Muutos: Sairaankuljetuksesta siirrytään oikeaan ensihoitoon

Nopeasti ja äänekkäästi ajettu ensihoidon muutos ei ollutkaan silkka susi

– Kyllä siitä tulee hyvä. Siinä on vielä paljon työtä ja kehitettävää tulee vastaan koko ajan, mutta mielestäni tämä on ihmisille suuri parannus, arvioi Sydän-Hämeen Ensihoidon sairaanhoitaja Tuomas Puustinen.

Paljon puhuttaneet ja vuodenvaihteessa voimaan tulleet ensihoidon muutokset on saatu vietyä läpi varsin kivuttomasti. Kiireellisen ensihoitopalvelun järjestämisvastuu siirtyi kunnilta sairaanhoitopiirille tammikuun alussa. Samalla mietittiin uusiksi ambulanssien sijoituspaikkoja ja varustelutasoa. Erityisesti Pälkäneellä närkästystä herättivät suunnitelmat heikentää ambulanssin varustelutasoa ja siirtää ambulanssin asemapaikka Aitoosta Onkkaalaan.

Vaikka taustalla on tapahtunut – ja tapahtuu edelleen – paljon, kuntalaisen kannalta muutokset ovat jääneet käytännön tasolla pieniksi.

Sairaanhoitopiiri muokkasi jo ennen päätöksentekoa esitystään niin, että perustason sijaan Pälkäneen ambulanssi toimii yhä korkeammalla hoitotasolla. Samalla auto nostettiin välittömään lähtövalmiuteen aiemman yöaikaisen 15 minuutin valmiuden sijaan, mutta käytännössä auto oli lähes samassa valmiudessa jo aikaisemminkin.

Palvelutasopäätöksessä ambulanssin sijoituspaikaksi osoitettiin lopulta Onkkaala. Ensihoitotoiminnan muutokset tulivat eteen kuitenkin niin nopeasti, ettei terveysasemalla ole tiloja ambulanssille tai sen miehistölle. Auto päivystääkin edelleen Aitoossa siihen asti, kunnes sille saadaan aikaiseksi tilat Onkkaalaan.

Väliaikainen päivystyspaikka ei kuntalaisten kannalta ole kuitenkaan suuri ongelma. Aikaisemmin asemapaikaksi valikoitui Aitoo juuri sijaintinsa vuoksi; kun Sappeen matkailukeskus ja mökkiläiset huomioidaan, Aitoossa ollaan hyvinkin lähellä väestöllistä keskipistettä. Liikenneyhteydet ovat lisäksi hyvät neljään eri suuntaan.

Tuomas Puustisen ja Kim Vainion työssä puhaltavat uudet tuulet. Ensihoitoa järjesteltiin uusiksi loppuvuodesta, ja Pirkanmaan ensihoitokeskuksessa riittänee uudistuksen kanssa puuhaa vielä pitkäksi aikaa eteenpäin.

 

Yhteistyö toimii

Uuteen ensihoitokokonaisuuteen kuuluu myös ensihoitokeskus ja sen päivystävä ensihoitolääkäri. Etukäteen kunnille ja kuntalaisille hyödylliseksi mainostettu kokonaisuus on pystynyt lunastamaan odotuksia myös käytännössä.

– Homma on pelittänyt hyvin. Loistavan puhelinkonsultaation lisäksi saamme tarvittaessa lisälääkinnällistä apua ja anestesialääkärin huimaa osaamista, Sydän-Hämeen Ensihoidon organisaatiokoordinaattori Jouni Rantanen arvioi.

Sairaanhoitaja Tuomas Puustinen kiittelee omasta näkökulmastaan sitä, että aiemmin sekavien käytäntöjen sijaan nyt ensihoitohenkilöstöllä on yksi selkeä puhelinnumero, johon soittamalla saa asiantuntevaa apua.

Muutosten myötä sairaankuljetuksesta ollaan siirtymässä ensihoitoon. Tätä niin Puustinen kuin alue-esimies Kim Vainiokin pitävät uudistuksen suurimpana etuna: potilas saa apua nopeasti, mikä heijastuu parempana toipumisennusteena ja esimerkiksi kalliin tehohoidon tarpeen vähenemisenä.

– Nyt me tuomme autolla kotiin sen terveyskeskuksen, jopa sairaalan ja joissakin tapauksissa teho-osastonkin, Puustinen sanoo.

Vuoden alussa aloitti toimintansa myös ensihoidon kenttäjohtaja, joka toimii eräänlaisena esimiehenä koko Pirkanmaan ensihoitoväelle. Kenttäjohtajan tiedossa on, missä ja millä asialla mikäkin auto liikkuu.

 

Kaikki ovat samanarvoisia

– Toiminta ei ole muuttunut oikeastaan millään tavalla, mutta meidän kannaltamme muutos on ihan positiivinen. Väki alkoi olla varallaoloon perin väsynyt, sanoo Pälkäneen alueen ensihoitopalveluita hoitavan Sydän-Hämeen Ensihoidon toimitusjohtaja Perttu Itkonen.

Aikaisemmin työntekijöitä oli viisi; nyt saman tuntimäärän jakaa yhdeksän henkilöä.

Lakimuutos siirsi kiireellisen ensihoitopalvelun järjestämisvastuun kunnilta sairaanhoitopiirille tammikuun alussa. Sairaanhoitopiirin valtuuston hyväksymällä palvelutasopäätöksellä pyritään siihen, että samantyyppisillä alueilla samantasoista ensihoitopalvelua voidaan tarjota koko sairaanhoitopiirin alueella.

– Kun kaikki ambulanssit ovat välittömässä lähtövalmiudessa, näyttää siltä että on vihdoin ymmärretty, että ihmishenki on yhtä arvokas joka puolella, sanoo kohonneiden kustannusten taakse katsova Jouni Rantanen.

Tampereen aluepelastuslaitos vastaa Tampereen, Nokian, Pirkkalan ja Valkeakosken ensihoitopalveluiden tuottamisesta. Muille alueille valittiin palveluntuottajat kilpailutuksen pohjalta. Kangasalla ja Sahalahdella ensihoitopalvelut tuottaa 9Lives Oy. HES Sairaankuljetuksen ja Esperi Sairaankuljetus Oy:n muodostama konserni vastaa ensihoitopalveluista myös useassa muussa Pirkanmaan kunnassa.

Palvelun tuottajien kanssa tehdyt sopimukset ovat voimassa vuoden 2014 loppuun asti. Sopimusta on mahdollista jatkaa kaksi vuotta.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?