Palvelut: Pälkäneellä rekisteröidään aiempaa enemmän toimijoita, Kangasalan päiväkodin rakentamiselle jo selvät sävelet

Yksityiset saapuvat Sydän-Hämeeseen

Viime vuoden lokakuussa voimaan tullut lakipykälä, joka velvoittaa aluehallintoviraston sijaan kunnat käsittelemään, valvomaan ja pitämään rekisteriä sen alueella toimivista yksityisistä sosiaalialan toimijoista, on heijastunut Pälkäneelle viiveellä.

– Ilmoituksia on alkanut tippua meille erityisesti aivan parin viime kuukauden aikana. Muissa kunnissa niitä on ollut lautakunnissa käsiteltävänä enemmän jo aikaisemmin, kertoo perusturvajohtaja Janita Koivisto.

Syytä sille, miksi yrittäjät ovat nyt aktivoituneet Pälkäneen suunnalla, Koivisto ei osaa sanoa.

Yksityisten palveluntarjoajien vyöryä ei kunnassa pidetä pahana.

– Se on hyvä asia, koska se täydentää kunnan palvelutuotantoa ja tuo kuntalaisille valinnanvaraa. Terveydenhuollon puolella saa valita vapaasti oman terveyskeskuksensa, ja yhtä lailla tällä puolella aletaan mennä siihen suuntaan.

Koivisto uskoo, että yksityisten palveluntarjoajien määrä tulee vielä kasvamaan tulevaisuudessa. Yksityisten palvelujen käyttäjistä suuri osa on vanhuksia, joiden määrä jatkossa yhä kasvaa.

Yhteistyö kunnan ja yksityisten välillä on soljunut Koiviston mukaan mallikkaasti. Ostetussa asumispalvelussa asukkaiden hoitosuunnitelmat tehdään yhdessä, ja joissakin tapauksissa kunta on sijaisongelmissa turvautunut yksityisten apuun.

Myöskään valituksia yksityisten yrittäjien toiminnan laadusta ja sisällöstä ei ole kuntaan tehty.

 

Palveluseteli käytössä

Pälkäneellä on jo useita vuosia ollut käytössä palveluseteli, jota voi tiettyjen kriteerien täyttyessä hyödyntää siivouspalveluissa.

Kangasalla tehtiin kesällä päätös palvelusetelin käyttöönotosta kokeiluluonteisesti. Palveluseteli päätettiin ottaa käyttöön omaishoidon vapaiden järjestämisessä ja vanhusten tehostetussa palveluasumisessa.

Tavoitteena on muun muassa lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja edistää kuntien ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä.

 

Päiväkoti tulee nopeasti

Kangasalla valmistellaan yksityisen päiväkodin rakentamista Liutun ja Ilkon alueelle. Ehdotus asemakaavan muutoksesta tulee nähtäville kunnanhallituksen tuoreella päätöksellä. Kangasalantien ja Ilkontien väliin sijoittuvalle, kunnan omistamalle 4000 neliömetrin tontille saa rakentaa kaksikerroksisen päiväkodin, joka asetellaan Kangasalantien suuntaisesti muun muassa liikenteen melun torjumiseksi.

Yksityisen päiväkodin pitäisi nousta Ilkontien ja Kangasalantien väliin noin vuoden kuluessa.

Päiväkodin rakennuttaa oululainen Cor Group Oy, jonka tytäryhtiö Coronaria tulee toiminnan pyörittäjäksi. Yrityksen päivähoitopalvelujen liiketoimintajohtaja Sirpa Turves-Mankila sanoo, että neliosastoisen – lasten iästä riippuen noin 60–80-paikkaisen – päiväkodin yksityiskohtainen suunnittelu ollaan valmiina aloittamaan heti, kun kaava saadaan voimaan.

Suunnittelun pohjana on konsepti, jolla on toteutettu jo toistakymmentä päiväkotia eri puolille Suomea. Niinpä suunnittelu ja rakentaminen on mahdollista viedä läpi varsin nopeasti. Ensi elokuu tullee kuitenkin vastaan liian nopeasti.

Turves-Mankilan mukaan päiväkodista tulee muiden jo tehtyjen Touhuloiden tapaan liikuntapainotteinen.

Pälkäneellä yksityinen päiväkoti lopetti toimintansa viime kesänä, Kangasalla yksityisen puolen toimijoita ovat kielikylpyihin erikoistuneet Englanninkielinen leikkikoulu ja Jumping Beans English Daycare.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?