Suojelualueen laajennus jäihin Tavasen vuoksi

Pauli Kiuru (oikealla) kysyy kirjallisessa kysymyksessään, aikooko hallitus sallia teollisen toiminnan suojelualueella.

Tekopohjavesilaitosta Pälkäneen ja Kangasalan harjuihin suunnitteleva Tavase Oy on pyytänyt viivyttämään Punamultalukon luonnonsuojelualueen laajennusta. Pirkanmaan ELY-keskuksen, Metsähallituksen ja ympäristöministeriön kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen Maanmittauslaitos lykkäsi toimituksen rekisteröintiä.

Punamultalukko sijaitsee Kangasalla Vehoniemenharjussa lähellä Kaivantoa. Syvän lukon ympärillä oli viime vuoteen saakka 78 hehtaarin kokoinen Natura-suojelualue. Marraskuussa sitä täydennettiin 25 hehtaarin alueella.

Tavase haluaisi käyttää 3,5 hehtaaria uudesta luonnonsuojelualueesta tekopohjavesilaitoksen kaivoalueeksi. Siksi suojelualueen rekisteröinti on keskeytetty.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) katsoo, että rekisteröinnin viivyttely loukkaa luonnonsuojelulakia sekä yksityistä maanomistajaa, joka myi alueet luonnonsuojelutarkoituksiin jo 16 vuotta sitten.

Kiuru on tehnyt asian vuoksi kirjallisen eduskuntakyselyn. Valkeakoskelaiskansanedustaja tiedustelee, miten hallitus estää luonnonsuojelualueiden käyttämisen teolliseen toimintaan eli tekopohjaveden valmistukseen.

Kommentointi on suljettu.