väelle, ja he kiinnostuivat asiasta.

 

 

Miksi juuri traileri? Suosiiko nykyaika lyhyttä muotoa?

 

Tähän voisi vastata pitkästikin… Tämä on oikeastaan muodon kokeilu. Kirjatrailerivideot kasvattavat kovasti suosiotaan, teki mieli testata, miten leffatrailerin tapainen esittely toimisi näyttämöllä.

Voi hyvin olla, että nykyaika suosii juuri lyhyttä muotoa. Erityisesti nuoret katsovat netistä lyhyitä videoita ja siirtyvät nopeasti sisällöstä toiseen. Keskitytään siis yhteen tekstiin (laajassa merkityksessä) korkeintaan pari minuuttia, poimitaan siitä olennainen ja mennään eteenpäin. Pidemmissä teksteissä, kuten romaaneissa, tällainen lukutapa ei toimi. Oleellista ei voi sisäistää vain vilkaisemalla. Tästä voi olla seurauksena, että nuoret erityisesti ja muu nettiä käyttävä väestö yleensä eivät ole enää niin harjaantuneita laajempien ja pidempää keskittymistä vaativien kokonaisuuksien hallitsemisessa. Keskittymiskyky ei välttämättä ole huonontunut, mutta ehkäpä muuttumassa… Mitä tämä merkitsee romaanille ja muille pidemmille muodoille? Sitä en tiedä.

 

Millaista on ohjata nuoria?

Nuoret ovat välittömiä ja alttiita reagoimaan nopeasti, tämä helpottaa nuorten kanssa tekemistä. Toisaalta nuorilla ei ole vielä kovin paljon kokemusta näyttelemisestä, eli heitä täytyy välillä auttaa enemmän.

Olen tehnyt nuorten kanssa teatteria yli 15 vuotta, eli tuttua hommaa. Aloitimme prokkiksen jo vuosi sitten valitsemalla dramatisoitavat teokset, johon nuoret saivat vaikuttaa. Nuoret kirjoittivat ohjauksessani myös dramatisoinnit itse. Näyttämöllä aloitimme harjoitukset elokuussa. Korvaamaton apu näytelmää tehdessä on ollut Mika Eerola, joka ohjaa puolet trailereista. Olen tehnyt kimppaohjauksia hyvin vähän tähän asti, eli en yhtään. Siinäkin mielessä tämä on kiinnostava kokeilu.

 

Millaisia kirjoja esitykseen valittiin?

Toin siis nuorille aluksi läjän pirkanmaalaisten nuorisokirjailijoiden kohtalaisen tuoreita teoksia, joista nuoret saivat valita mieluisensa ja ehdottaa jotain kirjaa itsekin.

Kirjat kertovat mielestäni hyvin nuorten tämänhetkisistä lukumieltymyksistä. On realistinen kasvukertomus (Jukka-Pekka Palviaisen Joku vieraileva tähti) ja sitten tavalla tai toisella fantasiaa (Salla Simukan Jäljellä, Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi, Anneli Kannon ja Terhi Rannelan Tähystäjäneito).

Fantasia painottuu, koska nuoret lukevat sen genren kirjoja juuri nyt mielellään. Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi -romaani on siinä mielessä erityistapaus, että sehän ei ole varsinaisesti mikään nuortenkirja, eikä edes uusi. Tämä kirja on mukana, koska se sopii mielestämme myös nuorille lukijoille. Ja Sinisalo itse on kovasti kaikenlaista luokittelua ja genrelokerointia vastaan…

 

Millaisista nuortenkirjoista itse pidät?

Kyllähän minä itsekin fantasiasta kovasti pidän. Toki myös tässä hetkessä kiinni olevista nuorisokuvauksista. Minusta on kiinnostavaa, miten yhteiskunnallinen tilanne näkyy tällä hetkellä nuortenkirjoissa jopa dystopioina.

 

Lukevatko nuoret entistä vähemmän?

Kiinnostus kirjoihin ja lukemiseen on varmasti vähentynyt. Erityisesti osa pojista on heikkoja lukijoita.

Lukeminen liittyy vahvasti myös kirjoittamistaitoihin. Pari vuotta sitten julkaistiin Opetushallituksen tutkimus, jonka mukaan Suomen peruskouluista valmistuu joka kevät 2000 poikaa, jotka eivät pysty laatimaan juuri minkäänlaista tekstiä. Pelottavaa ja eriarvoistavaa!

 

Vieraita tähtiä -esitykset joulukuussa sunnuntaisin 2.12. ja 9.12 kello 18 Kangasalan lukion auditoriossa (Finnentie 42, Kangasala). Keväälle on suunniteltu lisää esityksiä.