Juhla syntyy tunnelmasta

Ei ole sukulaisilla ja ystävillä varmaankaan yhtä ainutta juhlaa, jota Merlita Ingalsuo ei olisi ollut järjestämässä ja suunnittelemassa.

­– Se on minun juttuni. Pidän juhlien järjestämisestä. Pidän siitä kaikesta mitä siihen kuuluu. Ideoinnista, juhlapaikan koristelusta, teemaan sopivan ruoan valmistamisesta, ohjelman miettimisestä, Ingalsuo sanoo ja lisää, ettei hän mielellään tee kahta samanlaista juhlaa vaan nauttii uusien haasteiden vastaanottamisesta.

Polttareita suunnitellessaan Ingalsuo ottaa huomioon juhlakalun persoonan, ja ideoi juhlat sen mukaan.

– Hillitylle ihmiselle ei voi järjestää ihan niin railakasta juhlaa kuin vähän räväkämmälle persoonalle, Ingalsuo toteaa.

Viime kesänä Merlita Ingalsuo järjesti miehensä Kalervo Ingalsuon syntymäpäiväjuhlat, joita moni kehui kaikkien aikojen parhaiksi juhliksi.

– Niitä juhlia suunnittelin vuoden päivät, eli parasta olikin, että onnistuivat, Merlita Ingalsuo nauraa.

Koska Ingalsuo rakastaa juhlien järjestämistä, oli juhlapalveluyrityksen perustaminen luonnollista jatkoa harrastuneisuudelle.

– Juhlapalveluun kuuluu juhlien ideointi, juhlapaikan koristelu, ohjelmanumerot ja pitopalvelu, Ingalsuo luettelee.

 

Mystiikkaa ja taian tuntua

Monen tittelin nainen – hammaslaborantti, sairaanhoitaja ja armeijan luutnantti – on tehdessään ja toimiessaan selvästi omimmillaan. Yleensä hän on järjestänyt muiden juhlia, mutta tänä vuonna 40 vuotta täytettyään hän päätti vihdoin järjestää itselleen juhlat.

Ja kunnon pirskeet niistä tulikin. Juhlia ideoidessaan Ingalsuo nimittäin panostaa erityisesti tunnelmaan.

– Halusin juhlieni tunnelman olevan maaginen, täynnä mystiikan ja taian tuntua. Mystisyys syntyi monen tekijän yhdistelmästä. Juhlavieraat pukeutuivat muun muassa salaperäisiin Venetsian maskeihin, Ingalsuo kertoo.

Ohjelmaan kuului filippiiniläisiä kansantansseja ja erilaisia laulunumeroita. Ingalsuon perheessä tanssia harrastavat kaikki. Vanhempien lisäksi tanssiin ovat hurahtaneet perheen lapset 14-vuotias Tony, 8-vuotias Angelica, 7-vuotias Jarl ja 21-vuotias Mellissa.

– Juhlissa tanssittiin muun muassa Filippiinien kansallistanssi Kuratsa. Filippiinien ollessa Espanjan vallan alla tanssiminen, siihen liittyvät eleet, vaatetus ja viuhkojen käyttö, oli keino viestiä asioita, sillä kokousten pitäminen oli kokonaan kielletty.

Kaikki juhlissa esillä olleet ohjelmanumerot ovat varattavissa muihinkin juhliin.

– Olen aina ollut kiinnostunut tanssimisesta ja teatterista. Lukioaikana kuuluin teatteriryhmään, ja niitä oppeja hyödynnän myös juhlia suunnitellessani.

 

Silmämuffinsseja ja lihapullarottaa

Omien lasten vuoksi lastenjuhlien järjestäminen on ollut Ingalsuolle jonkinlainen spesialiteetti. Hänen esittelemänsä valokuvat juhlista hehkuvat värejä, iloa ja upeita kattauksia. Halloween- ja barbikakut ovat kuin oikean kondiittorin tekemiä.

– Kun käyn ravintolassa tai ystävien luona syömässä, maistelen ruokia aina tarkkaan ja mietin mistä raaka-aineista ne on tehty. Kun menen kotiin, koetan tehdä ruoan päänsisäistä reseptiäni noudattaen, Ingalsuo kertoo.

Ingalsuo nauttii huomatessaan ilon ja yllättyneisyyden lasten kasvoilla. Esimerkiksi Kung Fu Panda -teemaisissa juhlissa innostuksen huutoja aiheutti yllättäen juhliin ilmestynyt maskottipanda.

– Aluksi se jännitti lapsia kovasti, mutta jo hetken päästä kaikki olivat koskettelemassa ja halailemassa pandaa, Ingalsuo kertoo.

Valokuvien perusteella jännityksen tunnelmaa löytyy myös Ingalsuon järjestämiltä Halloween-juhlilta. Niissä lapset saattaa yllättää jääkaappiin piiloutunut Dracula tai käytävällä haahuileva zombie. Toisinaan talon perältä kuuluu erilaisia kiljuvia, itkeviä tai huutavia ääniä.

– Haluan, että juhlissa on kunnon tunnelma, että Halloween-juhlissakin saa vähän jännittää. Ei tietenkään liikaa, mutta sillä tavalla lapsille sopivasti, Ingalsuo sanoo.

Ingalsuo haluaa jokaisen osatekijän tukevan juhlien teemaa. Halloweenissa tarjoillaan muun muassa lihapullarottia, sormikanafileitä ja silmämuffinseja. Sisustus on tietenkin hämyisä ja valojen käyttö tarkkaan harkittua.

– Tonyn Halloween-juhlissa kaiken kruunasi kinkkusuikalein päällystetty pääkallo. Sen pinta näytti todellakin oikealta iholta, Ingalsuo toteaa.