Punamultalukko: Tekopohjavesilaitoksen kaivoja halutaan kaivaa suojelualueelle

Suojelualueen laajennus jäihin Tavasen vuoksi

Pauli Kiuru (oikealla) kysyy kirjallisessa kysymyksessään, aikooko hallitus sallia teollisen toiminnan suojelualueella.

Tekopohjavesilaitosta Pälkäneen ja Kangasalan harjuihin suunnitteleva Tavase Oy on pyytänyt viivyttämään Punamultalukon luonnonsuojelualueen laajennusta. Pirkanmaan ELY-keskuksen, Metsähallituksen ja ympäristöministeriön kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen Maanmittauslaitos lykkäsi toimituksen rekisteröintiä.

Punamultalukko sijaitsee Kangasalla Vehoniemenharjussa lähellä Kaivantoa. Syvän lukon ympärillä oli viime vuoteen saakka 78 hehtaarin kokoinen Natura-suojelualue. Marraskuussa sitä täydennettiin 25 hehtaarin alueella.

Tavase haluaisi käyttää 3,5 hehtaaria uudesta luonnonsuojelualueesta tekopohjavesilaitoksen kaivoalueeksi. Siksi suojelualueen rekisteröinti on keskeytetty.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) katsoo, että rekisteröinnin viivyttely loukkaa luonnonsuojelulakia sekä yksityistä maanomistajaa, joka myi alueet luonnonsuojelutarkoituksiin jo 16 vuotta sitten.

Kiuru on tehnyt asian vuoksi kirjallisen eduskuntakyselyn. Valkeakoskelaiskansanedustaja tiedustelee, miten hallitus estää luonnonsuojelualueiden käyttämisen teolliseen toimintaan eli tekopohjaveden valmistukseen.

Yksi kommentti

  1. Nimetön

    ”Asiahan ei tietysti mitenkään minulle kuulu mutta”, sanoi Pätkä Puupään Pekan ja Pätkän elokuvassa aikoinaan, joten annan minäkin kommenttini tähän Tavasen toimintaan liittyen. Tavallinena, suurenpaa koulusivistystä vailla olevana, omilla aivoilla ajattelevana henkilönä voin sanoa, kun katsoin joitakin aikoja sitten ilmestynyttä lehteä, olikohan Aamulehti, jossa Tavasen pomo laskeskeli veden hintaa aina jopa sadaksi vuodeksi eteenpäin. Niin siinä sitten tuli mieleen, että nyt jos koskaan täytyisi Tampereen päättäjien aivoissa alkaa kellot soimaan, että onkohan tässä kyseessä vain raha eikä lankaan vesi. Koska ekonomistitkaan eivät osu yleensä ennustuksissaan oikeaan vuoden tai kahden päähän, niin miten sitten Tavasen pomo pystyy näyttämään toteen laskelmansa sadaksi vuodeksi. Säätieteilijät ovat sensijaan rehellistä porukkaa, koska he toteavat, että joskus on mahdotonta ennustaa oikein edes kolmen päivän päähän.
    Liekö Tampereen päättäjillä mielessä vain se, että menee sitten kuinka pieleen tahansa, niin kyllä vahvemman vallalla määräämme mitä tehdään, ja mihin tehdään, siinä ei edes luonnonsuojelualueet mitään paina, kunhan vaan saamme toteuttaa Tavasen meidän aivoihimme syöttämät ajatukset tai mieltymykset, olkootkin sitten kuinka vääriä tai mitä tahansa.

    Näinhän tämä yhteiskunta toimii aina vain vahvemman vallalla. Toivottavasti ei tuo meidän hallituksemme tuolla Arkadian mäellä ulkoista meitä kansalaisia niinkuin ulkoistanut itsensä Eurostoliitolle eli nykyiselle Neuvostoliitolle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?