Vehoniemen joulupuoti avaa itsenäisyyspäivänä

Leila Suutarinen (oikealla) leipoo jouluherkut moneen pöytään.

Vehoniemen Automuseon Joulupuoti avaa itsenäisyyspäivänä. Puoti palvelee 16.12. saakka päivittäin kello 10–17.

Joulupuodin klassikkoja ovat paikallisista raaka-aineista perinteisillä resepteillä paistetut joululaatikot ja herkulliset joululeivonnaiset.

Etenkin imellettyä perunalaatikkoa varaillaan ajoissa ja ajetaan hakemaan matkojen päästä.

– Perunalaatikko tehdään Lilja-äitini vanhalla reseptillä. Käytössä ovat perinteiset menetelmät: perunat keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumana. Laatikot imellytetään vehnäjauhoilla, Leila Suutarinen kertoo.

Vehoniemen joululaatikot myydään raakapakasteena. Asiakkaat saavat mukaansa paisto-ohjeet. Esimerkiksi perunalaatikko laitetaan jäisenä uuniin, jolloin imeltyminen jatkuu.

Vehoniemen joulumyyjäiset levittäytyvät autojen lomaan.

– Kun laatikot nostaa joulupöytään suoraan uunista, kotiin saa samalla ihanat joulun tuoksut, eivätkä laatikot pääse kuivumaan lämmitettäessä, Suutarinen sanoo.

Vehoniemessä tehdään perinteistä hämäläistä perunalaatikkoa, joka on rakenteeltaan löysähköä – lusikalla ja haarukalla syötävän välimuotoa.

Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoja valmistetaan myös erikoisruokavaliotuotteina. Laatikkojen perunat ja porkkanat on viljelty jo vuosien ajan Pälkäneen Hemilässä. Myös lantut saadaan lähitiloilta.

 

Vehoniemen joulumyyjäiset keräävät lähiseudun kädentaitajia kauppaamaan tuotteitaan.

Myyjäiset 8.–9.12.

Vehoniemen Automuseolla porisee itsenäisyyspäivästä alkaen puurokattila. Perinteistä joulupuuroa tarjoillaan väskynäsopan, kanelin ja voin kanssa.

Lauantaina 8.12. joulupuurolle saapuvat moottoripyöräharrastajat. Motoristien joulupuurot tarjoillaan kello 16 alkaen.

Lauantaina ja sunnuntaina 8.–9.12. Automuseolla järjestetään joulumyyjäiset. Kello 10–15 on tarjolla monenlaisia käsitöitä ja herkkuja joulupöytään.

Vehoniemen suosituimmat joulukakut ovat valkosuklaakakku puolukkakuorrutteella, arabialainen maustekakku sekä mummin kakku, jossa on runsaan suklaan lisäksi omenasosetta antamassa mehevyyttä. Tämän joulun uutuuskakku Banoffee pitää sisällään banaania ja toffeeta.

Myyjäisissä on kaupan monenlaisia kädentaitoja.

Kinkun ja kalkkunan kaveriksi Automuseo kauppaa Vehoniemen omalla reseptillä valistettua joulusinappia. Piparit, piparkakkutalo ja -kuusivalikoimaa on täksi vuodeksi täydennetty suurilla piparisydämillä ja –kransseilla sekä karamellikuusilla.

Maanantaina 17.12. Automuseo vetäytyy joulu- ja talvitauolle. Ovet avataan jälleen helmikuussa.