Joulupukki tulee, oletko valmis?

Monet jouluaatot olen saanut iloita, kun joulupukki on pyytänyt tuuramaan itseään.  Ilo on ollut joka paikassa suuri, ovat lapset saaneet kolme tai kolmekymmentä lahjaa.

Eräs ekaluokkalainen poika oli todella innoissaan pukin tulosta, mutta kysyi heti alussa, oletko sinä nyt sitten oikea pukki, kun koulussa muut pojat sanoivat, miten pukkia ei edes ole.

Poika sai varmaan kolmekymmentä lahjaa. Hän katseli lahjapinoa, pukkia ja taas lahjapinoa.

”Nyt todella uskon, että sinä olemassa”, hän sanoi ja tuli halaamaan pukkia.

 

Kerran paikalla oli myös vanha mummu, jolle pukki selitti, miten muisti hänet ihan pienestä tytöstä saakka.

”Minä en ole koskaan tavannut teitä, kuka te olette”, sanoi mummo.

Lapset ihmettelivat ja katsoivat mummoa silmät suurina, kun mummu ei pukkia tunne. Talon isäntä kuiskasi, miten mummulla on dementia.

 

Pukin aikana lahjoja ei sovi avata, joten eräässä paikassa äiti sanoi pojalleen, että lahjat avataan vasta sitten, kun pukki on lähtenyt. Lahjat oli jaettu, mutta pukki vielä lörpötteli pojalle niitä näitä. Pojasta näki, miten oli kärsimätön, joten hän meni isänsä puheille.

”Etkö sinä isä voisi sanoa tuolle pukille, että vois jo lähteä menemään.”

Pojalta kysyttiin, että meinaatko heittää pukin pihalle, johon poika sanoi, ettei nyt niin ajattele, mutta kun lahjat pitäisi avata.

 

Omasta lapsuudesta muistan, miten pukin tuuraaja kärytti itsensä. Siihen aikaan oli tapana pyöriä kuusen ympärillä pukin kanssa, joten pukki esitti pyynnön.

”Tulkaapa nyt lapsen mummun kanssa…”

Joulupukki itse ei tietenkään saa lahjoja, joten meidän perheessä pohdittiin, kuka tuuraa pukkia pienemmille lapsille. 11-vuotias veljeni päätti tuurata, mutta jostain syystä lahjoja jakaessaan ei sattunut hänen nimeä ensimmäisten lahjojen joukosta. Hän oivalsi, ettei pukki lahjoja saa.

Per..le mää en saa mitään, jonka jälkeen naamari lensi lattialle.

 

Eräässä paikassa oli lapsia lukuisia, mukana myös kehitysvammainen tyttö. Lahjoja jakaessa jopa pukki pelästyi, eikö tuo tyttö saa mitään. Lopulta hän sai kaksi lahjaa, muut lukuisia. Olkaamme siis tasapuolisia toisillemme, iloitkaamme antamisen ilosta ja toisistamme.

Hyvää Joulua, toivoo joulupukki.

 

Jouni Saltbacka