Heikki Silvennoinen hauskuuttaa Lokomon duunarina

Perjantaina saa ensi-iltansa suurella rakkaustarinalla höystetty raivokas komedia Vuonna 85, jonka keskiössä ovat Lokomon duunarit. Lokomon kaveriporukan kyltymätön elämänjano ja unelmat vievät keskelle vauhdikasta ja kimaltavaa vuosikymmentä.

Vuonna 85 -elokuvassa Lokomon duunaria näyttelevällä Heikki Silvennoisella on työn alla seuraava Kummeli -elokuva.

– Tukkamuoti ja huumoria arkielämään, kangasalalainen näyttelijä ja pitkän linjan muusikko Heikki Silvennoinen vastaa naurahtaen kysymykseen mitä hän toivoisi ihmisten ammentavan 80-luvulta nykypäivään.

Vuonna 85 -manserock-elokuvan toinen ohjaaja Timo Koivusalo toivoisi huumorin kylkeen vielä samaa optimismia ja eteenpäin katsomista, mitä 80-luvulla oli. Tuoreen elokuvan yksi viesti onkin usko tulevaisuuteen.

Elokuva pohjautuu samannimiseen musikaaliin Vuonna 85, joka on Suomen teatterihistorian katsotuin kotimainen musikaalikantaesitys. Se keräsi yli 250 000 katsojaa Tampereen Työväen Teatteriin.

Nyt tarina saa lisää sävyjä pintaansa, kun se on toteutettu elokuvan keinoin. Kohtauksissa päästään lähemmäksi ihmistä ja tunnetiloja, unohtamatta puhvihihojen, takatukkien ja salihousujen yksityiskohtia.

– Itse en ole vielä nähnyt elokuvaa kokonaan, mutta ne kohtaukset jotka näin vaikuttivat hauskoilta. Se Lokomon ryhmä on ihan oma kuntansa. Siinä on tyhmyyttä ja hulluutta. Kolme jätkää pysyy tiukasti yhdessä ja sitten on pari sankaria, jotka seikkailevat. Mulla oli siinä mukavat kaverit Salmen Jari ja Lammen Jussi, Silvennoinen kertoo.

 

Rakkaudenosoitus Tampereelle

Elokuvassa on paljon pirkanmaalaisia näyttelijöitä, jotka tuovat tiettyä tamperelaisuutta mukanaan. Ohjaaja Timo Koivusalo halusi ehdottomasti Heikki Silvennoiselle roolin.

Koivusalo ihailee suuresti näyttelijän sataprosenttista läsnäoloa elokuvan kohtauksissa, vaikka isoja puherooleja ei Silvennoisella ole. Silvennoinen esittää elokuvassa Lokomon duunaria nimeltä Iso G. Iso G on mies, joka onnistuu kovassakin seurassa juomaan eniten, mutta tyylikkäästi.

– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä karmeampaa on katsoa itseään kuvasta. Isoin kohtaus, mikä mulla oli, oli krapulakohtaus, joka on ehkä kaukaisuudesta tuttua, mutta roolissa ja kohtauksissa on aina omat juttunsa, Silvennoinen miettii omaa roolisuoritustaan.

Tampereelle sijoittuvan elokuvan näkymätön päähenkilö, mutta sitäkin äänekkäämpi on Juicen, Eppu Normaalin ja Popedan musiikki. Kappaleiden sanat ja sävelet itsessään toimivat muutamissa kohtauksissa repliikkeinä.

– Silloin mulla oli Catwalk-yhtye meneillään. Oli tuore kulttuuri, villiä ja railakasta menoa, Silvennoinen muistelee omaa elämäänsä kyseiseltä vuosikymmeneltä.

Tällä hetkellä näyttelijä-muusikko käsikirjoittaa uutta Kummeli -elokuvaa ja toivoo, että ensi kesänä siitä voitaisiin kuvata pätkiä. Kesään kuuluu myös juhlarundi Q.Stone – yhtyeen kanssa. Silvennoinen perusti yhtyeen 80-luvun lopulla Mikko ja Sakari Löytyn kanssa.

Uunituoreen manserock-elokuvan ensi-iltaa näyttelijä odottaa innolla.

– Elokuvan tekeminen on aina raskas projekti, mutta oli meillä todella hauskaakin. Mukavaa päästä katsomaan elokuvan lopullinen versio.