Jouluvalo herättää Vanhankirkon

Vanhakirkko juhlavalaistuksessa. Kuva Hanna Heino

Kirkot ovat usein jouluna yötä päivää kauniisti valaistuja, mutta Pälkäneen Pyhän Mikaelin kirkko ehti hylättynä rauniona viettää yli puolentoista vuosisadan joulut ilman ainoatakaan valonpilkahdusta.

Nykyään on toisin. Pälkäneläisten keskiaikainen pyhättö herää viimeistään joulupäivän iltahartauteen, ja silloin sen ympärillä loistaa valopiiri, joka pysähdyttää kaukanakin liikkuvan kulkijan.

Valaistus on ollut kahden naisen, Epaalan koulun johtaja Hanna Heinon ja Keltaisen talon emännän Heli Rapatin, sekä Hanna Heinon isän Martti Soinisen työtä, mutta tänä jouluna joukkoon voi liittyä kuka tahansa.

Lähes sadan sytyttäminen on kahdelle naiselle pitkä ja kylmä urakka, ja kynttilöillä on myös hintansa. Jos kynttilöitä tuovat monet, työ helpottuu ja tunnelma kohoaa monien käsien yhteistyöstä. Samalla valaistusaikaa voidaan pidentää.

Vanhankirkon juhlavalaistukseen voi osallistua joko viemällä kynttilän itse paikoilleen tai toimittamalla kynttilöitä ja lasipurkkeja tai esimerkiksi lasikuorisia hautakynttilöitä Keltaiseen taloon tai Epaalan koululle.

Ulkotulia tai värillisiä kynttilöitä ei käytetä kirkon juhlavalaisuun.

Joulujuhlasta se alkoi

Kaikki alkoi Epaalan koulun joulujuhlasta Vanhassakirkossa vuonna 2009. Juhla pidettiin illalla kynttilöiden ja ulkotulien valossa. Oli paukkuva pakkanen ja huurre kattoi kivimuureja, mutta yleisö oli ihastuksissaan eikä pienten enkeleidenkään siipiä palellut.

Kauniisti valaistun kirkon loisto kantoi kauas sellaistenkin silmiin, jotka eivät osallistuneet juhlaan. Erityisen vaikuttava näky olivat kivisillä aidantolpilla palavat kynttilät.

– Sen jälkeen monet Keltaisen talon asiakkaat kyselivät, mitä kirkossa oikein oli ollut, kun siellä oli niin kaunista. Aloimme Hannan kanssa miettiä, että tehtäisiinkö siitä perinne, Heli Rapatti kertoo.

Tuosta joulusta asti he ovat vapaaehtoistyönä valaisseet kirkon joulupäivänä.

Kirkon valaiseminen on paitsi joulun juhlavalaistusta, myös vainajien muiston kunnioittamista. Vanhoihin pälkäneläissukuihin kuuluvilla on melko varmasti esivanhempia, jotka lepäävät Vanhankirkon mullassa joko lattian alla tai jossakin kirkkopihassa, sillä vuoteen 1841 asti siellä sijaitsi Pälkäneen ainoa hautausmaa.

Yhteistyönä toteutettu kynttilävalaistus liittyy kirkon perinteisiin myös siten, että aikoinaan kirkot valaistiin seurakuntalaisten lahjoittamin kynttilöin.

 

Hanna Heino (oikealla), Heli Rapatti ja heidän uskollinen ”apusuntionsa” Martti Soininen ovat todenneet, että tavallinen valkoinen kynttilä syvässä lasipurkissa on kestävin ja toimivin vaihtoehto. Jouluaattona kuka tahansa voi käydä sytyttämässä oman kynttilänsä tai tuoda tarvikkeita ennakkoon Keltaiseen taloon tai Epaalan koululle.

Jouluvalaistus jo aatoksi

Joulupäivän rukoushetkeä on perinteisesti valaistu yleisön tuomin kynttilälyhdyin. Tänäkin jouluna lyhtykulkue lähtee torilta kello 17.30 kohti Vanhaakirkkoa, ja hartaus alkaa kello 18.

Samaan aikaan loistaa Heli Rapatin ja Hanna Heinon loihtima juhlavalaistus, mutta tänä vuonna kynttilät toivottaisiin a tuikkimaan jo jouluaattoiltana. Yksi kynttilä palaa seuraavaan iltaan asti, jotkut hautakynttilät jopa useita vuorokausia.

– Toivomme, että ihmiset toisivat kynttilöitä kirkolle jo jouluaattona ja jouluyönä, miten kukin liikkuu, Heli Rapatti kertoo.

Jouluaattona hautausmaille sytytetään tuhansia kynttilöitä. Pälkäneellä niitä ilmestyy Tommolan hautausmaan lisäksi Vanhalle hautausmaalle ja sankarihautausmaalle.

– Samalla käynnillä kynttilänvaloa voisi tuoda myös Vanhallekirkolle. Jouluaattona kukin toimii siellä itsenäisesti, mutta me korjaamme ja sytytämme kynttilöitä joulupäivän illaksi. Talkooporukkaan ovat muutkin tervetulleita, ja joitakin on jo lupautunut mukaan, Heli Rapatti kertoo.

 

Jätä lasipurkki kivitolpalle

Heli Rapatti ja Hanna Heino asettavat aidan kivitolppien päälle kynttilät, jolloin kirkon ympärille muodostuu aitaa mukaileva valopiiri, joka loistaa pimeydessä kauas. Kynttilä lasipurkissa on hyväksi havaittu, kaunis ja edullinen lyhty.

– Tavallinen valkoinen kilokynttilä ja syvä lasipurkki, joka peittää kynttilän kokonaan, on paras. Kokeilin kerran öljykynttilöitä, mutta ne paloivat

Maisa Vehkalahti lahjoitti hautakynttilän Vanhankirkon jouluvalaistukseen.

siinä paikassa huonosti, Heli Rapatti kertoo useina vuosina kertyneistä kokemuksistaan.

Kovalla tuulella lasipurkit voivat pudota ja särkyä, joten ne on silloin parasta asettaa maahan tolppien juurille.

Kirkkopihaan voi jättää lisäksi tavallisen hautakynttilän, jos erityisesti haluaa muistaa kauan sitten poisnukkuneita.

Heli ja Hanna lupaavat sytyttää sammuneet kynttilät ja muutenkin täydentää valaistuksen ennen joulupäivän hartautta ja myös korjata purkit ja sammuneet kynttilät seuraavana päivänä pois.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?