Joulutori ylitti kaikkien odotukset

Eetu Mantere ja Markus Seppi kartuttivat jääkiekkojoukkueensa kassaa arpajaismyynnillä.
Leevi Rauhalahti myi vihtoja ja lyhteitä Pohjan koulun leirikoulumatkan hyväksi. Ensimmäinen rauhallinen hetki myyntityössä koitti, kun huutokauppa käynnistyi pihassa.

Kuhmalahden joulutorin muuttaminen täksi vuodeksi kotiseutumuseon tiloista Suojan talolle ei saanut ihmisiä poistamaan tapahtumaa kalentereistaan. Päinvastoin, Suojan seinät pullistelivat ensimmäisen tunnin ajan kävijöistä ja ensimmäinen vähän väljempi hetki koettiin, kun Manttaalisäätiön aloittama hirvenlihahuutokauppa käynnistyi Suojan pihassa.

– Tienasimme hirvellä 2700 euroa Suojan kattoremonttiin, myhäili Juhani Yli-Hinkkala tyytyväisenä, kun lihakilot olivat vaihtaneet omistajaa.

Joulutori oli kuin kädentaitomessut pienoiskoossa.

Kuhmalahden kirkonkylän hirvimiesten lahjoittamien lihojen ja huutokaupan ansiosta Suojan tulevan kattoremontin rahankeräys sai hienon alun. Joulutorin yhteydessä huutokauppaan osallistuneet ihmiset pääsivät konkreettisesti näkemään, mihin huutokaupan tuotot käytetään.

– Myös Suojan vanhoja muovituoleja myytiin kolmisenkymmentä, Yli-Hinkkala kertoi.

 

Suojalle siirtyneen Joulutorin yksi kohokohta oli hirvenlihahuutokauppa, jolla kerättiin rahaa Suojan kattoremonttiin.

Soppaa meni kuusikymmentä litraa

Kuhmalahden Joulutorilla oli tänä vuonna yli 30 myyjää ja kävijöitä varovaistenkin arvioiden mukaan lähes 300.

Hirvelihahuutokaupan lisäksi Suojan pihassa oli makkaranmyyntipiste ja poniratsastusta. Seurakunta myi hernekeittoa ja pullakahvit Suojan kahvion tiloissa.

– Hernekeittoa meni tapahtuman aikana kuusikymmentä litraa ja kahvia parikymmentä litraa. Siitä saa vähän käsitystä, millainen väkimäärä Joulutorin tunnelmasta kävi nauttimassa, Juhani Yli-Hinkkala kertoo.

 

Meklarina toiminut Ari Salo tarkasti ennen huutokaupan alkua, että hirvenlihapaketit olivat sovitun painoisia.

Monipuolisesti toimintaa

Suojan talolle haluttiin siirtää kotiseutumuseolla ja vanhalla seurakuntatalolla vallinnut perinteisen joulun henki.

Myyntipöydät notkuivatkin toinen toistaan hienompia käsitöitä ja maukkaita joululeivonnaisia. Yhdistysten arpajaiset toivat jännitystä ja iloisia ilmeitä päivään.

Pohjan koulun leirikoululaiset kartuttivat kassaansa lyhde- ja vihtamyynnillä. Mannerheimin lastensuojeluyhdistyksen Kuhmalahden paikallisyhdistys oli järjestänyt lapsille askartelupisteen, jossa sai tehdä muun muassa jättikokoisia paperilumihiutaleita, joulukortteja ja ikkunaan laitettavia tonttuhahmoja.

Hiljattain julkaistu Kuhmalahden tuorein kyläkirja, Pennon liepeillä siintävi selkä, päätyi moneen kainaloon ja ostoskoriin Joulutorin järjestelyistä vastaavan Kuhmalahden kotiseutuyhdistyksen pöydältä. Kiiteltyyn teokseen oli mahdollista saada myös tekijän signeeraus, sillä Jorma Marttala viihtyi paikalla Joulutorin loppupuolella hyvän tovin.