Päättäjät korottavat palkkioitaan

Lehdet repivät toisinaan isoja otsikoita siitä, kuinka monta kymmentä prosenttia poliitikkojen palkkiot nousevat. Pälkäneen tämänpäiväisen valtuuston jälkeen tämä lehti ei uutisoi siitä, paljonko päättäjät korottivat palkkioitaan.

Kun keskittyy prosenttien sijaan euroihin, ymmärtää, millaisia talkoita päättäjät tekevät kotikuntansa puolesta. Kolmetuntisesta valtuuston tai hallituksen kokouksesta on tarkoitus maksaa 50 euroa, jos palkkiokorotus hyväksytään. Lautakuntien palkkio on esityksen mukaan viisi euroa pienempi.

Jos kokous venyy yli nelituntiseksi, palkkio nousee hallituksessa ja valtuustossa 65 euroon, lautakunnissa 55 euroon. Ylipitkä kokous tarkoittaa sitä, että kunnantalolla istutaan vielä iltakymmenen jälkeen. Tavallisella palkansaajalla juoksevat siinä vaiheessa aivan erilaiset lisät.

 

Puheenjohtajat saavat kokouspalkkiot puolitoistakertaisina sekä niiden lisäksi vuosipalkkiota. Hallituksen puheenjohtaja kuittaa 2000 euroa ja valtuuston puheenjohtaja 1500 euroa. Sillä hinnalla he ovat valmiita edustamaan kuntaa lukemattomissa virallisissa ja luottamuksellisissa tilaisuuksissa. Ja jos he eivät joskus pääse paikalle, tiedossa on samanlainen ryöppy kuin oopperajuhlat välttäneelle kulttuuriministerille.

Lautakuntien puheenjohtajat saavat työstään 5001000 euron vuosipalkkion sekä luontaisetuna kuntalaisten kiukun ja haukut, sillä ikävät päätökset koskevat aina jonkun kotitietä tai kyläkoulua.

Päättäjät eivät kääri ruhtinaallisia palkkioitaan puhtaana käteen, sillä verottajan lisäksi puolue vie niistä osansa – talkoita tehdään kotikunnan lisäksi myös aatteen puolesta.