Luvassa valkoinen joulu

Joulu on niin Sydän-Hämeessä kuin koko maassakin valkoinen ja talvinen. Jouluaattona Suomeen alkaa virrata lounaasta lauhempaa ilmaa.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 19.12. laatiman ennusteen mukaan joulunaluspäivät vietetään suurimmassa osassa maata selkeässä ja kireässä pakkassäässä, mutta jouluaatosta alkaen sää lauhtunee jonkin verran.

Lauantaina ja aatonaattona sunnuntaina lämpötila laskee varsinkin maan keskiosassa laajalti -30 asteen tienoille, ja näihin lukemiin päästään paikoin myös maan eteläosassa.

Jouluaattona maanantaina lounaasta alkaa virrata lauhempaa ilmaa etenkin maan etelä- ja keskiosaan. Aattona myös pilvisyys lisääntyy ja tuuli voimistuu. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -4…-11 ja maan pohjoisosassa -8…-15 astetta.

Joulupäivänä tiistaina lumisateiden todennäköisyys kasvaa koko maassa. Lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa 0 ja -6 asteen välille, mutta pohjoisessa sää jatkunee jonkin verran kylmempänä. Lauhinta on etelärannikolla.

Sään ennustettavuus heikkenee merkittävästi tapaninpäivän tienoilla. Todennäköisesti sää jatkuu epävakaisena ja ajankohtaan nähden lämpötiloiltaan keskimääräisenä.

Joulun meno- ja paluuliikenteessä on syytä olla varovainen, ja voimassa olevat varoitukset onkin hyvä tarkistaa ennen liikenteeseen lähtemistä.

 

Lunta eniten maan eteläosassa ja Pohjois-Lapissa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta.

Tällä hetkellä koko maassa on lumipeite. Eniten lunta on Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Lapissa, jossa sitä on paikoin yli puoli metriä. Tämä on ajankohtaan nähden harvinaista.

Viime vuonna joulua vietettiin lauhoissa merkeissä, ja maan länsiosassa oli lumetonta. Eniten lunta oli Kainuussa ja Koillismaalla, jossa sitä oli paikoin runsaat 40 cm. Sää oli tuulinen, ja tapaninpäivänä riehui Tapani-myrsky, joka aiheutti laajoja sähkökatkoksia ja muuta tuhoa maan lounaisosassa ja länsirannikolla.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?