Oma persoona peliin, myös jouluna

kuvatekstit: Kuvaukset Pommarissa. Ilmoitusvalmistaja Jari-Pekka Heimolinna kuvaa ja konttoristi Rea Viljanen poseeraa.

Kauppiaat elävät joulun alla vuoden kiireisintä sesonkia. Joulutavarat, tekstiilit, lelut ja kodin käyttötavarat menevät kuin kuumille kiville ennen joulua myös Löytötexissä. Ketjun Pälkäneen liikkeessä häärää joulun alla kaksi jouluapulaista, jotta kaikkia tarvittavat asiat saadaan hoidettua ja asiakkaat palveltua. Kangasalan liikkeessä kiiretyöntekijöitä on neljä.

– Kyllä kiirettä piisaa. Joulunalusaika on perinteisesti kaikkein vilkkain sesonkimme. Erityisesti Pälkäneellä toinen kiireinen vuodenaika on kesä, jolloin mökkiläiset saapuvat paikkakunnalle, Pälkäneen ja Kangasalan Löytötexien myymäläpäällikkö Marjo Vikman kertoo.

Löytötexin ilmoitukset vilahtelevat tiuhaan paikallislehtien sivuilla myös joulunaikaan. Ketjun ilmoituksiin tuo omaleimaisuutta niiden löytötexläinen luonne: Sydän-Hämeen Lehdenkin sivuilla näkyvissä ilmoituksissa poseeraavat talon omat työntekijät. Mainokset ovat ilmiselvästi lukijoiden mieleen, sillä Sydän-Hämeen Lehden kuukausittaisissa ”Paras ilmoitus” -äänestyksissä Löytötexin sijoitus on lähes poikkeuksetta kolmen parhaan joukossa.

Ketjun markkinoinnista vastaava Katja Raussi Kangasalta kertoo, että ilmoituksissa vilahtelevat hänen omat lapsensa sekä ostoassistentin ja konttoristin lapsia. Aikuismalleina ovat tällä hetkellä Kangasalla toimiva ketjun konttoristi, hänen miehensä sekä ketjun ilmoitusvalmistaja.

Ilmoitusten kuvat otetaan Kangasalan liikkeen yhteydessä sijaitsevassa studiossa.

– Mainoksemme tehdään lyhyellä aikajänteellä, joten ammattimallien käyttö on sekä kustannussyistä että aikataulullisesti ”mahdotonta”. Mainoskuvia otetaan monta kertaa viikossa. Kuvauksia kertyy viikon aikana ainakin kaksi. Omista muksuistani käyn ottamassa kuvia 3­–4 viikon välein, otan yleensä monta kuvaa kerralla. Muiden osalta kuvaamisesta huolehtii ilmoitusvalmistajamme, Raussi mainitsee.

Kameran eteen kylmiltään hyppääminen voi monelle olla kauhistuksen paikka. Kun lopputulosta eli valmista ilmoitusta pääsee ihailemaan julkisesti, ei-ammattimallia voi helposti alkaa kauhistuttaa. Marjo Vikman tietääkin, että osa löytötexläisistä pitää kameran edessä työskentelemisestä, ja osa taas pysyy mieluummin kameran toisella puolella.  Itsensä ja oman persoonan peliin pistäminen ei aina ole helppoa.

– Ketään ei tietenkään pakoteta kameran eteen, vaan ilmoituksissa esiintyminen lähtee työntekijöiden vapaaehtoisuudesta, Vikman huomauttaa.

 

Pälkäneellä ketjun kolmas myymälä

Pälkäneeltä kotoisin oleva ja nykyisin Kangasalla asuva Marjo Vikman on työskennellyt Löytötexissä pian 30 vuotta. Vuonna 1983 pälkäneläinen näki Kunnallistiedoissa työpaikkailmoituksen, jossa haettiin Pälkäneen Löytötexiin työntekijää. Vikman soitti yritykseen, haki paikkaa ja sai sen. Tuolloin liike palveli asiakkaita vielä Kankilanraitilla.

Kankilanraitilta yritys siirtyi entisen Säästöpankin rakennukseen Onkkaalantielle. Pankin talosta Löytötex siirtyi vielä tien toiselle puolelle lähemmäs kirkkoa, josta se muutama vuosi sitten muutti nykyiselle paikalleen, entisiin Salen tiloihin Onkkaalantien varteen.

– Olen viihtynyt työssäni hyvin. Ketju on yksityisessä omistuksessa, ja omistajilla on kasvot, he eivät ole näkymättömiä vaan ihan fyysisestikin läsnä. 1980-luvun lopussa aloitin Pälkäneen myymäläpäällikkönä. Vuodesta 1999 alkaen vastuullani on ollut myös Kangasalan myymälä, Vikman kertoo.

Yrittäjäpariskunta Riitta ja Tapio Perkiö perustivat ensimmäisen Löytötex-myymälänsä Jämsään vuonna 1979. Toinen myymälä perustettiin sekin Jämsään, mutta loitommalle keskustasta. 1980-luvulla elettiin nopean kasvun kautta, ja Löytötex avasi ensimmäisen Jämsän ulkopuolisen liikkeen Pälkäneelle vuonna 1981. Seuraavana vuonna ketju avasi uuden myymälän Kangasalla. Kangasalan liikkeestä tuli sittemmin myös yrityksen pääkonttori. Pälkäneellä työskentelee tällä hetkellä viisi vakituista työntekijää ja Kangasalla yksitoista.

Perheyrityksen muut liikkeet sijaitsevat nykyisin Orivedellä, Jyväskylässä, Keuruulla, Virroilla ja Riihimäellä. Yritys työllistää vajaa 100 vakituista työntekijää. Toimitusjohtajana on nykyisin Mika Perkiö.

 

Asiakaspalvelu edelleen tärkeintä

Marjo Vikman miettii, että 30 vuodessa kaupan alan työ ei sinänsä ole muuttunut paljonkaan.

– Tärkeintä on edelleenkin asiakaspalvelu ja ihmisten kohtaaminen. Kuluttajat ovat nykyisin hinta-laatutietoisempia kuin aikaisemmin, mutta muuten perustyö ei oikeastaan ole muuttunut yhtään. Työympäristö sen sijaan on muuttunut paljonkin, sillä tietoliikenneyhteyksien ja tekniikan kehittyminen näkyy selvästi toimistotöissä ja esimerkiksi kassalla.

Vikmanille tärkeintä työssä ovat erilaiset työpäivät ja mukavat työkaverit. Haasteita tuo se, että ajan pitäisi riittää tasapuolisesti sekä Kangasalan että Pälkäneen myymälälle.

– Kun joulunaluskiireet ovat ohi, aion rauhoittua joulunviettoon ihan perinteisin menoin kotona Kangasalla. Jouluna ei ole kiire enää minnekään, Vikman toteaa.