Vehoniemen joulupuodin herkut sopivat myös keliaakikon suuhun

Vehoniemen joulupuodissa on otettu erityisruokavaliot huomioon, Leila Suutarinen kertoo. Gluteeniton ja maidoton tiikerikakku sopii mahdollisimman monen joulupöytään.

Erityisruokavaliota noudattavilla on usein vaikeuksia löytää maistuvia leivonnaisia, mutta Vehoniemen Automuseon joulupuodissa riittää valinnanvaraa.

– Henkilökunnastamme yksi on gluteenittomalla ja laktoosittomalla ruokavaliolla, joten ne ovat tietysti meidän erikoissuojeluksessa. Haluamme kokeilla erilaisia uusia reseptejä, Vehoniemen First Lady Leila Suutarinen kertoo.

Monet joulupuodin kuivakakuista leivotaan suoraan gluteenittomiksi ja maidottomiksi. Mehevästä mausta sitä ei kuitenkaan huomaa.

– Jauhoissa on eroja, tietää Suutarinen kokemuksesta.

– Me tuomme gluteenittomat jauhot itse maahan Saksasta. Hammermüllenin jauhoista on paljon helpompi ja parempi leipoa.

Erityisruokavalioiden yleistyminen näkyy myös siinä, että joululaatikkoja myydään yhä enemmän vähälaktoosittomana ja laktoosittomana versiona perinteisen täysmaitoon tehdyn sijaan.

– Teemme laatikoita myös kaura- ja soijamaitoon, mutta silloin on hyvä olla etukäteen yhteydessä, että niistä tulee sopivan kokoisia.

 

Karkkikuusi sopii joulutuliaiseksi kukille allergisen kotiin.

Resepti siirtyi äidiltä tyttärelle

Joulupuodin ajatus lähti neljätoista vuotta sitten imelletystä perunalaatikosta, jonka pidetty resepti oli peräisin Suutarisen äidiltä.

– Äiti teki tätä vanhaa hämäläistä pitoruokaa pitkin vuotta, ei pelkästään jouluna. Sanoin, että tuo on sellainen taito, että se on opetettava minulle ja olen sitten opettanut sen myös meidän kahvion tytöille.

Vehoniemen joululaatikoista on sittemmin tullut jo tietynlainen käsite.

– Ehkä niiden salaisuus on se, että nykyään ihmiset osaavat arvostaa ruokaa, missä ei ole lisä- ja säilöntäaineita, ja joita ei ole tehty teollisesti. Teemme kaiken ihan perinteisesti, eli keitämme perunat kuorineen, kuorimme kuumana ja niin poispäin.

Moni ei enää edes ehdi tai osaa tehdä joululaatikoiden kaltaista ”slow foodia” itse.

– Ihmisten elämänmeno on niin kiireistä. Jos imellettyä perunalaatikkoa tehdään vain kerran vuodessa jouluksi, niin se imeltymisen onnistuminen aiheuttaa kyllä jännitysmomenttia kotikeittiössä.

Vehoniemestä perunalaatikon saa mukaansa raakapakasteena paisto-ohjeen kera.

– Painotan aina sitä, että laatikkoa ei saa paistaa etukäteen, ettei se pääse kuivahtamaan. Mitä pienempi lämpötila ja pidempi aika, niin sitä parempi tulos tulee.

Perunalaatikkoa voi hyvin tarjota ympäri vuoden vaikkapa juhlapöydässä.

– Minähän voin syödä sitä vaikka juhannuksenakin, Suutarinen nauraa.

 

Minikokoinen piparkakkutalo ei vie pöydällä liikaa tilaa.

Bravuuri sai jouluisen kuorrutuksen

Vanhan ajan henkeä on myös muissa joulupuodin herkuissa.

– Sinappia keittelemme äitini vanhalla reseptillä. Vehnäkuoreen leivottu kaalipiirakka on taas juuri sellainen, mitä isoäitini teki aina.

Puodista löytyy myös Vehoniemen kuuluisaa valkosuklaakakkua, joka on saanut joulun kunniaksi puolukkahillokuorrutuksen.

– Se on meidän bravuurimme ja siinä mielessä hyvä juhlakakku, että se ei kärsi pakastuksesta yhtään, joten sen voi hankkia aivan hyvin etukäteenkin, Suutarinen vinkkaa.

Perinteisten laatikoiden, kuivakakkujen, piparien ja lusikkaleipien lisäksi myynnissä on myös silmälle iloa tuottavia, mutta syötäväksi tarkoitettuja jouluherkkuja kuten minipiparkakkutaloja sekä karkista ja pipareista tehtyjä kuusia ja kransseja.

Joulupuoti on avoinna päivittäin 16.12. asti, jonka jälkeen Vehoniemen automuseo jää talvitauolle. Ovet aukeavat kuitenkin taas viimeistään 23. helmikuuta.

– Nythän keväällä tulee kolmekymmentä vuotta siitä museo on avattu. Ei paljasteta vielä mitä silloin tehdään, mutta ihan varmasti juhlitaan, Suutarinen vihjaa.