E-kirjojen lainaus alkaa PIKI-verkkokirjastossa

Pirkanmaalaiset pääsevät kokeilemaan kauan toivottua e-kirjojen lainausta maanantaista 3.12. alkaen. PIKI-kirjastoihin on hankittu kaikkiaan noin 170  erilaista sähköistä teosta, jotka ovat suurimmaksi osaksi tietokirjallisuutta eri tiedonaloilta. Lainattavia kaunokirjallisia teoksia on noin 40. Ne ovat suurimmaksi osaksi vanhoja klassikoita.

E-kirjat ovat enimmäkseen suomenkielisiä, mutta mukana on myös englanninkielisiä teoksia. Kokoelmissa on nyt muun muassa Risto Isomäen Ydinvoima Fukushiman jälkeen, Marja-Liisa Mankan Työniloja ja Henriette Kressin Käytännön lääkekasvit.

E-kirjoja voi ladata luettavaksi sekä tietokoneelle että mobiililaitteille. E-kirjojen haku ja saatavuustietojen katsominen onnistuu PIKI-verkkokirjaston Haku-sivulla. Lainan lataaminen tapahtuu Ellibs Bookstoren sivujen kautta, jonne kirjaudutaan PIKI-kirjastokortilla ja omalla salasanalla. Ellibsin sivuilta löytyy myös tarvittavat ohjeet eri lukuohjelmien lataamiseen omalle laitteelle.

Laina-ajat ovat muuta kirjastoaineistoa lyhyempiä. Tietokirja voi olla lainassa viikon, kaunokirjallinen teos kaksi viikkoa ja hakuteos yhden vuorokauden. Laina-aika päättyy automaattisesti. Sähköisiä kirjoja ei voi varata eikä lainoja voi uusia. Lainaustiedot eivät myöskään näy omien lainojen listauksessa.

 

Mukaan hieman jälkijunassa

Tampere on edennyt hitaasti e-kirjojen lainaamisessa muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna. Syy tähän on se, että vasta tänä syksynä saatiin oikeanlainen ”e-kirjapalikka”, joka mahdollistaa e-kirjojen tarjoamisen ja käytön kirjastojärjestelmän kautta. Ongelmia on tuottanut myös lisensointijärjestelmä, jonka vuoksi ainoastaan yksi asiakas voi käyttää kerrallaan e-kirjaa. Kolmas iso ongelma on ollut kustantajien nihkeä suhtautuminen e-kirjojen lainaamiseen. Vain muutama kotimainen kustantaja on sopinut Ellibs Bookstoren kanssa kirjojensa myynnistä kirjastokäyttöön. Isoimmat kustantajat eivät ole luovuttaneet teoksiaan lainattaviksi.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginkirjastossa sähköisiä kirjoja on ollut lainattavina jo muutaman vuoden muun muassa Ellibs Bookstoren kautta. Kirjasto avasi elokuun alussa uuden e-kirjapalvelun yhdessä muiden HelMet-kirjastojen kanssa. Kansainvälisen OverDrive-palvelun sähkökirjoja voi ladata tietokoneelle tai mobiililaitteille.

 

PIKi on Pirkanmaan kirjastojen yhteistyötä

PIKI-kirjastojen toiminta on Pirkanmaan yleisten kirjastojen yhteistyösopimuksen mukaista, kuntalain mahdollistavaa vapaaehtoista yhteistyötä kirjastopalveluiden kehittämiseksi. Yhteistyön ansiosta asiakkaat saavat käyttöönsä yhdellä kirjastokortilla kaikkien PIKI-kirjastojen palvelut, kokoelmat ja ammatillisen asiantuntemuksen. Yhteisillä tieto- ja viestintäteknisillä ratkaisuilla tuotetaan alueen asukkaille sähköisiä kirjaston asiointi- ja verkkopalveluja.

PIKI-kirjastoihin kuuluvat kaikki Pirkanmaan 22 kunnankirjastoa, myös Kangasalan ja Pälkäneen kirjastot.  Teoksia voi hakea, varata ja uusia PIKI-verkkokirjastossa. Asukkaita Pirkanmaan alueella on lähes 490 000.