Vilitä ja anna euro tekijälle, jota arvostat

Oletko katsonut elokuvan ja rainan nähtyäsi miettinyt, että et saanut rahalle vastinetta? Mitä jos maksaisit netissä vain siitä, mitä arvostat ja mitä haluat tukea?

Ihka uusi suomalainen nettipalvelu Vili antaa videoiden tekijöille, muusikoille, blogisteille ja muille digitaalisen sisällön tuottajille mahdollisuuden saada maksu tuotannostaan.

– Kun vaikka netistä kuuntelemastasi musiikista tulee sinulle hyvä tunne, Vilillä voit helposti osoittaa tekijälle, että välität hänestä ja haluat hänen jatkavan tuotantoaan, nettipalvelun idean keksinyt Joonas Kesälahti kertoo.

Palvelun avulla voit klikkaamalla maksaa tuottajalle digitaalisesta sisällöstä pienen summan oman mielesi mukaan.

– Vilillä saat suoraan yhteyden artistiin. Voit tukea artistia, pelintekijää, blogistia tai muuta nettituottajaa ilman välikäsiä. Pienelläkin summalla tuet tekijää.

Kesälahden mukaan palvelu perustuu tunnemaksamiseen, joka yhdistää netinkäyttäjiä ympäri maailmaa. Netissä tykkäämisellä ei ole rajoja: kun joku tykkää vaikkapa japanilaisesta bändistä, brittiläisestä tv-ohjelmasta ja suomalaisesta blogistista, hän voi Vilillä osoittaa tukensa tekijöille.

– Vilillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millä ehdoilla sisältöä tuotetaan. Vili on keino muuttaa maailmaa, sillä kuluttajan äänellä on suuri vaikutus siihen, mitä tuotetaan.

Kesälahden mukaan tällä hetkellä digitaalista sisältöä myyvät palvelut ottavat tuloista leinojanosan itselleen.

– Kun välikädet vievät oman osansa, lopputuloksena voi olla, että 17 euron albumista artistille käteen jää euro. Vilittämällä artisti saa vähintään yli 90 prosenttia annetuista euroista ja senteistä.

Vili-palvelu löytyy netistä osoitteesta myvili.com.  Siellä tuottajat voivat rekisteröityä ja saada Vili-nappulan käyttöönsä.

Fanien vinkkelistä vilittäminen, kuten tunnemaksutapahtumaa kuvataan, on helppoa. Klikkaamalla Vili-nappulaa fani voi maksaa tuottajalle haluamansa summan, joka minimissään on 0,25 euroa.

Nappulan painaminen ei automaattisesti veloita tiliä, vaan vilitykset voi hyväksyä ja maksaa myöhemmin.

– Vilitykset voi maksaa milloin vain, mutta yli kolme kuukautta vanhat poistuvat automaattisesti. Kuukaudessa voi vilittää maksimissaan 100 eurolla tuottajaa kohti. Ideana on, että jokainen maksaa mahdollisuuksiensa mukaan, Kesälahti kertoo.

Maailmassa on jo 2,5 miljardia netin käyttäjää, joten pienistäkin virroista voi syntyä merkittäviä tuloja. Joonas Kesälahti näkee Vilin tuovan aivan uusia näkymiä työtä vailla oleville nuorille, jotka miettivät mahdollisuuksia hankkia verkosta toimeentulo digitaalisilla tuotteilla.

– Voi vain kuvitella kuinka hieno fiilis syntyy, kun saa ensimmäisen euron tilille ja näkee, että tästä voi syntyä keino hankkia ansioita, Joonas Kesälahti sanoo.

Kari Pusa

 

Vili-nettipalvelu poistaa digitaalisen sisällön kaupasta välikädet, kun tuottaja saa maksun suoraan kuluttajalta. Tunnemaksuun perustuva palvelu on saanut keksijänsä Joonas Kesälahden mukaan innostuneen vastaanoton.

Joonas Kesälahti: Pälkäneen lukion ylioppilas ideoi myvili.com -palvelun

Tykkääminen ei elätä ketään

Vili-nappula ilmestyi vuodenvaihteessa Facebook-peukun ja Twitter-tipun rinnalle shl.fi -sivustolle. Facebook-peukulla voi jakaa mielenkiintoisen jutun kavereille, Vili-nappulalla taas kannustaa tekemään lisää lukijaa puhuttelevaa sisältöä.

