Netti-tv avaa tänään

Internetin käyttäjämäärän voimakkaimmat kasvuvuodet on ohitettu Suomessa. Kasvu jatkuu silti tasaisena. Uudet käyttäjät eivät ole nuoria, sillä he kaikki ovat jo netissä. Nyt nettiä ottavat käyttöön keski-ikäiset ja eläkeläiset.

Uudet laitteet tekevät netin käyttöönoton helpoksi ja edulliseksi. Älypuhelimilla netti toimii nopeammin ja paremmin kuin muutama vuosi sitten laajakaistan kautta.

Viimeistään seuraavassa puhelimessasi on valmiina kaikki, mitä tarvitaan Sydän-Hämeen Lehden uusien tuotteiden käyttämiseen. Parhaillaan tekeillä oleva uudistus tuo laajenevan shl.fi -sivuston, netti-tv:n ja mobiilin taskuun, lukulaitteeseen tai työkoneelle.

 

Sydän-Hämeen Lehden kokonaisuudistus etenee tänään siihen vaiheeseen, että Netti-tv:n ensimmäiset videot tulevat katsottavaksi. Paikallislehden toimittajat eivät muutu kuvausryhmäksi, vaan videon pätkiä kuvataan, kun juttureissuissa törmätään tilanteisiin, joissa elävä kuva on edukseen.

Uudet kamerat ja älypuhelimet tallentavat riittävänlaatuista videokuvaa. Laitteiden ominaisuudet otetaan käyttöön, koska on tyhmää hiihtää puusuksilla, jos lasikuitusuksilla pääsee kovempaa ja ne kestävät pidempään.

Videoita ei kuvata joka jutusta. Esimerkiksi tavanomaisessa henkilöhaastattelussa oleellinen välittyy tekstin ja kuvan avulla. Mutta jos kyse on Remusta, Juha Miedosta tai Pasi Rautiaisesta, niin paraskin kirjoittaja turvautuu mielellään videoon.

Monesti hienoista tapahtumista jälkikäteen uutisoiminen kuin kiusantekoa: meillä oli upeaa, harmi etteivät lukijat olleet paikalla. Videon ansiosta toimittajalla on enemmän keinoja, joilla välittää tilaisuuden huippukohdat lukijalle.

 

Sydän-Hämeen monella kolkalla netti toimii vielä sen verran verkkaisesti, ettei videoita kannata kuvata HD-tasolla, vaikka välineet sen mahdollistaisivat. Lisäksi poikkeuksellisen suuri osa shl.fi -sivuston kävijöistä on liikkeellä älypuhelimella, tabletilla tai muulla lukulaitteella. Kännykkäverkon kautta isot videotiedostot liikkuvat turhan hitaasti.

Uutta mediaa ovat toimittajien ja lukijoiden lisäksi opettelemassa myös yrittäjät. He saavat tuotteensa ja palvelunsa uudella tavalla esiin videoiden alussa.

Lukijoille netti-tv:tä ja muita uusia tuotteita esitellään ensi vuoden puolella. Kylätilaisuuksiin jalkaudutaan, kun viimeisenä käyttöön otettava Sydän-Hämeen Mobiili on siinä kunnossa, että sitä pääsee selailemaan ruudulla.

Tekniikan ihmeiden keskellä kannattaa aina muistaa, että kyse on paikallisesta sisällöstä. Sisällön määrää ja laatua ei sanele se, minkä kokoinen sivu on tai koska lehti jaetaan. Sisällön ratkaisee ensisijaisesti se, mitä seudulla tapahtuu ja toissijaisesti se, mihin toimituksen resurssit riittävät. Jatkossa seudun tapahtumat voidaan uutisoida entistä kattavammin ja laajemmalle lukijakunnalle, sillä toimittaja luo sisällön kaikkiin kanaviin yhdellä kertaa.