Työ pysyy käsissä

Hieroja Tuomo Pirttilä palvelee perjantaisin Palvelutalo Kanervassa.

Pälkäneeltä kotoisin oleva hieroja Tuomo Pirttilä avasi lokakuussa vastaanoton palvelutalo Kanervassa. Toistaiseksi se on auki vain perjantaisin, silloin kysynnän mukaan vaikka aamusta iltaan.

– Kävin Pälkäneellä silloin tällöin hieromassa joitakin tuttuja ja siinä tuli puheeksi, että täällä voisi olla enemmänkin tarvetta. Ajattelin, että kokeillaan, kun entiseen kotimaisemaan oli muutenkin kiva tulla, Tuomo Pirttilä kertoo.

Palvelutalossa oli sopivasti eläkkeelle jääneen Alpo Heikkilän jättämä työtila, johon oli hyvä avata vastaanotto. Hierontapöydän lisäksi paljon muuta ei tarvinnut tuoda mukana, sillä on niitä ammatteja, joita kehittyneinkään tekniikka ei korvaa. Omat kädet pysyvät aina hierojan tärkeimpinä työkaluina.

– Käsissä tämä homma on ja pysyy, se on se juttu, Tuomo Pirttilä sanoo.

Tuomo Pirttilä opiskeli hierojan ammatin oltuaan ensin monia vuosia tehdastyössä. Alan vaihto oli onnistunut siirto koko elämän kannalta.

– Olen viihtynyt työssäni hyvin, tämä on selvästi minun hommani, hän sanoo tyytyväisenä.

Pirttilä asuu vaimonsa ja lastensa kanssa Tampereella, mutta hänen vanhempiensa koti sijaitsee lähellä Pälkäneen työpistettä. Hänen poikansa, joista vanhempi on kuusivuotias ja nuorempi täyttää kohta kolme, voivat nyt mukavasti lähteä isän mukana mummolaan kylään.

 

Päätetyö kasvattaa kysyntää

Toiminimi Hieronta Pirttilän varsinainen toimipaikka on Nokialla.

– Asuimme aikaisemmin Nokialla ja minulla on siellä jo vakiintunut asiakaskunta. Siksi ei kannattanut lähteä siirtämään liikettä Tampereelle vaikka muutimme sinne asumaan, hän kertoo.

Tampereelta on suhteellisen helppo työmatka sekä Pälkäneelle että Nokialle. Pirttilä pohtii, että tulevaisuudessa hän voisi tehdä kaksikin päivää viikossa töitä Pälkäneellä, jos asiakkaita alkaa kertyä tarpeeksi.

Hän toteaa, että vaikka asiakaskunnan luominen vie tällä alalla jonkin verran aikaa, hierontapalveluille on nykyisin runsaasti kysyntää. Muun muassa kunto-urheilijat ovat oppineet hyödyntämään sitä kilpaurheilijoiden ohella, ja nykyinen työelämäkin kasvattaa osaltaan hieronnan tarvetta.

Päätteellä työskentely rasittaa varsinkin niskan ja hartioiden lihaksia ja lihasten jäykkyys puolestaan voi tuottaa esimerkiksi päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia.

– Ne ovat oireita, joista mennään helposti lääkäriin, ja lääkärit sitten ohjaavat potilaan hierontaan. Minulle tulee paljon asiakkaita työterveyslääkärien lähetteillä, Tuomo Pirttilä kertoo.

 

Hieronta sopii kaikille

Hieronnassa ei ole ikärajaa. Se on ikivanha luonnonmukainen hoitomenetelmä, jossa hierojan käsien voima, liike ja herkkyys ratkaisevat lopputuloksen onnistumisen.

Nykyään työikäiset ovat hierojien laajin asiakaskunta, mutta mitään ikärajoja ei ole.

– Nokialla työskentelen vastaavassa paikassa palvelutalon yhteydessä, ja siellä minulla on asiakkaina sekä talon asukkaita että muita ikäihmisiä, Tuomo Pirttilä kertoo.

Hieronta voi joissakin tapauksissa vähentää lääkkeiden tarvetta ja kohentaa sitäkin kautta elämän laatua. Toisinaan iäkkäät ihmiset välttävät hierojalle menoa, koska pelkäävät, että otteet ovat heille liian kovia.

– Hieronta on nykyään asiakaslähtöisempää kuin ennen maailmassa. Otteet ja voiman käyttö voidaan aina soveltaa asiakkaiden tarpeiden mukaan, Pirttilä muistuttaa.

Hän neuvoo ikäihmisiä tai paljon sairastavia, joita hierontaan meno epäilyttää, kysymään lääkäriltä, liittyykö siihen heidän tapauksessaan mitään riskejä.

– Silloin se on turvallista sekä hierojan että hierottavan kannalta.