Laipanmaa karsittiin tuulivoima-alueista

Tuulivoimaselvityksessä mukana olevien alueiden määrä on karsittu 25:een. Keskustelua nostattanut Laipanmaan–Koppelonvuorten alue Pälkäneellä ja Kangasalla on jatkoselvittelystä pois pudotettujen kohteiden joukossa. Myös Isokaskenvuoret Kangasalla ja Orivedenkin puolelle ulottuva Perämetsänvuori Kangasalla karsittiin joukosta.

– Alueiden karsintaan vaikuttivat muun muassa maisemalliset syyt, luontoarvot, lintujen muuttoreitit, petolintujen pesäpaikat ja niiden perusteella muodostetut suojavyöhykkeet, suunnitteluinsinööri Anne Mäkynen sanoo.

Voimaa tuulesta -selvityksessä karsittiin 20 tuulivoima-aluetta; mukana on edelleen 25 tuulivoima-aluetta. Pälkäneellä ja Kangasalla mahdollisiksi tuulivoima-alueiksi on yhä kelpuutettu Siitama, Kuhmalahti, Nälkäkallio, Hirvivuori ja Saarikonmäki.

Maakuntahallitus sai tuulivoimaluonnoksen tiedokseen maanantaina.

Alueet on luokiteltu tuulivoimarakentamiseen soveltuviksi tai tietyin ehdoin soveltuviksi. Natura 2000 -alueille on muodostettu tarvittavat suojavyöhykkeet ja selvitysalueiden aluerajauksia on tarkistettu.

Ensi vuonna selvitetään vielä, onko löydettävissä tuulivoimalle soveltuvia ”tuulivoimaketjuja” teiden, ratojen ja voimalinjojen varsilta. Mahdollisille uusille alueille tullaan tekemään samanlaiset vaikutusten arvioinnit kuin jo esillä olleille alueille on tehty – näissä kiinnitetään huomiota arvokkaisiin maisema-alueisiin ja kulttuuriympäristöihin, Natura 2000 -alueisiin sekä sähköverkkoon liitettävyyteen.

Tuulivoimaselvityksen luonnoksesta voi antaa palautetta Pirkanmaan liiton maakuntakaavasivujen lomakkeen kautta sekä karttapalautesivulla. Luonnos on nähtävillä ensi viikosta alkaen ja palautteenantomahdollisuus on tämän vuoden loppuun saakka. Sivuilla on myös arvokkaita maisema-alueita ja kulttuuriympäristöjä koskeva vaikutusten arviointiselvitys sekä sähköverkkoselvitys.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?