Sahalahden Sinisudet Lumipalloilemassa

Suksen käytön tekniikkaa.

Sahalahden Sinisudet on Sahalahdella toimiva partiolippukunta. Pidimme perinteisen talviretkemme 15.–17.2. Sahalahdella kunnan rantasaunalla. Tänä vuonna teemana oli Lumipallo. Mukana oli kolmisenkymmentä reippailijaa.

Retkemme alkoi perjantaina teltan pystytyksellä. Kaikkien osallistuessa oli talviteltta nopeasti pystyssä ja havut levitettynä teltan pohjalle maavaatteen alle. Kaminakin saatiin viritettyä yötä varten. Sitten pienemmät jatkoivat jäälyhtyjen teolla ja kasaamalla lunta lumimuotteihin seuraavan päivän veistoksia varten. Lumiveistosmateriaalia saa helposti ottamalla avuksi pahvilaatikon: avaa pohja ja päällinen, aseta laatikko maahan ”helmat” ulospäin ja kasaa lumella, tiivistä vielä lumi tiiviiksi. Veistoaihio on seuraavana päivänä valmis veistettäväksi ja lauantaina syntyikin lumituoli, angry bird, sieni, linna ja muita luomuksia. Isommat kasasivat ison lumikasan seuraavan päivän lumikammia varten. Illalla saimme vielä tuoreita karjalanpiirakoita munavoin kera sekä pääsimme bumtsibumin tunnelmaan.

Yöllä uni maistui ulkoilun jälkeen. Aamupuuron lämmittäessä vatsassa lähtivät pienimmät mahtavaan pulkkamäkeen rantasaunan tielle. Riemunkiljahdukset kaikuivat ja kaikkien posket punoittivat parin tunnin laskun jälkeen. Isommat kävivät suksimassa ja aika kului ”jäitä poltellessa” eli trangialla jäätä sulattaessa. Herkullinen lounas maistui ulkoilun päälle ja energiaa oli purettu sopivasti: keskityimme solmuihin, joita tehtiin lukematon määrä parissa eri vaativuustason ryhmässä.

Sitten oli taas ulkoilun aika. Pääsimme harjoittelemaan talviselviytymiskonsteja ensiavun ja jäistä pelastautumisen merkeissä. Sitten ei kun lumiveistoshommiin ja napakelkkailemaan. Isommat kaivoivat lumikasasta lumikammin. Kammin hiljaisuus ja mukavan kostea ilma houkuttelivat yöpymään jännässä majoitteessa. Totesimme myös kaivamisen olevan nopeaa ja melko helppoakin hyvällä ohjauksella. Saatuamme taas maittavaa murkinaa alkoi ilta pimentyä. Iltanuotiota vietettiin itse suunnitellun ohjelman parissa. Sauna kutsui seuraavaksi, ja kitara ja äänihuuletkin saatiin viritettyä ikivihreiden ja tuoreempienkin laulujen tahtiin. Eipä aikaakaan, kun vieno tuhina ja reilu kuorsaus täyttivät ilman.

 

Napakelkka oli paras!

Rantasaunalla hyvä leireillä

Sunnuntaina aamujumppa ja -puuro herättelivät meidät hienoon talvipäivään. Oli aika kisailla olympialaisessa hengessä. Joukkueet heittivät lumipalloa ja köyttä, mentiin rapukävelyä ja tehtiin mahdollisimman korkeaa lumikasaa. Palkinnoksi saimme suut makeiksi. Napakelkkaa kokeiltiin vielä, ja tavoitteena oli tietysti lentää kyydistä. Hauskaa oli. Ehdimme myös tehdä lumipallot lankatupsun muodossa leirimerkiksi ja muistoksi. Kotiin lähti väsyneitä mutta tyytyväisiä leiriläisiä.

Sahalahden rantasauna on mainio leiripaikka. Siellä on luonnonrauhaa ja järven selkää. Kuitenkin huolto on mukava järjestää toimivan saunan ja keittiön takia. Lippukuntamme on retkeillyt kunnan rantasaunalla yksittäisten ryhmien retkillä ja koko lippukunnan voimin. Rantasauna on meidän kannaltamme tärkeä leiripaikka. Samaa paikkaa käyttävät myös kunnan ja seurakunnan leirit. Saunalla järjestetään myös monet pilkkikisat ja pikkujoulut ja siellä retkeilee kunnan ryhmiksen väki. Yksityisten sahalahtelaisten synttärit, kastejuhlat ja sukujuhlat on hyvä järjestää järkevän kokoisessa paikassa, jonka vuokra ei ole kohtuuton. Rantasauna on meille tärkeä kunnan palvelu. Kangasalla sijaitsevat leiripaikat ovat meidän kannaltamme kaukana ja suuria. Toivoisimme kunnan Sahalahden rantasaunan olevan myös jatkossa partiolaistenkin retkikäytössä. Toivottavasti kunta ei myy saunaamme.

 

Sahalahden Sinisusien puolesta

Kati Domonyi-Kuusinen