Historian havinaa tanssijoiden joulussa

Esibalettilaisia (5-6 vuotta) tanssissa ”Mitähän paketissa on?”.

 

Tampereen Balettiopiston jouluperinne on pitkä: Joulun suuret tanssitapahtumat järjestettiin joulukuun alussa jo 40. kerran. Kangasalan opistolaiset pääsevät tosin juhlimaan ”nelikymppisiä” pian uudelleen, sillä Kangasalla on nyt käynnissä 38. toimintavuosi.

Suuren harrastajamäärän vuoksi tanssitapahtumia järjestettiin kaksi; Tampereen keskustan koulun oppilaat esiintyivät päivänäytöksessä – mukana oli 38 oppilasta Pälkäneeltä ja Kangasalta – ja Kangasalan Balettiopiston oppilaat esiintyivät myöhemmässä näytöksessä. Kangasalan näytöksessä oppilaita tanssi yli 190.

Nuorimmat esiintyjät näyttämöllä olivat kolmevuotiaita varhaisbalettilaisia, joiden esitykset olivat näytösten alkupuoliskolla, kuten myös viisi–kuusivuotiaiden esibalettilaisten ja kuusi–kahdeksanvuotiaiden lasten jazz-tanssijoiden ja hiphoppareiden.

Tampereen Balettiopisto on tiiviisti mukana jo kolmatta tuotantokautta Ylen sarjassa Uusi Päivä (UP). Opisto hoitaa kokonaisuudessaan sarjan tanssipuolen, niin näyttelijöiden kuin tanssijoiden koreografiointien osalta. Opiston juhlassa näytöksissä esiintyi sarjasta tuttuja näyttelijöitä, jotka tanssivat ja lauloivat Joulupotpuri-sikermän.

Perinteiden mukaisesti jouluisessa tanssitapahtumassa nähtiin kahden itse koreografioidun suurteoksen ensi-illat. Klassinen joulubaletti oli nimeltään ”Joulukarnevaali”, ja toisena alkuperäisteoksena nähtiin ”Tanssi online!”, joka on toteutettu jazz-, steppi- ja nykytanssin keinoin – myös ajan ilmiöt, kuten hip hop, funk, dancehall ja R’nB-lajit olivat hyvin edustettuina.

Molemmissa teoksissa esiintyjät olivat alkeistason oppilaista ammattitanssijoihin.

– On upeaa tehdä sellaista työtä, jossa harrastajat ja ammattilaiset pystyvät toimimaan tiimissä aivan saumattomasti. Tämä myös antaa lisäperspektiiviä molemmille tahoille sekä myös toivottavasti avaa katsojien ja kuntien päättäjien silmiä tanssin tukemisessa, sanoo opiston rehtori Desirée Cheremeteff.

Hänen mukaansa Kangasalan koulun osalta aikuisten alkeisbalettilaiset ovat olleet erittäin mielissään, että heidän viikoittaista tuntimääräänsä on lisätty.

– Tämän myötä on helpompi lähteä näyttämölle ja myös kunto on kasvanut huikeasti entisestään. Oli mukavaa palautetta aikuisilta, koska tuon baletin ymmärrys myös terveydellisisistä syistä on erittäin tärkeää oivaltaa.

Juhlissa koettiin muutenkin historiallisia hetkiä, kun eräs ympyrä sulkeutui. Tampereen Sampolassa 40 vuotta sitten alkaneet joulutanssitapahtumat palasivat puolitoista vuotta kestäneen Sampolan remontin jälkeen juurilleen, ja balettiopisto sai kunnian esiintyä ensimmäisenä uusissa tiloissa.

Trollien hyökkäys balettisadusta Joulukarnevaali.