Suojelun kärki -palkinto Haavistolle ja Heikin leivälle

Palkinnon ottivat vastaan Pirjo Veckman ja Heikki Haavisto.

Kangasalan luonto ry on myöntänyt Suojelun kärki -palkinnon Heikki Haavistolle ja Haaviston sukutilalla toimivalle Heikin Leipä -pienleipomolle.

Heikin Leivän ruisleipä tehdään tilan omalla leipäjuurella. Sitä on säilytetty ja käytetty tilalla yli kahdensadan vuoden ajan, ja se on leipomon suositun ruisleivän salaisuus. Haaviston tilalla on myös jo pitkään harjoitettu luomuviljelyä.

Kangasalan luonnon mukaan Heikin leipä on hyvä esimerkki maaseudun omasta perinteestä lähtevästä yritystoiminnasta ja rakkaudesta maahan ja luontoon.

Suojelun kärki -kiertopalkinto on myönnetty jo vuodesta 1987 alkaen.

– Luonnonmukaisessa tuotannossa eläinten kohtelu on parempaa ja energiaa kuluu vähemmän pyrittäessä lähituotantoon. Etenkin jälkimmäistä on pidettävä merkittävänä asiana, kun seuraa vaikkapa hevosenlihaskandaalia Euroopassa. Mistään ei tunnu löytyvän tuotteen alkuperää, kun sitä etsitään ympäri EU:ta Romaniasta, Ranskasta ja Ruotsista, palkinnon luovuttanut puheenjohtaja Jorma Mäntylä totesi.

Hänen mukaansa Heikin leipä edustaa juuri sellaista lähituotantoa, jossa tällaisia ongelmia ei pitäisi olla.

– Pitkään jatkunut toiminta pieni huumorin pilke silmäkulmassa on myös osaltaan poistamassa ympäristönsuojeluun usein liitettyä ryppyotsaisuutta. Toivomme samalla, että palkinto rohkaisee muita vastaavia yrityksiä, Mäntylä arvioi.

Kangasalan luonto on Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin toiseksi suurin jäsenjärjestö. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa juuri pidetyn vuosikokouksen jälkeenkin Jorma Mäntylä. Hallitukseen valittiin Marja Rassi, Kari Sipilä, Satu Kauramäki, Kalevi Lepo, Hannu Majava, Heikki Toivonen, Harri Salaspuro, Nina-Carita Säpyskä, Tuula Säpyskä ja Kusti Vuorinen.