Nuorison käyttäytyminen puhuttaa Aitoossa

Nuorison käyttäytyminen Aitoossa herätti joululoman aikana runsaasti keskustelua Sydän-Hämeen Lehden internetsivuilla. Mariak:n blogissaan tekemä aloitus kirvoitti muhkean määrän kommentteja, joita tuli sekä nuorilta itseltään että hieman vanhemmilta kuntalaisilta. Seuraavassa otteita keskustelusta.

 

Nuorisohäiriköt Aitoossa

Häiriköinti jatkuu Aitoossa varsinkin näin loma-aikoina. Parina edellisenä yönä meno on jatkunut puoli viiteen aamulla. Yritäpäs sen jälkeen saada tunnissa niin paljon virtaa, että jaksat seuraavan päivän töissä. Eilen aloitettiin jo ilotulitusrakettien ammuskelu. Ampuminenhan on sallittua vain uudenvuoden aattona klo 18 – 2 välisenä aikana, eli selvästi rikollista toimintaa. Asiasta on ilmoitettu poliisille. Mutta koska joka paikassa vähennetään työvoimaa ja resursseja, niin tuskin poliisi ehtii ikinä paikalle.

Suurin osa nuorisosta on alaikäisiä, mutta joukossa on muutama autoileva täysi-ikäinenkin. Paikallisen tehtaan parkkipaikalle on mukava ajaa kahdeksikkoa autolla tai mopolla. Varsinkin viritetyllä laitteella pääsee lujaa ja ääntä riittää. Ja kukaan lähiympäristössä ei nuku. Sääliksi käy myös vanhukset joita asuu alueella.

Ihmetyttää, tietävätkö vanhemmat missä heidän lapsensa yönsä viettävät. Luulisi että 15-vuotiaitten paikka on omassa sängyssä öiseen aikaan.

Tilanne on jatkunut viime vuoden huhtikuusta saakka. Nuorisojoukko kansoittaa Aitoon Siwan viereisen pysäkin niin, että linja-auton odottajat eivät siihen mahdu ja linja-autotkin ajavat hiukan ohi, että pääsevät ottamaan matkustajat kyytiin. Meteli öiseen aikaan on aikamoinen kun ajetaan kilpaa edestakaisin mopoilla ja autoilla.

Tietysti kun oleskelee samassa paikassa joskus useita tunteja niin aikahan siinä käy pitkäksi. Kesäaikaan oli ohjelmassa tyhjentää roskiksista kauppojen myymättä jääneitä tuotteita ja ajella niiden ylitse tiellä ja sotkea paikat. Näin talviaikaan ehtii murtautumaan vaikka kauppa-autoon ja riisumaan kyläyhdistyksen hoitamasta joulukuusesta valot pois.

Ongelma on tietysti se, ettei nuorisolle ole osoittaa paikkaa, missä viettää aikaansa. Mutta luulisi, että löytyisi joku fiksumpi paikka kuin bussipysäkki. Ennen vietettiin aikaa omassa kodissa. Lieneekö niin, että lapset eivät viihdy kodeissaan, koska pyrkivät sieltä ilta illan jälkeen pois?

mariak

 

Olen kuullut näistä pelleilyistä ja kaikesta joten olen myös puhunut parille “rikolliselle”. Luulisi heidänkin pikku hiljaa alkaa kumminkin tajuta että kannattaisi alkaa olemaan rauhallisemmin. Näitä häiriköitä on myös parilta muulta paikkakunnalta. Noh oletan että kaikki rauhoittuu uudenvuoden jälkeen kumminkin jos nämä nuoret yhtään ymmärtäisi kuinka vakava asia on. Ja mielestäni jos tuo touhu kauan vielä jatkuu niin siellä pian sattuu jotain vakavaa.

Banga

 

Ensin päivitellään kuinka harmillista on että yhä useampi nuori on masentunut, sitten kun tälläisiä nuoria joilla on sosiaalinen elämä, niin sitten on sekin ihan p*******ä. Ja yöksi on menty kotio, veikkaan että aina on ollut tämä sama rumba nuorison kanssa, näin se vaan on. kiitos hei

voi harmi

 

Luin nuo kommentit ja yksi asia jäi eritoten mieleen, tuo miten täällä ei voi pyöriä muun paikkakuntalaisia kuin aitoolaisia. Siinä se juuri onkin, kaupungeista tullaan tänne esittämään tosi kovia tyyppejä, rikkomaan kaikki ja sitten se on hyvä laittaa pikku paikkakuntalaisten syyksi.. Sitten kun asiasta yritetään kertoa vanhemmille tai muille aikuisille, eivät he usko että nämä “kaupungin kingit” ovat asian takana!! Heti ollaan syyllistämässä ja nuoriso on sitä ja tätä ja tuota.

