Salibandykentillä vaihtelevaa menestystä

Verkko heiluu. KU-68 taitaa maalinteon, vaikka oman pään pelaaminen tuntuukin olevan otteluiden loppuhetkillä välillä vaikeaa.

Paikallisen salibandyn aktiivisilla seuraajilla on kuluneena syksynä ollut oiva tilaisuus tutkailla ja vertailla lajin tasoa usealla eri sarjaportaalla. SB Luja on onnistunut hyvin kolmosdivisioonassa ja KU-68 on pysynyt hyvin vauhdissa mukana nelosdivisioonassa. Viitosdivisioonassa Pälkäneen Lukko porskuttaa lohkonsa kärjessä, SB Lujan kakkosjoukkue on hilannut itsensä ylempään keskikastiin ja Sahalahden Kunto on ajautunut pahoihin vaikeuksiin.

SB Lujan ”varjossa” sarjaporrasta alempana viihtyvä KU-68 on pelannut tasaisessa lohkossa odotusten mukaisesti. Joukkue on saanut revittyä hajurakoa kolmeen potentiaalisimpaan putoajajoukkueeseen, mutta lohkon kolmospaikka on vielä neljän pisteen päässä. Sijoitus olisi tuntuvasti parempi ilman kangasalalaisten perisyntiä, ottelujen loppujen nukahduksia. Tehokkaimmin tämän on käyttänyt hyväkseen ylöjärveläinen YPa, joka molemmissa keskinäisissä otteluissa niittasi 5–4-voittomaalin vain muutamia sekunteja ennen loppusummeria. Jo monen vuoden ajan kiusanneeseen vaivaan soisi löytyvän jonkinlaisen lääkkeen, jottei putoamista kammoksuvalle joukkueelle jäisi loppukaudelle liikaa niin sanottuja pakkovoittoja otettavaksi.

Kuinka tässä taas näin kävi? YPa on iskenyt pallon maaliin muutama sekunti ennen loppusummeria ja juhlii 5-4-voittoa. Ilmassa on toiston makua, sillä ylöjärveläiset tekivät tempun kangasalalaisille jo toistamiseen tällä kaudella.

Tavoitteeksi asetettu sarjapaikan uusiminen onnistunee, jos joukkue suorittaa rutiinitasollaan ja pelaajia saadaan riittävästi mukaan vieraskiertueille. Seuraavissa otteluissa kangasalalaisten nykykunto kuitenkin mitataan toden teolla, kun vastassa on lohkon kärkikaksikko. Lohkokärki Soittorasia IV astelee kentälle revanssimielessä, sillä sen toistaiseksi ainoa tappio tuli juuri KU-68:lle.

 

Lukko viihtyy viitosessa

Viitosdivisioonan sydänhämäläislippulaivat Pälkäneen Lukko, SB Lujan kakkosjoukkue ja Sahalahden Kunto ovat olleet eri menestyskaistoilla.

Pälkäneen Lukko on tehnyt viime kauteen verrattuna ryhtiliikkeen ja pelannut erittäin vakuuttavasti. Joukkue on kivunnut oman lohkonsa kärkipaikalle voittamalla kahdeksan kaikkiaan kymmenestä ottelustaan. Viime kaudella maalinteko-ongelmista ja puolustamisen vaikeudesta kärsinyt – ja pitkiin tappioputkiin ajautunut – PäLu on muutenkin tehnyt melkoisen kasvojenkohotuksen. Joukkue on kymmenessä ottelussa takonut yli 80 maalia ja railakkaasta hyökkäyspelistä huolimatta päästänyt vain 40 maalia.

Lukon Teemu Järvenpään mukaan menestyksen taustalla ei ole vain viime vuotta sopivampi sarjataso joukkueen pudottua nelosdivisioonasta pykälää alemmas. Enemmän voittokulkua on selittänyt se, että pelaajien osallistumisaktiivisuus niin peleihin kuin harjoituksiinkin osallistumisessa on kasvanut tuntuvasti viime kaudesta. Joukkueen runko on pysynyt pääosin ennallaan, mutta lisäksi mukaan on saatu – enimmäkseen jo ennestään tuttua – verestä voimaa.

Nousuhaluja PäLu:lla ei erityisemmin ole, joten joukkue saattaa pelailla ratkaisuottelut hieman aiempaa kevyemmällä otteella.

 

Luja II ja SahKu jäivät juhlista

Viime kauden päätteeksi viitosdivisioonaan noussut SB Luja II pelasi samassa lohkossa Sahalahden Kunnon kanssa. Joukkueet ottivat yhteen heti kauden alussa, jolloin Luja II otti selkeän 10–5-voiton. Sama asetelma säilyi toisessakin kohtaamisessa, jossa SahKu taipui 11–3. Selkeästä tasoerosta huolimatta molemmat joukkueet jatkavat pelejään keväällä alemmassa jatkosarjassa, joka tuli sahalahtelaisille tutuksi myös viime kaudella.

Luja II:n runkosarja päättyi harmittavasti. Viimeisessä kahden ottelun turnauksessa joukkue ei pystynyt tarvittaviin pisteryöstöihin: D-Koneelta irtosi piste, mutta pahin kilpakumppani SC Weikot korjasi keskinäisestä pelistä täydet pisteet. Tämä nosti Weikot tasapisteisiin Lujan kanssa ja keskinäisten otteluiden perusteella Lujan ohi, vaikka luopioislaisilla olikin parempi maaliero.

Muuten hyvin pelanneille lujalaisille jäikin jossiteltavaa paitsi marraskuun kuivasta kaudesta – kolme maalia kahdessa ottelussa – myös kalkkiviivoilla hyytymisestä.

Sahalahtelaisjoukkueen rasitteena on ollut pieni pelaajarinki. Harjoituksiin ei ole riittänyt väkeä ja peleissä ei vaihtomiehillä ole herkuteltu. Runsaan peliajan ja vastuun ja sitä kautta kehittymisen – joka pelaaja on kerännyt pisteitä vähintäänkin piste per ottelu – kääntöpuolena joukkue on toistuvasti uuvahtanut ratkaisuhetkillä, jolloin runsaslukuisempi ja vetreäjalkaisempi vastustaja on karannut tavoittamattomiin. Siitä huolimatta SahKu on kerännyt kymmenestä ottelustaan kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä.

Joukkueen yllä leijuu kuitenkin synkkiä pilviä: jos lisäpelureita ei jostakin löydy, pelit viitosdivisioonassa uhkaavat loppua. Mahdotonta ei ole sekään, että SahKu vetäytyy kokonaan liiton sarjoista kauden päätteeksi, ellei tilanne kohene.