Lainaa lehti kotiin

Lainan päivänä yleisö pääsi myös veikkaamaan, kuinka monta erilaista aikakauslehteä Kangasalan
kirjastoihin on tilattu. Kirjastovirkailija Tuula Keihään mukaan oikea vastaus on 144.
Aikakauslehtien laina-aika on neljä viikkoa. Sanomalahdet eivät ole lainassa, eikä aikakauslehtien uusimmat
numerot.

Kaikki tietävät, että kirjastosta voi lainata kirjoja. Suurin osa tietää myös, että kirjastoissa saa lukea ilmaiseksi lehtiä. Kangasalan pääkirjaston kirjastovirkailija Tuula Keihään mukaan kuitenkaan läheskään kaikki eivät tiedä, että myös aikakauslehtiä saa lainata kotilukemiseksi.

– Juuri tästä syystä tämän vuoden Lainan päivän teemanamme olivat lehdet. Jaoimme asiakkaille lehtiin ja niiden lainaamiseen liittyviä tietovinkkejä ja esittelimme lehtiä, jotka eivät ole niin tuttuja.

Annat, seurat ja hyvätterveydet kyllä tunnetaan, mutta vähemmän tuttuja lukijoille ovat esimerkiksi Retki, Kuluttaja ja Tee Itse.

– Kuluttajassa tehdään erilaisia testejä, jotka auttavat omissa kulutusvalinnoissa. Kuluttajasta pidän siksikin kovasti, ettei siinä ole lainkaan mainoksia. Tuntuu, että monissa nykyajan lehdissä on enemmän mainoksia kuin itse juttuja, Keihäs toteaa.

Tee Itse -lehti on lehti kaikille kotinikkareille ja sellaisiksi halajaville, ja Retkestä voi lukea erilaisia Pohjolaan ja Eurooppaan tehdyistä retkistä.

– Pidän itse todella paljon retki- ja matkalehtien käytännönläheisyydestä. Ne auttavat omien matkojen suunnittelussa ja vähentävät erilaiseen tiedonhakuun menevää aikaa, Keihäs sanoo.

 

Lehtisali kovassa käytössä

Kangasalan pääkirjastossa päätökset tulevan vuoden tilattavista lehdistä tehdään syksyisin. Tilauspäätöksissä kuunnellaan asiakkaiden toiveita.

Keihään mukaan tämän hetken suosikkilehtiä ovat erilaiset askartelu- ja käsityölehdet, sekä tietenkin ikisuositut naistenlehdet.

– Käsityölehtiä viedään paljon kotiin, koska niissä on kaavoja, joihin on aika vaikea perehtyä kirjaston tiloissa. Mutta ei se kiellettyä ole, että joku toisi kankaan tänne ja alkaisi piirtää, Keihäs naurahtaa.

Miehet tuntevat hyvin venelehdet, Tuulilasin ja Tekniikan Maailman.

– Meillä lehtiä löytyy alakerran lehtisalin lisäksi musiikki- ja taideosastolta sekä lasten- ja nuortenosastolta. Lasten leikkipaikan läheisyyteen on esimerkiksi viety miehille suunnattuja lehtiä, jotta isit voisivat viihdyttää siellä itseään lasten leikkiessä.

Lehtilukusali on Keihään mukaan säännöllisesti kovassa käytössä.

– Suurten ikkunoiden vuoksi lehtisalista näkyy hyvin bussipysäkille. Täällä voi selailla lehtiä ja odottaa bussia ilman, että koko ajan pitäisi vilkuilla kelloa.