Jäinen ulkoilureitti Luopioisissa

Kukkian jäällä on taas avoinna jäinen ulkoilureitti, joka alkaa kunnan uimarannasta ja johtaa Niemikunnan uimarantaan.

Jäätie on ollut auki jo viitenä vuotena peräkkäin, eli siitä on jo muodostunut jonkinlainen perinne. Se on ollut allekirjoittaneen vapaaehtoisen harrastustoiminnan tulos.

Jokainen vuosi on ollut erilainen. Kahtena ensimmäisenä vuonna jäätilanne oli todella hyvä ja reitin sai aurattua sileälle teräsjäälle, joka oli luistelijoille hyvä alusta. Kaksi viimeistä vuotta ovat olleet huonoja jäätien tekijöille Kukkialla, koska jäälle satanut lumi on painanut veden jäälle ja lunta on tullut aivan liikaa

Jäätilanne oli tänäkin talvena aluksi tosi heikko ja näytti siltä etteivät jäät ala vahvistua lumen alla ollenkaan. Onneksi kunnon uutissuoja sulatti osan lumesta vedeksi, joka jäätyi lähes yhtenäiseksi jääkerrokseksi.

Jään paksuus on tällä hetkellä noin kaksikymmentä senttiä, joka kestää lumiauralla varustettua mönkijää hyvin. Jos lunta ei lähipäivinä sada kovin paljon ja pakkasta on riittävästi niin jää saa lisää paksuutta.

Ulkoilureitti on tarkoitettu luistelijoille, potkukelkkailijoille ja jalankulkijoille.

Kyseessä ei ole virallinen jäätie, eikä se siis ole tarkoitettu autoilua ja moottoriliikennettä varten. Jokainen kulkija käyttää sitä omalla vastuullaan, ja noudattaa toivottavasti siten myös toisten turvallisuuden vuoksi yleisiä liikennesääntöjä.

 

Raimo Giren