Virkistystä ja syrjäytymisen ehkäisyä

Heikki (vasemmalla) ja Kirsti Lahtinen (oikealla) ovat asuneet neljä vuotta yhteisessä palveluasunnossa Jalmarin Kodolla. Tanja Pitkäniitty (keskellä) kannustaa kangasalalaisia omaishoitajia liittymään Jalmarin Kodon postituslistalle. Sen kautta saa tietoa Jalmarin Kodon omaishoitoon liittyvästä toiminnasta, kuten esimerkiksi tiistaisista kuntoutuspäivistä.

Lions Club Kangasala/Roineen ei tarvinnut kauaa miettiä, kenelle järjestö 40-vuotisjuhlavuotensa lahjoitukset antaisi.

– Omaishoitajan ja LP Kangasalan nuorisotyö saivat heti kannatusta viisihenkiseltä juhlatoimikunnaltamme. Lahjoituksista keskustellessamme pohdimme paljon nuorten syrjäytymistä ja sitä, miten tärkeää työtä tekevien omaishoitajien jaksamista voisi tukea, LC Kangasala/Roineen presidentti Ylermi Lehto kertoi.

2000 euron lahjoitus päätettiin suunnata Jalmarin Kodon kautta omaishoitajien virkistystoimintaan. LP Kangasalan nuorisotyölle menneen 3000 euron lahjoituksen lionsklubilaiset toivoivat käytettävän nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

 

Arki täynnä urheilua

LP Kangasalan lahjoitusta vastaanottamassa olleet lentopallon C-tytöt Emma Järvinen ja Johanna Moisander kertoivat, että lentopallo nielaisee suuren osan heidän elämästään.

– Treenejä on neljästi viikossa ja viikonloppuisin pelataan. Vapaa-aikakin tulee paljolti oltua pelikavereiden kanssa. Joukkue on minulle kuin toinen perhe, Järvinen kertoi.

Moisander odottaa jo ensi kesän Mikkelissä järjestettävää Power Cupia, jonen on tulossa pelaajia 800 eri maasta.

– Siellä tutustuu aina uusiin ihmisiin ja tekemistä riittää neljälle päivälle, Moisander totesi.

LP Kangasalan johtokunnan puheenjohtaja Jorma Malmin ja C-tyttöjen joukkueenjohtaja Virpi Moisanderin mukaan urheilujoukkueessa mukana oleminen on nuorelle mitä parhainta syrjäytymisen ehkäisyä.

– Eihän sitä juuri edes ehdi tehdä mitään muuta, Malm naurahti.

– Kun vain saisi pidettyä nuoren mukana touhuissa sen yläkouluajankin. Olen huomannut, että urheiluharrastukset saattavat jäädä siinä kahdeksannella tai yhdeksännellä luokalla, opettajana työskentelevä Moisander lisäsi.

Moisanderin mukaan lapsuus on nykyään entistä lyhyempi.

– Kun osaisikin analysoida, että mistä se johtuu. Mutta kun elämä on tätä nykyä niin monisyistä, että vaikea sitä on yhtä tekijää nimetä.