Shl.fi -sivustolla Vili-nappula on säädetty niin, että jokaisesta maksetusta eurosta 91 senttiä päätyy kirjoittajalle ja yhdeksän senttiä Vili-palvelulle.

– Se oli alun perin kantava idea, että koko summan pitää mennä suoraan tekijälle, Joonas Kesälahti sanoo.

Vilin käyttöönotto lykkääntyi kesästä loppuvuoteen koodauspulmien vuoksi. Koodia on pitänyt vieläkin korjata, jotta se toimii kaikenlaisten sisällöntuottajien sivuilla.

– Se kuuluu tähän alaan, että aina tulee jotakin säätämistä. Mutta nyt on kuitenkin kiekko pudotettu jäihin ja tuote julkaistu.

Vilittäminen on sen verran vallankumouksellinen keksintö, että se herätti heti laajaa kiinnostusta. Muun muassa MTV3 nosti aiheen uutisiinsa.

– En ajatellut rahaa tai maailman valloitusta, kun aloimme kehitellä Viliä. Pikemminkin tuntui käsittämättömältä, ettei tällaista ollut jo olemassa, Joonas Kesälahti sanoo.

Vili antaa vallan suoraan kuluttajalle. Hän voi äänestää kukkarollaan ohi yhtiöiden ja välikäsien.

– Kun ihmiset pääsevät vaikuttamaan siihen, mitä tuotetaan, niin ehkä jatkossa saamme muutakin kuin realitytelevision kaltaista purkkamömmöä.

Tykkääminen ei elätä ketään. Vili sen sijaan voi paitsi tuoda leivän pöytään, myös pitää sisällön aitona.

– Moneen kertaan on nähty, miten kaupallistuminen pilaa taiteilijan: hän ei teekään enää sydämellään omaa juttuaan, vaan sitä mitä rahoittaja tai mainostaja pyytää.

 

Oppilaanohjaukseen pitäisi panostaa

Joonas Kesälahdella on vahva kytkentä Pälkäneeseen ja Sydän-Hämeen Lehteen, jonka päätoimittajana hänen äitinsä Henna Jartti toimi vuodet 1997–2001.

– Olin 14, kun muutimme Pälkäneelle, Kesälahti muistelee.

Hän kirjoitti Pälkäneen lukiosta vuonna 2002. Ylioppilas lähti puoleksi vuodeksi Englantiin baarimikoksi ennen kuin aloitti kansainvälisen politiikan opinnot Alkio-opistossa ja Lapin yliopistossa.

Välillä Kesälahti kävi Etelä-Koreassa vaihdossa ja siirtyi sitten Tampereen yliopistoon, josta valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

– Oli avartavaa käydä idässä. Siellä on hirveä usko siihen, että koulutuksella pääsee elämässä eteenpäin. Hommia tehdään pienestä pitäen tuplasti tai triplasti se mitä meillä. Nuoret opiskelevat 16 tuntia päivässä ja nukkuvatkin yliopistolla, Kesälahti päivittelee.

Hän pääsi Hong Kongin pääkonsulaattiin suorittamaan harjoittelunsa, mutta huomasi silti lopulta, ettei diplomaatin tai virkamiehen ura kiinnosta.

– Se on oikeastaan kauheaa, että vasta 27-vuotiaana tiesin, mitä haluan elämässäni tehdä. Enkä minä ole ainoa. Maailma muuttuu sellaista tahtia, että moni on ihan hukassa. Suomalaiskouluissa pitäisi panostaa oppilaanohjaukseen, Kesälahti sanoo.

Hänen mielestään opiskeluvuodet eivät menneet hukkaan, vaikka hän nyt panostaakin Vili Hood -yritykseensä.

– Koulutus auttoi ymmärtämään isoja kokonaisuuksia sekä syy–seuraus -suhteita.

Kesälahti toivoo, että Vili-nappula voisi osaltaan vapauttaa ihmiset tekemään sitä mitä he oikeasti osaavat.

– Ihmisessä on valtava potentiaali, kun hän pääsee tekemään sitä mitä haluaa.