Tietysti hirveä meteli on harmi, koska jos muutama sitä tekee syyllistetään kaikkia, mutta yleensä tuo tie missä nuoret ajelevat on yleinen…

Eikö muualla ole tälläisiä ongelmia? me emme ole sitä seuraa joka hakkaa tuolla kylillä vanhoja ihmisiä tai varasta heitä…

kyllästynyt tähän

 

Onko todella niin, että Aitoon ainut ongelma on bussipysäkillä istuskeleva nuorisojoukko joka nyt on sattunut papaatteja vääränä päivänä räjäyttelemään? Täytyy toisaalla asujana todeta että aika kivastihan teillä sielä on hommat, ei ole pirinistejä nurkkien takana tai vanhuksia pahoinpiteleviä ja varastelivia ihan Oikeita rikollisia. Jos tässä tekstissä esitetty “rikollisuus” on todella Aitoon uutiskynnyksen ylittävä niin voi elämä sentäs. Yritäkää nyt elää keskenänne jos todella tämä on ainut ongelmanne.

kiinnostunut

 

En usko että kukaan vihaa nuoria tai he vanhempia ihmisiä. En usko että kukaan haluaa kostaa kellekään tai tahallaan pahoittaa kenenkään mieltä.

Myös nuoria Aitoon kylällä koskee samanlaiset Suomen valtion säätämät lait kuin muuallakin. Juuri siksi me asukkaat vaan pyytäisimme heitä huomioimaan, että asumme välittömässä läheisyydessä ja on kansalaisvelvollisuus ottaa myös muut huomioon, eritoten öiseen aikaan. Alkoholia, tupakkaa ja rakettejahan nuorilla ei pitäisi (ollenkaan) joka ilta/yö käsissään olla, se on selvä. On myös hurjaa jos vanhemmat sen tietävät ja se on heille ok. Ihmetyttänyt myös pimeät mopot, useinmiten ilman kypäriä ja kaikki sirkustemput mitä yleisellä tiellä voikaan tehdä.

Eritoten viritetyt mopot, mönkijät, töötit, basson jytke jne. jotka pitävät kovaa ääntä saavat adrenaliinin kohoamaan ERITTÄIN korkealle yö toisensa jälkeen.

Niin tekisi mieleni tulla päristelemään ja huutamaan samanlailla nykynuorten asuntojen ympärille sitten kun he työ-elämään siirtyvät! Ehkä vasta konkreettisuus paljastaisi kuinka äärimmäisen rasittavaa JATKUVA meluaminen, hereillä pitäminen ja häiriköinti on. Ääni kaikuu varsinkin kesä-aikaan voimakkaasti rakennusten seinistä laajalle alueelle.

Kyllä on raskas vuosi ollut ajoittain kahden tunnin yö-unilla.

Tasa-arvo

 

Kirjoitan omalla nimellä ihan tietoisesti. Kyllä (me nuoret, toim. huom.) luemme keskusteluja. Poimin nyt muutamia kohtia tuolta tekstistä johon haluiaisin vastata. Tekstini ei ole tarkoitus loukata ketään.

Voisin vaikka aloittaa ihan sillä että silmätikuksi joutuminen on rasittavaa, enkä tarkoita itseäni vaan kaikkia. Kaikki nuoret eivät ole aina osallisena töppäilyihin, vaikka samassa porukassa olemmekin.

—-

”…..Ihmetyttää, tietävätkö vanhemmat missä heidän lapsensa yönsä viettävät”

Noh kyllä voin omasta ja muutaman muunkin puolesta sano että kyllä tietää sekä yöllä että päivällä.

“Tietysti kun oleskelee samassa paikassa joskus useita tunteja niin aikahan siinä käy pitkäksi. Kesäaikaan oli ohjelmassa tyhjentää roskiksista kauppojen myymättä jääneitä tuotteita ja ajella niiden ylitse tiellä ja sotkea paikat. ”

 

Voitte vaan kuvitella kun ei ole paikkaa missä “saisi oleskella” niin aika käy pitkäksi, sitten vielä kehdataan tulla huutelemaan että menkää vaikka Aitoon koulun pihaan. Sinne ei ole kyllä mitään asiaa (kellään ulkopuolisella). Kylän rannassakin saa kesällä olla vain klo 22 asti. Laivaranta on kaukana ja kenenkään luo ei 10 ihmisen sakilla voi mennä. Osuuspankilla olo on kielletty. Jotenka kylän keskusta on ainoa paikka missä periaatteessa saa olla. Tietysti yleisen hiljaisuuden pitäisi alkaa 22. Ja kyllä kesän ohjelmaan joillakin kuului dyykkäys, sitä en voi kieltää.

 

“Lieneekö niin, että lapset eivät viihdy kodeissaan, koska pyrkivät sieltä ilta illan jälkeen pois?”

No tuskin asia nyt noinkaan on. Nuoret on nuoria ja haluaa viettää aikaa muitten ikäistensä kanssa. Valitetaan että nuoriso istuu sisällä tietokoneella ja pelaa pelejä, sitten kun lähdetään ulos niin sekään ei ole hyvä.

—-

Kyllä meille voi tulla puhumaan, asiallisesti. Niinkuin joku kommentissaan oli sanonut. Ihmisiä mekin ollaan ja tajutaan tästä maailman menosta jo jotain vaikka niin ette suurin osa luulekkaan.

Heidi Rantanen