SB Lujan syksy hipoi kiitettävää

Sydän-Hämeen salibandyn lippulaivan, Sb Lujan kausi miesten 3. divisoonassa on alkanut varsin mukavasti. Tähän kauteen voimakkaasti uudistunut Luja onnistui syyskaudella voittamaan otteluistaan kuusi, kaksi päättyi pistejakoon ja tappiosarakkeeseen kirjattiin vain yksi merkintä. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen kevätkautta Luja on lohkossaan kolmantena, kaksi pistettä nimivahvojen Jäähovin ja Lätyn perässä.

 

Maalivahtiosasto uusiksi

Jo hyvissä ajoin viime kaudella Lujan veteraanivahti Sami Pajunen ilmoitti, että kausi tulisi jäämään hänen viimeisekseen edustusjoukkueessa. Viime kaudella Lujaan hankittu ja mainioita otteita Luja-maalilla esittäneelle Joonas Keräselle oli ajateltu isoa roolia tämän kauden joukkueessa, mutta Hämeenlinnan valot olivat liian kirkkaat ja Keränen vaihtoi kesällä takaisin Steelers-paitaan. Niinpä Luja oli kesällä tilanteessa, ettei sillä ollut ainuttakaan maalivahtia, kun monivuotisen luottomiehen Jesse Ruljankin suunnitelmat olivat auki.

Joukkueen pääpiru Pasi Nurmi kuitenkin lupasi Ruljalle niin ison kasan euroja, että tämä löi kesällä nimensä sopimuspaperiin ja Luja sai maalivahdin. Toiseksi maalivahdiksi Luja nosti kakkosjoukkueestaan Rikhard Walleniuksen, vaikka tiedossa oli että ”Rikan” kautta tulee varjostamaan armeija. Jo tässä vaiheessa kautta voidaan kuitenkin todeta kummankin herran onnistuneen maalinsuulla kiitettävästi.

Myös Lujan hyökkäyspää meni ennen kautta melkoiseen remonttiin, kun kaksi Luja-ikonia päätti pelinsä edustusjoukkueen paidassa. Lujaa koko sen historian edustaneet Juha Niutanen ja monivuotinen kapteeni Benjam Härkälä vaihtoivat sählymailat tuttipulloon sekä hiekkakakkuihin ja sanoivat Nurmen kosiskelulle kohteliaasti ”ei kiitos”. Heidät Nurmi onnistui korvaamaan kokeneella Raine Mäklinillä ja erittäin lupaavalla Miika Tuomiojalla. Tuomioja nousi edustukseen kakkosjoukkueesta ja Mäklin löydettiin KU-68:sta. Se, että lopettaneet olivat kummatkin senttereitä ja tulijat laitureita aiheutti Luja-valmennukselle murhetta. Onneksi Lujan viimekausien ykköstykki Aki Lindholm sisäisti sentteripelin salat hetkessä, ja jo viime kaudella lupaavia otteita esittänyt Sampo Köppä jatkoi siitä mihin keväällä jäi, ja ongelma tuli ratkaistuksi.

Puolustuspäässä ei suuria muutoksia nähty, ainoastaan viime kaudella paluun Lujaan tehnyt Sami Laine päätti kauden jälkeen iskeä treenikengät naulaan. Tähän Lujan korkein johto reagoi houkuttelemalla Simo Kokkolan takasin kotiin Tampereella vietetyn vuoden jälkeen. Armeijasta huolimatta Kokkola on esiintynyt erinomaisesti ja on kahdeksaan peliin takonut jo neljä tehopistettäkin. Luottopuolustaja Jussi Vilkin selätettyä polvivaivat näyttää Lujan puolustus totutun vahvalta ajatellen kevään kamppailua. Vilkin ollessa lasaretissa hoiti rautajärven monilahjakkuus Jarno Ilomäki puolustajan tehtäviä – suoriutuen niistä erinomaisesti.

