Rauta saa kyytiä entisessä Kievarissa

Rautajärven kuntosalilla ei tiirailla haukkareita peilistä, vertailla kuka nostaa penkistä eniten tai kenellä on trendikkäimmät kuntosaliasusteet.

– Salin on tarkoitus olla sellainen matalan kynnyksen paikka, johon uskaltautuu kuka tahansa kuntoilemaan, Rautajärven kyläaktiivi Terttu Salmela kuvailee Rautajärven entisen Kievarin kiinteistöön syntynyttä kuntosalia.

Paikkaa ei ole myöskään hinnalla pilattu. Siinä kun kaupunkiseudulla yhdestä salikerrasta voi joutua maksamaan kymmenenkin euroa, saa Rautajärveltä vuoden jäsenyyden 30 euron hintaan. Eikä siinä kaikkia: jäsenyys on perhekohtainen, joten samalla hinnalla kuntoilevat vanhemmat ja lapset.

– Tarkoitus on, ettei kuntoilu olisi rahasta kiinni, vaan että kylän salilla olisi kaikkien mahdollista käydä, Salmela sanoo ja lisää, että kuntoilemaan pääsee myös kertamaksulla tai kolmen kuukauden kortilla.

 

Kotikylänsä ruumiillistuma

Kiinteistön omistaja Jani Luukkosesta huomaa, ettei mies vieraile ensi kertaa kuntosalilla. Rauta nousee kepeästi ja kuntopyörä hurisee hyvän matkaa.

– Salilla käyminen tuo hyvää vastapainoa muihin liikuntaharrastuksiini. Suosittelen salilla käymistä jokaiselle, sillä se kehittää lihaksia tasapainoisesti.

Luukkonen tuntee kotikylänsä läpikotaisin. Voisi myös sanoa, että mies on kirjaimellisesti kotikylänsä ”ruumiillistuma” – miehen käsivartta koristaa nimittäin suurikirjaiminen Iron Lake -tatuointi (suomeksi Rautajärvi).

– Joo-o, kyllä sitä omaa kylää pitää vähän mainostaa. Menin kerran tatuoijalle tietämättä, mitä käteeni tatuoisin. Siellä idea sitten välähti, Luukkonen hymyilee.

Myös kuntosali kantaa nimeä IronLake Gym. Luukkosen tatuoinnin tekijä, entinen rautajärveläinen Sami Yrjölä, on lupautunut tekemään salille nimikyltin.

 

Ilman suorittamista

Heli Salovaara tekee paraikaa rintalihasliikkeitä. Hän kertoo käyvänsä kuntosalilla kunnon ylläpitotarkoituksessa.

– Kyllä liikkumisen pitää mukavaa olla. Ei minulla mitään kuntosaliohjelmaa ole, jota seuraisin orjallisesti. Teen liikkeitä intuitiivisesti, mielialan mukaan.

Rautajärven kuntosalilta löytyvät kaikki tarvittavat laitteet koko kropan treenaamiseen. Laitteet Rautajärvelle päätyivät kunnan vapaa-aikasihteeri Petri Ketolan kautta, kun Luopioisten kuntosalille hankittiin uusi kalusto.

– Laitteet eivät ole viimeisen päälle uusinta huutoa, mutta ajavat hyvin tarkoituksensa. Toiveita voi myös esittää uusista varusteista, Jani Luukkonen sanoo.

Jo jäsenyyden matalasta hinnasta voi päätellä, ettei salin tarkoituksena ole rikastuminen.

– Kunhan saataisiin kulut katettua, Salmela sanoo. ­ – Ja jos jää plussaa, se käytetään saliin.

Kulujen kattamisessa auttaa myös Luukkosen perimä kohtuullinen vuokra ja kunnan liikunnan kohdeavustus.

 

Kyläyhdistys kaiken takana

Tällä hetkellä salille on lunastettu 30 vuosiavainta ja uusien avainten tekoa odottavia on jonossa. Salin siivoamisesta ja muusta ylläpidosta vastaa Rautajärven kyläyhdistys, jota on myös kiittäminen remontoinnista.

Myös 11-vuotias Inka Nikkanen osallistui remonttiin.

– Maalasin seiniä. On kiva käydä täällä, kun sali on viihtyisä, Nikkanen sanoo ja jatkaa jalkaprässillä.

Nikkanen käy salilla kaksi kertaa viikossa koulun jälkeen.

– Teemme vähän kaikenlaista treeniä. Eikä edes käytetä kaikkea aikaa pulisemiseen vaan treenataan ihan oikeastikin, Nikkanen vakuuttaa.

Jani Luukkonen pitää kuntosaliurheilusta sen monipuolisuuden takia.
Rautajärven kuntosalille pääsee treenaamaan avaimella kello 8–20. Heidi Heinänen ja Inka Nikkanen ostivat kuntosalikortit ensimmäisten joukossa.