Onnistuneet päätökset takaavat tulevaisuuden

– On uskallettu tehdä rohkeita päätöksiä ja osattu tehdä oikeita ratkaisuja. Usein vasta vuosien päästä päätöksen jälkeen näkee, menikö syteen vai saveen, luotaa entinen Luopioisen Säästöpankin toimitusjohtaja ja nykyinen Luopioisten säästöpankkisäätiön asiamies Mikko Iisakkila.

– Kyllä se aikanaan vähän mietitytti, että mitäköhän tästä tulee, kun hyväkuntoinen Pälkäneen säästöpankkikin lähti mukaan isoon Suomen Säästöpankkiin, huomauttaa vieressä istuva Hannu Rantanen 1990-luvun alkuvuosiin viitaten.

Luopioisten Säästöpankki päätti noin 40 muun pankin tavoin jättäytyä suursäästöpankin ulkopuolelle. Suomen Säästöpankin jouduttua vaikeuksiin ja tultua lopulta pilkotuksi muiden pankkien kesken astui Luopioisten Säästöpankki täyttämään paikallista tyhjiötä – ensin Pälkäneellä ja rohkeasti heti perään Kangasalla.

– Jättäytymällä ulkopuolelle turvattiin mahdollisuudet kehittyä, miettii Mikko Iisakkila nyt parikymmentä vuotta myöhemmin.

Entinen Luopioisten Säästöpankin hallituksen puheenjohtaja Rauni Viukari ja Iisakkila arvioivat yhdessä tuumin, että asioiden kulkeutuminen oikeaan suuntaan on ollut monesti pienestä kiinni – välillä tuuristakin. Yhtä köyttä on kuitenkin pystytty vetämään tiukoissakin paikoissa, ja melkeinpä päätös kuin päätös on syntynyt yksimielisesti.

Yksi suurimmista ”sisäisistä kriiseistä” koettiin muutama vuosi sitten Aito Säästöpankin perustuksia luotaessa, kun Eräjärven Säästöpankin hyppy pois Luopioisten ja Ikaalisten Säästöpankkien kelkasta johti isäntien kokouksessa lopulta äänestykseen.

– Muuten on ollut aika helppoa saavuttaa yksimielisyys, eikä monistakaan asioista ole tarvinnut äänestää, neljännesvuosisadan isäntien puheenjohtajana viettänyt Aito Säästöpankin hallituksen jäsen Erkki Nurmi kertoo.

110-vuotisen säästöpankkitoiminnan kunniaksi Luopioisissa joukko säästöpankkipäättäjiä kokoontui yhteen katselemaan sekä eteen- että taaksepäin. Päivän mittaan pankin konttorilla käväisi kakkukahveilla myös muita pitkään pankin toiminnassa mukana olleita ja asiakkaita.

Tulevasta pankin johto on vielä tässä vaiheessa vuotta varsin vähäsanainen. Kasvun arvioidaan olleen suurempaa kuin pankkialalla keskimäärin, ja vaikka tuloksesta ollaan vaitonaisia, toimitusjohtaja Pirkko Ahosen olemuksesta on aistittavissa tyytyväisyyttä.

Kun pankin viime vuoden tulos saadaan julki, varmistuu samalla summa, jonka pankin takana oleva Luopioisten säästöpankkisäätiö jakaa apurahoja tänä keväänä. Paikallisen toiminnan tukemiseen ja erityisesti oman kunnan vireyttä lisäämään tarkoitettujen apurahojen hakuaika päättyy helmikuun lopussa.

Samat säännöt koskevat kaikkia pankkeja, ja samoja asioita joudutaan pohtimaan joka puolella. Joissakin pankeissa isoja päätöksiä mietitään Helsingissä tai ulkomailla, Aito Säästöpankissa se tehdään muun muassa Luopioisissa.