Muotojen leikkiä

Pirjo Heinon kollaasit Omen et nomen I, II ja III.

Pälkäneen pääkirjasto Arkissa leikitellään tammikuun ajan muodoilla. Kirjaston näyttelytilaa koristavat neliömäiset kollaasit ja pyöreä vinyylitaide.

– Halusimme leikitellä neliöillä ja ympyröillä. Kollaasit ovat pääsääntöisesti neliömäisiä ja vinyylitaide pyöreää. Kaikki näyttelyssä mukana olevat 12 taiteilijaa ovat Eurooppalaisen Kulttuuriyhdistyksen taiteilijajäseniä, näyttelyn koordinoija Anja Mattila-Tolvanen kertoo.

Pälkäneellä on esillä muun muassa hämeenlinnalaisen Pirjo Heinon teoksia. Kuvataiteilija ja näyttelykuraattori kertoo kuvaavansa teoksissaan elämän yllätyksellisyyttä oikuttelevan puutarhan muodossa. Vaihtelevin tekniikoin työskentelevä Heino on tehnyt Arkkiin kolme pientä kollaasia sekä kaksi vinyyliä, joissa on hänen runotekstiään.

– Olen erityisen iloinen siitä, että Arkissa on mukana useita nuoria taiteilijoita. Kokemusta kun karttuu vain tekemällä ja osallistumalla. Näyttelyn vinyyleistä vielä sen verran että, niitä on esillä useilta näyttelyn taiteilijoilta ja lisäksi kollaasitekniikalla työstettyjä vinyylejä EKY:n kansainvälisestä vinyylikokoelmasta, jota koko ajan kartutetaan. Niitä on kokoelmassa jo yli kolme sataa, Heino mainitsee.

Heinon töitä oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1971 Hämeenlinnan taidemuseon nuorten näyttelyssä. Tämän jälkeen hän on ollut mukana parissa sadassa yhteisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomaillakin noin sadassa.

– Yksityisnäyttelyjä minulla on ollut viitisenkymmentä. Ne ovat olleet lähinnä Hämeenlinnassa, mutta myös esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Porissa.

 

Ulkoasuun huomiota

Aura Rapatin veikeä Klki! -kuvassa -kollaasi

Näyttelykuraattorina Pirjo Heino on tottunut vastaamaan näyttelyn ripustuksen ulkoasusta – näin myös Pälkäneellä. Heino mainitsee, että Arkin näyttelytila on melko pieni mutta valoisa, ja siellä on kätevä ripustussysteemi.

Kun näyttelyssä on useampien taiteilijoiden teoksia, on hyvä ripustaa jokaisen työt tiiviisiin ryhmiin ja jättää hengitystilaa ryhmien väliin. Tämä helpottaa näyttelyyn tutustujia erottamaan, mitkä teokset kuuluvat aina yhdelle taiteilijalle.

– Näyttelyssä teokset ja teosryhmät käyvät vuoropuhelua, jonka painokkuuteen voidaan vaikuttaa sillä, minkälaiseen järjestykseen teokset ripustetaan. Yleensä katsojaa viehättää tasapainoinen mutta rytmikäs näyttely, jossa silmä löytää väri- tai muotoelementtejä, jotka jatkuvat teoksesta toiseen, Heino tietää.

 

Muotojen dialogi -näyttely on esillä Arkissa 31. tammikuuta asti. Esillä on 26 kollaasia ja 33 yksittäistä vinyyliteosta. Näyttelyn taiteilijat ovat Anne Ahonen, Eira Ainalinpää, Pirjo Heino, Rauni Koivisto, Arja Krossbeck, Arja Kunttu, Erika Läärä, Anja Mattila-Tolvanen, Irja Rantala, Aura Rapatti, Paul Tiililä ja Virpi Yli-Vakkuri.