Palokunta esittelee ruiskukärryä

Kuhmalahtelainen Ville Vierikka pelasti talteen vanhan nokkapumpun, kun palokunnan entistä sammutusautoa oltiin myymässä. Miehen tarkoituksena oli tehdä siitä siirrettävä pumppu, jonka vetäisi vaikka mönkijällä palopaikalle.

– Nälkä kasvoi syödessä. Pumpun ympärille kertyi kilkkeitä niin, että painoa on nyt tuhat kiloa, eikä viisimetrinen kärry liiku enää millä tahansa autolla, Vierikka nauraa.

Ruiskukärry alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Kaksi kertaa koekäytetty kärry on täysin itsenäinen yksikkö. Paloauton nokalla pumppua käytti auton moottori. Nyt voimanlähteenä on puimurin vanha moottori.

Moottori hyrähtää käyntiin omalla akulla ja diesel kulkee omassa polttoainesäiliössä. Kärryssä on myös asianmukaiset valot ja vilkut.

– Käyttöä varten kärry on rakennettu. Mutta toivotaan, ettei sitä koskaan tarvita tositoimissa, Vierikka sanoo.

Vierikan rakentamaa ruiskukärryä esitellään lauantaina, kun Kuhmalahden VPK viettää perinteistä 112-päivää. Tapahtumapäivän yhteydessä järjestetään kilpailu, jossa kärrylle haetaan osuvaa nimeä.

– Vähän on vitsailtu, että mihinkähän päin tallia pitää jatkaa, kun se alkaa taas olla täynnä pumppua, venettä ja mönkijää, Vierikka sanoo.

Ruiskukärryn lisäksi lauantaina nähdään perinteisempääkin palokuntakalustoa: muun muassa sammutus-, säiliö- ja miehistöauto. Lisäksi esillä on Vehkajärven digipiirin Kuhmalahti-kuvia ja vanhoja moottorisahoja.

 

Punaisella autolla riittää vetovoimaa

112-päivää vietetään Kuhmalahdella lauantaina 9.2. kello 11–14. Yhtäjaksoisesti jo 14 vuoden ajan järjestetystä tapahtumasta on tullut koko kulmakunnan yhteinen talvitempaus, joka vetää monenikäisiä kävijöitä.

112-päivän ohjelma on pitkälti perinteinen, sillä punaisilla autoilla riittää aina vetovoimaa. Palokuntalaiset esittelevät päivän aikana toimintaansa ja haastavat myös kävijät testaamaan alkusammutus- ja ensiaputaitojaan rastiradalla. Myynnissä on sammutusvälineitä.

Päivä on innostanut myös uusia jäseniä mukaan palokuntaan. Tällä hetkellä Kuhmalahden VPK on hyvissä kantimissa. Hälytysosastossa on parikymmentä jäsentä, joista puolet osallistuu aktiivisesti harjoituksiin ja hälytyksiin. Kuhmalahden pelastajat lähtevät vuosittain noin 30–40 hälytykseen.

Myös palokunnan tulevaisuus on turvattu, sillä harjoituksissa käy vajaat kymmenen 7–16-vuotiasta nuorta.

– Nykyisin harjoitusajat pitää sovittaa muihin harrastuksiin, koska tarjontaa alkaa olla niin paljon. Mutta se on vain myönteinen ongelma, että nuorilla riittää tekemistä, Ville Vierikka sanoo.