Sappeen teatteriin myös talvella

 

Mika Eerola kurkistaa hölmöläistalon ikkunasta lastensa Akin ja Emilian kanssa.

Sappeen teatteri herää talviunestaan kahden viikon ajaksi. Lumisella näyttämöllä esitetään Hölmöläistarinoita hiihtolomalaisten iloksi.

Uuden aluevaltauksen takana on kulttuuriosuuskunta Terä, jonka nelihenkinen näyttelijäryhmä vetää runsaat puoli tuntia kestävät esitykset päivittäin viikoilla 8 ja 9. Hölmöläistarinoiden ensi-ilta on maanantaina 18.2.

Matkailukeskuksen ohjelmatarjontaa täydentävän talviteatterin on tarkoitus hyödyttää niin Sappeeta kuin Teränkin väkeä.

– Sappeella on tarjota lomalaisille muutakin kuin laskettelua. Ohjelmaa on erityisesti niille perheen pienimmille, jotka eivät vielä laskettele.

– Me taas pääsemme kokeilemaan tällaista erilaista teatterin tekoa, sanoo Mika Eerola, joka on mukana Hölmöläistarinoissa niin käsikirjoittajan, ohjaajan kuin näyttelijän ominaisuudessa.

 

Huipennuksena talvirieha

Esityskokonaisuus muodostuu kolmesta perinteisestä ja ainakin vähän vanhemmalle väelle tutusta tarinasta, joissa hölmöläiset jatkavat peittoa, tekevät uintiretken viljapeltoon ja kantavat säkeillä valoa tupaan.

– Yritämme siirtää kulttuuriperintöä seuraavalle sukupolvelle. Pikkulapset eivät näitä tarinoita yleensä tunne, Eerola huomauttaa.

Marja-Liisa Niittynen, Mika Eerola ja Reijo Saarinen Hölmöläistarinoiden lavasteissa.

Tarinoissa esiintyvät hölmöläismies, hänen vaimonsa ja tyttärensä, renki, Matti ja hevonen. Niitä esittävät Marja-Liisa Niittynen, Jussi Saari, Henriikka Heiskanen ja Mika Eerola. Taustajoukkoihin väkeä tarvitaan vähintään saman verran.

Talviteatterijakso huipentuu 4. maaliskuuta pidettävään talviriehaan, joka kokoaa Sappeeseen pikkuväkeä hoitajineen päiväkodeista ja perhepäivähoitopaikoista. Paistetaan makkaraa, lasketaan pulkkamäessä ja katsotaan kello 10 alkava hölmöläisesitys.

– Hölmöläisetkin lähtevät laskemaan mäkeä, Mika Eerola lupaa.

 

Lumitöillä lämpimäksi

Tekijätiimi on harjoitellut taivasalla, aidolla esityspaikalla alusta lähtien, monet tunnit varhaisesta iltapäivästä pimeän tuloon saakka. Viikonloppuisin teatterilla on viivytty vielä pidempään. Myös lavasteita on rakennettu näyttämöllä.

– Olen vitsinä sanonut, että kun ei kesällä saa palella tarpeeksi, niin talvella sitten täytyy, Kangasalla kesäteatteria tekevä Mika Eerola huomauttaa.

Lumitöillä lämpimäksi. Lapion varressa Marja-Liisa Niittynen.

– Välillä tuntuu, että hölmöläisten hommia ollaan tekemässä, hän lohkaisee.

Pakollinen lumien siivous on tarjonnut teatteriväelle lämmikettä. Ensimmäisenä työnä piti puhdistaa näyttämö talven lumikerroksesta, johon tykkilumi tuo oman, kovaksi pakkautuvan lisänsä.

– Ei tarvita enää etukäteislämmittelyitä, nauraa Marja-Liisa Niittynen, joka lapioi katsomopenkeiltä lumia kurottajan kauhaan harjoitusten alla.

 

Ei ukkosen pelkoa

Alkujaan Hölmöläistarinoiden piti valmistua vasta ensi talveksi. Etukäteisselvitykset sujuivat kuitenkin niin rivakasti, että valmista tulee jo tälle hiihtolomakaudelle.

Sahalahtelainen teatterimies Mika Eerola myöntää odottavansa talviteatterin vastaanottoa aika jännittyneissä tunnelmissa.

– Toisaalta ei oikein osaa odottaa mitään, kun ei ole ennen tehty vastaavaa.

– Toivottavasti ihmiset löytävät tämän jutun. Jos muutama prosentti laskettelijoista kävisi katsomassa, hän miettii tulevista esityksistä.

– Talvella ei tarvitse pelätä ukkosen tai rankkasateen tuloa. Se mikä on Sappeelle edukas keli, niin se sopii myös meille, Eerola lisää.

Marja-Liisa Niittynen tietää kokemuksensa perusteella, millaista on näytellä talviteatterissa.

– Omat haasteensa tässä on, mutta kivaa on tehdä.

Hölmöläistarinoita Sappeen teatterissa 18.2–3.3 joka päivä kello 16.