Voi hyvin -hanke: Mikkolan Navetasta tulossa terveyshankkeen tukikohta

Hanke tuo terveystietoa kyliin

Tampereen diabetesyhdistystä johtaa puolirautajärveläinen Marjatta Stenius-Kaukonen. Hän on tuonut terveyshankkeen tilaisuuksia myös pienempiin kyliin. Voi hyvin -hankkeelle valittava projektityöntekijä tulee toimimaan Mikkolan Navetalta käsin.

Mikkolan Navetalle on asettumassa uudenlaisia terveyspalveluita: Luopioisten toiminta- ja kulttuurikeskusta on kaavailtu Voi hyvin -hankkeen tukikohdaksi.

Tampereen diabetesyhdistyksen hallinnoima terveyshanke käynnistyy vuodenvaihteessa. Huhtikuuhun 2014 saakka jatkuva hanke vie terveystietoa Pälkäneen, Luopioisten, Kuhmalahden, Oriveden ja Juupajoen kyliin.

Mukana on diabetesyhdistyksen lisäksi SPR:n Luopioisten, Kuhkmalahden ja Oriveden osastot, paikalliset sydän- ja hengitysyhdistykset, Aitoon ja Vehkajärven martat, Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys ja munuais- ja maksayhdistys.

Ne kaikki toimivat saman haasteen parissa: nykyajan hyvinvointi on muuttumassa pahoinvoinniksi, koska ihmiset eivät liiku tarpeeksi. Monien elintapasairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon tepsii sama resepti: enemmän liikuntaa, terveellisemmät ruokailutottumukset ja vähemmän päihteitä.

Uutta hanketta hallinnoiva diabetesyhdistys vei edellisessä Hyvinvointia yhdessä -hankkeessa luentojaan, toimintaryhmiään ja muita tilaisuuksiaan myös Sydän-Hämeen kyliin. Jalkautuminen sivukylille osoittautui toimivaksi ratkaisuksi, ja nyt myös Voi hyvin -hankkeen tukikohta ollaan tuomassa Luopioisiin.

Terveyshankkeelle haetaan parhaillaan projektityöntekijää. Reilusta paristakymmenestä hakijasta parhaat haastatellaan. Toiminta lähtee käyntiin heti vuodenvaihteen jälkeen.

Voi hyvin -hanke tuo seudulle tietoiskuja, ryhmätoimintaa ja vertaistukea. Se kannustaa myös työyhteisöjä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja kansansairauksien ehkäisemiseen.

Hanke aikoo jalkautua kesäaikaan kylien tapahtumiin, joissa tavoitetaan vakituisten asukkaiden lisäksi myös vapaa-ajan asukkaat. Yhdessä apteekkien ja terveyskeskusten kanssa on tarkoitus järjestää tempauksia teemapäivinä – esimerkiksi sydän-, muisti-, aivo-, allergia- tai astmaviikolla, keuhkoahtauma-, uniapnea- aivohalvaus-, diabetes- tai alzheimer-päivänä. Samoista aiheista levitetään tietoa luentokiertueella.

82 000 euron hanke saa Pomoottorin kautta 73 800 euroa EU:n ja valtion tukea. Loppuosuus on omavastuuosuutta, joka hoidetaan rahalla ja talkootyöllä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?