Kuulailu koulii keskivartaloa

Tempaus-nimisessä liikkeessä kuula nousee suoralle käsivarrelle.

Urheiluväline nimeltä kahvakuula alkoi yleistyä Suomessa vuosituhannen vaihteessa. Itse asiassa kahvakuulailu on ikivanha venäläinen voimailuharjoitus, joka on kokenut uuden tulemisen ja vallannut tilaa sekä kilpaurheilijoiden että kuntoilijoiden treeniohjelmasta.

Helpolla ei pääse, lihasvoimaa mitataan selvällä raudalla.

Viime lauantaina Kari Saarisen ohjaama, Pälkänen liikuntatoimen järjestämä  kahvakuulan peruskurssi houkutteli Kostian koulun liikuntasaliin reilut parikymmentä kuntoilijaa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki olivat naisia, mikä tuntuu erikoiselta, koska kahvakuula mielletään usein kamppailu- ja voimailulajien oheisharjoitukseksi.

– Kahvakuula sopii loistavasti esimerkiksi yleisurheilijoille mutta on yhtä hyvin joka miehen ja naisen kuntoilulaji. Se koulii erityisesti keskivartalon lihaksia eli tätä ihmisen runkoa, Saarinen selvittää.

 

Opi oikea tekniikka

Luopioisista kotoisin oleva freelance-toimittaja Kari Saarinen, 45, on harrastanut kamppailulajeja yli 20 vuotta. Hänen ohjauksessaan alkoivat muun muassa suositut taekwondo-kurssit Luopioisissa. Kahvakuulaharrastaja hänestä tuli puoli vahingossa.

– Kolmisen vuotta sitten sain kahvakuulailun alkeisoppia yhdeltä kaverilta ja arvelin, että se olisi hyvä lisätreeni. Kävin pari viikonloppukurssia ja otin kahvakuulan mukaan omaan harjoitteluohjelmaani, hän kertoo.

Puolitoista vuotta sitten häntä pyydettiin pitämään kahvakuulaharjoituksia nykyisessä kotikaupungissaan Ylöjärvellä. Nykyisin hän ohjaa siellä kolmea vakituista harjoitusryhmää ja käy kysynnän mukaan pitämässä kursseja muilla paikkakunnilla.

Peruskurssilla hän opettaa 15 liikettä, joista opetellaan muodostamaan sarjoja. Harjoittelua ja sarjojen tekemistä voi niillä eväillä jatkaa hyvin

Kahvakuulakurssin ohjaaja Kari Saarinen näyttää mallia.

kotonakin.

Kahvakuulan käyttöä voi opetella kirjojen avulla ja You Tubessa on tarjolla paljon kahvakuulatreeniä esitteleviä videoita. Ne eivät kuitenkaan korvaa ohjaajan opastusta.

– Suosittelen, että aloittelija edes kerran käy ohjaajan kanssa katsastamassa liikkeet, ettei ala tehdä niitä väärin. Kuula on painava ja väärä tekniikka voi aiheuttaa haittaa, Kari Saarinen sanoo.

 

Kahvakuulat liikkuvat rytmikkäästi, vaikka suuri osa kurssilaisista on ensikertalaisia.