Ruutanantien vaarat

Ruutanantien alkupään 30 km/h nopeusrajoitus näyttää olevan todella tarpeellinen.

Uudenvuodenaaton iltana ajelin Ruutanantietä rajoituksen mukaan Mäntyveräjää kohti. Tien varrella olevan kiinteistön pihasta peruutti eteeni tielle poikittain auto, jonka kuljettajalla ei ollut aikomustakaan väistää, vaikka hän selvästi havaitsi lähestymiseni.

Painoin äänimerkkiä varoitukseksi ja jouduin koukkaamaan auton ohi vasemman kaistan kautta rotvallia hipoen, koska auto tukki lähes koko tien.

Tämän jälkeen kuljettaja ampaisi perääni kiihdyttäen reilua ylinopeutta ja liimautui puskuriin seuraten aina kotipihaani asti. Hän ryntäsi eteeni huutamaan väittäen ajonopeuteni olleen yli 70 km/h ja syytti äänimerkin väärinkäytöstä.

Samalla hän esitti mielenkiintoisen tulkinnan varoitusmerkistä, joka varoittaa vaarallisista risteyksistä. Peruuttajan mielestä päätietä ajava on maksumies kolarin sattuessa. Järkevä keskustelu kyseisen maasturikuskin kanssa ei ollut lainkaan mahdollista.

Jos kaikilla kyseisen rajoituksen alueella asuvilla on samanlainen käsitys pihasta päätielle ajamisesta, niin tämä ihmetystä herättävä 30 km/h rajoitus on aivan paikallaan.  Kuljen päivittäin kyseistä tietä useampaan kertaan ja aina nopeusrajoitusta noudattaen.

 

Esko Ranta
liikenneopettaja, kuljettajatutkintojen vastaanottaja evp