 

Kotiturnauksessa kauden parasta peliä

Tälle vuodelle onnetar on heittänyt Lujan lohkoon, jossa vieraspelit suuntautuvat aina yhtä ihanaan Hämeenlinnan kaupunkiin, jossa pelit joudutaan pelaamaan erittäin pienessä Jukolan koulun salissa. Ainoaan kotiturnaukseen Luja- Lukko areenalle saapuivat lohkon nimekkäimmät joukkueet: Jäähovi DT ja Sc Lätty. Jäähovin joukkue koostuu useasta entisestä liigapelaajasta, joista kirkkaimpana tähtenä tuikkii salibandy- ja urheiluväelle tuttu Tero Karppanen.

Nimivahva Jäähovi on lähes poikkeuksetta ennakkosuosikki otteluissaan, ja niin oli myös Luopioisissa, vaikka vieraat eivät saaneetkaan reissulle mukaan parasta mahdollista kokoonpanoaan.

Tasaisten alkuvaiheiden jälkeen Luja onnistui noin kymmenen minuutin pelin kohdalla siirtymään ottelussa jo 3–1-johtoon. Kokenut Jäähovi ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan toisen erän puolessa välissä se oli tullut 4–4- tasanumeroihin. Luja lähti kuitenkin päätöserään maalinjohdossa, kun Joni Haataja viimeisteli upealla rangaistuslaukauksellaan 5–4-johtolukemat vain minuutti ennen erän päätöstä.

Kolmas erä olikin silkkaa Lujan näytöstä ja se korjasi kaksi sarjapistettä loppunumeroin 8–5. Jäähovia pahiten Lujasta kurittivat Lujan syksyn tehokenttä Joni Haataja (4+1), Matti Ristiharju (2+3) ja Niko Lindholm (0+2) – sama kolmikko miehittää myös syyskierrosten jälkeen Lujan sisäisen pistepörssin kärkikolmikkoa.

Jos oli Jäähovia vastaan käydyn kamppailun kolmas erä Lujan näytöstä, niin luopioislaisten voi sanoa jatkaneen samaan malliin läpi seuraavan ottelun. Ennen kuin pelikello ehti näyttää kahtakymmentä minuuttia, oli Luja siirtynyt kamppailussa jo 4–0-johtoon. Harvat Lätyn luomat tilanteet Luja-maalia vartioinut Jesse Rulja hoiti mallikkaasti.

Kun kamppailu oli jo ratkennut ja Luja karannut peräti 7–1-johtoon, kotijoukkueen keskittyminen hieman herpaantui. Viimeisellä puolella minuutilla Lätyn taitoniekoille annettiin hivenen liikkaa tilaa ja he rokottivat Lujaa kahdesti, pisteet silti Lujalle lukemin 7–3. Lätyn kaadossa tehopisteillä juhlivat puolustajat Erkki Hyöki (1+2) sekä Tomi Haataja (1+1), hyökkääjistä kahden pisteen pelin pelasi jälleen Niko Lindholm kahdella maalillaan.

SB Luja ei kumartanut kuvia, kun vastassa Luopioisissa oli nimekäs Jäähovin joukkue.

Hienojen otteiden vastapainoksi Luja onnistui myös kompastelemaan nolosti. Viimeistä peliä ennen joulutaukoa –Luja hävisi sarjajumbo Härmälle lukemin 4–1 – voi toisaalta selittää Härmän erinomaisella 45-minuuttisella. Sen sijaan todellinen riman alitus joukkueelta oli kauden kolmas peli Punakonetta vastaan. Luopioislaisten onneksi Jarmo Jussila pelasti Lujalle yhden sarjapisteen tasoittamalla ottelun vain 16 sekuntia ennen päätössummeria.

Luja palaa tositoimiin tulevana lauantaina Hämeenlinnan Jukolan koululla, kun se saa vastaansa vielä tällä kaudella kohtaamattomat Ilves 3:sen kello 13 ja KooVee 2:sen kello 16. Tärkeitä pisteitä on jälleen jaossa, sillä Ilves on Lujan jälkeen sarjassa neljäntenä vain kahden pisteen päässä Lujasta.