Nainen, kanna itsesi ylpeästi

Vielä kaksi ja puoli vuotta sitten kangasalalainen Johanna Vilpas (ent. Paaso) jutteli päivät pääksytyksin ruohonleikkureista, autonvaihtamisesta ja muista miehisiksi mielletyistä aiheista. Insinööriksi kouluttautunut Vilpas toimi nimittäin kuljetusyrityksen esimiehenä, ja hänellä oli lähes 30 miespuolista alaista.

– Huolestuin jossakin vaiheessa ”mantalkingistani”. Tuli olo, että pitäisi päästä välillä juttelemaan naistenkin kanssa, etten jonakin aamuna huomaisi vaihtaneeni kokonaan sukupuolta, Vilpas hymyilee.

”Vitseliääksi” (vitsikäs ja viitseliäs) itseään kuvailema nainen kertoo päätyneensä myymään Evelacen alusasuja osittain vitsistä.

– Minulla oli tuttuja, jotka toimivat Evelacen jälleenmyyjinä. Heidän kutsuillaan oli aina todella mukavaa. Jossakin vaiheessa he heittivät, että ryhdy sinäkin Johanna myymään rintaliivejä, niin pääset vihdoin puhumaan naisten kanssa.

–Alun perin otinkin homman vähän niin kuin ”piristykseksi” miesten kanssa touhuamisen rinnalle, mutta pian huomasin, että työ on niin mukavaa, että sitä haluaa tehdä enemmän.

 

Kahdeksan vuoden kokemus

Toisaalta, ei kyseessä silkka vitsi ollut, sillä Vilppaalla itsellään on takanaan kahdeksan vuoden omakohtainen kokemus Evelacen alusasuista.

– Ennen Evelacea minulla oli rintaliivien kanssa se ongelma, että muutamassa viikossa kaarituet tunkivat kankaan lävitse ja jouduin ompelemaan niitä takaisin tai ostamaan uudet liivit. En millään saanut rintaliivejä kestämään, vaikka testasin todella monet eri merkit. Lisäksi olkaimilla oli tapana valahtaa alas. Evelacea kokeiltuani ongelma katosi.

– Myyjäksi alettuani olen huomannut, että muutaman sentin ero leikkauksessa tai olkaimen kiinnityskohdassa on ratkaiseva siinä, miten liivi istuu, Vilpas sanoo.

Alusvaatemyyjällä täytyy olla tietynlaista herkkyyttä, sillä työssä mennään kirjaimellisesti ihmisen iholle.

– On oltava tarkka rajoista ja rooleista, oltava tarpeeksi lunki, jotta ihmiset rauhoittuvat tilanteessa. Minulla on se ”hyvä puoli”, etten itse ole mikään mallimittainen, eikä ihmisille tule oloa että nyt se tuossa arvostelee minua.

Rintaliivejä valittaessa on otettava monta asiaa huomioon. Vilppaan mukaan naiset eivät aina välttämättä hahmota, kuinka erilaisia he saattavat olla.

– Osaan jo aika nopeasti sanoa asiakkaalle, millainen malli hänelle saattaisi sopia. Evelacella erilaisia rintaliivimalleja löytyy noin 70. On erilaista olkainta ja väriä, erilaisia toppauksia, kankaita ja yksityiskohtia, joten aika todennäköisesti valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Pienin koko on 65 A, suurin puolestaan 130 I, ja monista malleista löytyy koko K:hon asti, Vilpas kertoo.

 

Sinut kropan kanssa

Parasta työssä Vilppaan mukaan on, kun pystyy vaikuttamaan ihmisen minäkuvaan.

– Ikävä kyllä on monia naisia, jotka eivät ole sinuja kroppansa kanssa. Minulla on esimerkiksi asiakkaana ihana nainen, joka uskoi, ettei hänelle löydy liivejä, koska lasten saaminen oli muokannut hänen vartaloaan. Kun löysimme hänelle liivit, hän katsoi itseään peilistä ja totesi: ”Tässä olen minä, se entinen minä.” Kaiken lisäksi hän halusi ottaa itsestään kuvan ja lähettää miehelleen. Hänessä tapahtunut muutos oli huikea, vieläkin tulee kylmiä väreitä kun ajattelen miten hieno hetki se oli, Vilpas hymyilee.

Vilppaan mukaan itsetunnon ei pitäisi syntyä siitä, millainen ihminen fyysisesti on, vaan siitä, miten hän tähän olemiseensa suhtautuu.

– Vaikken olekaan mikään supermalli vartaloltani, olen ollut Evelacen alusvaatemallina gaalassa esiintymässä 300 ihmiselle. Se oli todellinen itsensävoittamistilanne ja tajusin vieläkin selvemmin, että kuka tahansa voi kantaa itsensä ylpeästi, Vilpas toteaa.

Kommentointi on suljettu.