Sami Heikkilä on Vuoden nuori ampumaurheilija

Kangasalalaisen kilpailukausi oli täysi napakymppi

Sami Heikkilä saavutti päättyneellä kaudella kaikki tavoitteensa. Ensi vuonna kangasalalainen kilpailee ensimmäistä kauttaan aikuisten sarjassa.

Sami Heikkilän, 19, päättynyt kilpailukausi oli onnistunut. Jo helmikuun Euroopan mestaruuskilpailuista Vierumäeltä kangasalainen voitti kaiken mahdollisen eli neljä kultamitalia. Ruotsin Västeråsissa ja Tukholmassa kesäkuussa järjestetyistä ilma-aseiden MM-kilpailuista hän saalisti viisi kultaa, yhden hopean ja kaksi pronssia. Mitalisaldossa ovat mukana niin henkilökohtaiset kilpailut kuin joukkuekilpailutkin.

Nuoren miehen menestys noteerattiin laajemminkin, sillä kangasalalaista Kymppi-64 –seuraa edustava ampuja palkittiin lokakuussa Ampumaurheiluliiton Vuoden nuorena ampumaurheilijana.

– Olen todella tyytyväinen, sillä saavutin kaikki tavoitteeni ja tulostasonikin nousi hyvälle tasolle.  Ammuin uusia ennätyksiä ja nostin Y20-sarjan SE-tuloksia jo aika korkealle, Heikkilä miettii.

Liikkuvan maalin ampuja koki joulukuussa unohtumattomia hetkiä, kun hän pääsi juhlimaan Suomen itsenäisyyspäivää Linnan juhlissa. Heikkilä kertoo, että juhlat olivat upea kokemus. Kokemus osoitti kuitenkin sen, että juhliin on helpompi mennä avecin kanssa.

– Kun linnasta ei tunne ketään entuudestaan, oli aika vaikea päästä juttusille ihmisten kanssa. Erilaisia ruokia oli tarjolla paljon, mutta olin vähän yllättynyt siitä, kuinka vähän tilaa siellä oli syödä ja juoda. Tungos oli melkoinen, ja ihmisiä oli aina liian paljon samassa tilassa. Oli kuitenkin siistiä kierrellä linna läpi ja käydä tanssimassakin pari kertaa, Heikkilä muistelee.

Tärisikö käsi kättelyjonossa enemmän kuin kilpailusuorituksen aikana?

– Pikkaisen kättely kyllä jännitti, mutta jännitys oli hyvinkin toisenlaista kuin kilpailuissa. Harjoitellut sanat – ”herra presidentti, ampujaurheilija Sami Heikkilä Kangasalta, hyvää itsenäisyyspäivää – tulivat kuin apteekin hyllyltä. Oikein mielelläni menen juhliin vielä toistekin, Sami Heikkilä toteaa.

 

Siirtyminen aikuisten sarjaan

Päivää ennen itsenäisyysjuhlia Heikkilä juhli ylioppilaaksi valmistumista Kangasalan lukiosta. Heikkilä oli erityisen iloinen siitä, että kunnialla suoritettujen kirjoitusten jälkeen hän voi keskittyä vuoden ajan ammattimaisesti urheiluun, sillä hän suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan Lahden Urheilukoulussa.

– Muuten jatkosuunnitelmat ovat vielä hieman auki, enkä ehdi ja jaksa niistä nyt vielä stressatakaan. Jos en intin jälkeen pääse mihinkään opiskelemaan, pidän välivuoden ja keskityn vuoden 2014 MM-kilpailuihin.

Valmistautuminen tulevaan kauteen on jo täydessä vauhdissa. Heti itsenäisyyspäivän jälkeisenä viikonloppuna Heikkilä leireili Inkoossa liikkuvan maalin ampujien leirillä. Kangasalalainen vaihtoi vuotta aikaisemmin aikuisten sarjaan, koska haluaa olla valmis voittamaan miesten MM-kultaa vuonna 2014.

Ensi vuoden suurimmat kisat ovat helmikuiset EM-kisat ja EM-kilpailut heinäkuussa.

– Alkaneen kauden tavoite on kamppailla totta kai jo miesten arvokisamitaleista. Olen luottavaisin mielin, sillä eteenpäin on menty, ja tunnen, että olen kehittynyt ampujana, Heikkilä sanoo.

 

 

 

Uusi harjoittelutila keskustassa

Kymppi-64:n vuokrasopimus Nattarin ilma-aseradalla päättyi 30. syyskuuta. Toiminta jatkuu Kangasalan linja-autoaseman kellarikerroksessa sijaitsevassa tilassa. Ampujat ovat olleet uuteen harjoittelupaikkaansa tyytyväisiä.

– Uusi rata on mielestäni parempi kuin vanha. Se on keskeisellä paikalla ja viihtyisä. Saamme sinne vielä tämän kuun aikana elektronisen taululaitteen, joten harjoittelumahdollisuudet ilma-aseradalla parantuvat entisestään.

Heikkilä kertoo, että rata on laitettu hyvään kuntoon talkoovoimin. Haittapuolena on ainoastaan se, että Kangasalan torin ympäristössä voi pysäköidä maksimissaan kaksi tuntia kerralla, joten autoa joutuu toisinaan siirtelemään kesken harjoitusten, Heikkilä toteaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?