Maastopyöräilyhistoriaa historiallisessa ympäristössä

Kohti Rioa polkevat muun muassa Jasmin Kansikas ja Jukka Vastaranta tukenaan Petri Oksman (takana oikealla) ja Pauli Kiuru.

Moni hieraisi silmiään ja terästi kuuloaan, kun silmäkirurgi Petri Oksman kertoi perustaneensa yhteistyökumppaneittensa kanssa maamme ensimmäisen kansainvälisen tason yksityisrahoitteisen maastopyöräilytallin.

Totta. Näin on tapahtunut, ja asia julkistettiin historian havinaa kuhisevassa jugendtalossa Helsingissä viime viikolla. Maastopyöräilyhistoriaa historiallisessa ympäristössä.

 

Leirejä Myttäälään ja pyöräkouluja Tampereelle

Oma kiinnostus ja into maastopyöräilyyn sai Medilaser Oy:n toimitusjohtajan pohtimaan, kuinka hän voisi auttaa suomalaista maastopyöräilyä. Petri Oksman testautti ideoitaan maastopyörälenkillä ammattipyöräilijä Jukka Vastarannalla. Silmäkirurgi oli tutustunut nuoreen tamperelaispolkijaan etsiessään itselleen sopivaa maastopyörää.

Kilpailukalenteria selailemassa Suomen Pyöräilyunionin maastopyöräilyn lajipäällikkö, tamperelainen Mikko Peltonen ja Pauli Kiuru. – Tämä päivä on äärimmäisen tärkeä ja hieno. Koko pyöräilyväki on iloinen, suitsutti Peltonen.

Petri Oksman uskoo nuorten innostuvan maastopyöräilystä, kun heille annetaan siihen mahdollisuus.

– Potentiaalia on; vauhdikas laji kiinnostaa nuoria ja se on helppo aloittaa, arvioi Oksman.

Hän on tarjonnut ja tarjoaa mahdollisuuksia lajin parissa kehittymiseen Myttäälässä pidettyjen ja pidettävien leirien kautta.

Petri Oksman ja Tampereen Pyörä-Pojat suunnittelevat myös pyöräilykouluja Tampereen eri kaupunginosiin, sillä tamperelaisseurasta löytyy paljon ohjaajia ja valmentaja-apua.

Miksi juuri maastopyöräily?

– Maastopyöräily on hauskaa luonnossa liikkumista, joka sopii sekä nuorille että myös vanhemmille. Kaikkiaan hieno ulkoilumuoto ja hyvä laji harrastaa. Maastopyöräilyssä ei tarvita halleja eikä kalliita salivuoroja, Oksman huomauttaa.

 

Lonkkaleikkauksen jälkeen triathlonkuntoon hankkiutunut ”varaosateräsmies” Petri Oksman ja triathlonin kuninkuuskisassa Havaijilla parhaimmillaan kakkoseksi sijoittunut ”ruostunut teräsmies” Pauli Kiuru tutustuivat urheilun parissa. Nyt kaksikko tukee maastopyöräilijöitä maailman huipulle.

Maastopyöräilystä tulee megatrendi

Petri Oksman puhuu maastopyöräilystä nuorisotyönä, joka antaa nuorille hyvän harrastuksen lisäksi esikuvia; sankareita joita tarvitaan.

– Se on pääpointti, ja kansainvälisellä toiminnalla hankimme lajille lisää tunnettavuutta, sanoo Oksman.

Hänen tavoitteenaan on saada maastopyöräilystä miljoonien polkujen maahan kansallislaji muiden perinteisten lajien rinnalle.

Oksman kertoo maastopyöräilyn olevan yksi maamme nopeimmin kasvista lajeista. Sen pariin tulee koko ajan uusia harrastajia.

– Maastopyöräilyn harrastus on kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Uskon sen olevan seuraava suuri megatrendi. Tältä pohjalta on hyvä lähteä ponnistamaan eteenpäin. Meillä on päällä sellainen uudisraivaajan henki, naurahtaa Oksman.

 

 

Loukkaantuminen pilasi Jukka Vastarannan valmistautumisen kohti Lontoon olympialaisia. Nyt Medilaser-Specialized- tallin kapteenin tähtäin on Rion kisoissa.

Maastopyörätalli: Suomalaispolkijoiden tähtäin Rion olympialaisissa

Pälkäneen harjuissa loistavat harjoitusmaastot

Ensimmäisen suomalaisen maastopyöräilyn ammattilaistalli Medilaser-Specialized MTB Teamin kuskit ovat tulessa jo maaliskuun toisena viikonloppuna, kun kisakausi pyörähtää käyntiin Espanjassa.

Talli pyrkii saamaan lisää suomalaisia pyöräilijöitä kansainvälisiin kilpailuihin hankkimaan maapisteitä olympiapaikkaa varten. Teamin päätavoitteena siintävät Rion olympialaiset kesällä 2016. Ennen sitä tähtäimessä ovat mitalit niin SM-kisoista kuin EM- ja MM-kisoistakin.

SM-kisoihin lähdetään Oksmanin mukaan koko teamin voimin. Tallin kapteenina toimii Jukka Vastaranta ja muut jäsenet ovat  Sonja Kallio, Valtteri Repo ja Jasmin Kansikas, tamperelaispyöräilijöiden kantavia voimia.

Taustavaikuttajina toimivat Oksmanin ohella Mikko Nokkonen, Ari Kansikas ja Timo Mustikkamaa sekä henkisenä valmentajana maailmalla menestystä niittänyt triathlonisti Pauli Kiuru. Petri Oksman tutustui valkeakoskelaiseen kansanedustajaan triathlonharrastuksen kautta.

– Paulin kanssa on keskusteltu paljon erilaisista asioista politiikasta alkaen. Hän tuo valmennukseen oman osaamisena henkisestä valmennuksesta, kertoo Oksman.

Tallin julkistamistilaisuudessa nuoret pyöräilijät Jasmin Kansikas ja Jukka Vastaranta näkivät teamin antavan loistavat mahdollisuudet nousta kansainväliselle huipulle.

– Meillä on nyt valtava palo, ja se vie pitkälle, arvioi Vastaranta.

Pälkäneen pyöräilymaastot ovat tulleet miehelle hyvinkin tutuksi.

– Aapiskukolta Syrjänharjun kautta Vehoniemeen. Upea ja hyvä maasto harjoitella, Vastaranta totesi.

– Maastopyöräily on laji, jossa tapahtuu koko ajan. Se tarjoaa haasteita ja loputonta oppimista, hän sanoi.

Henna Jartti